marceli5555 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam Panowie W ostatnią niedziele czyli 22sierpnia postanowiłem zrobić swoją pierwsza warkę z zacieraniem , użyłem 4,5 kg pilzneńskiego i 0,8 kg monachijskiego wyszło po całym procesie około 24litry brzeczki o Blg 16 a że lubię mocne piwa toteż nie dolewałem już wody zaaplikowałem drożdże suche safbref s-33 (oczywiście wcześniej je wsypałem do wody o tem 28 stopni C z łyżeczką cukru) już po dwóch godzinach w rurce zaczęło bulgotać a w poniedziałek po południu to bulgotało tak że aż dziw , non stop bez przerw jednak we wtorek rano już zauważyłem że bulgot zesłabł i to znacznie a po południu można powiedzieć ustał całkowicie (szczelność pokrywy fermentatora 100%) temperatura w pomieszczeniu 21stopni C a więc do górnej fermentacji można rzec idealna .W środę rano sprawdziłem Blg 9 to też postanowiłem troszeczkę podgrzać fermentator , wstawiłem go do gara z wodą i podgrzałem gar do 28 stopni i troszeczkę to pomogło bo bo znów zaczęły drożdże pracować jednak wieczorem tego samego dnia znowu się uspokoiły tyle że Blg spadło na 7 no i przez ostatnie dwa dni całkowita cisza w rurce no i nie wiem co mam z tym fantem zrobić ? Edytowane 28 Sierpnia 2010 przez marceli5555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Nic, czekać, kontrolować sytuację, za jakiś czas przelać na cichą. Znane są przypadki, że te drożdże słabo odfermentowują. W wątku obok masz przykład -> http://www.piwo.org/forum/t2879-Alt-slabo-odfermentowal.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Witaj Pierwsza prośba - pisz w miarę możliwości ciut schludniej, będzie się lepiej czytało i odpowiadało. Bulgot na minutę to niestety cienka miara odfermentowania Sprawdź sobie areometr w zwykłej wodzie, czy dobrze wskazuje. Tak dodawanie cukru do drożdży jak i podgrzewanie piwa o temperaturze roboczej 21°C do 29°C zły pomysł. Tu masz specyfikację s-33 http://www.fermentis.com/fo/pdf/HB/PL/Safbrew_S-33polski_HB.pdf i podejrzewałbym w tej ostatniej czynności przyczynę dalszych problemów z odfermentowaniem. To co można zrobić, to w zasadzie tylko jak pisze Zgoda, przelać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 No cóż , człowiek całe życie się uczy toteż poczekam z dzień ,dwa z nadzieją na cud i przeleje na cichą jak radzicie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Cześć Żadne drożdże piwowarskie nie giną w temperaturach poniżej 40°C. Tak to wygląda jakby twoje poszły po prostu spać. Spróbuj pokręcić fermentatorem (najlepiej z zamkniętą pokrywką) tak aby poderwać drożdże z dna. Ale jak wcześniej pisał Erloy najpierw sprawdź cukromierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 W zasadzie nie mam nic do stracenia, przecież pogorszyć się nie może, zamieszam więc fermentatorem no i zobaczymy co z tego wyniknie .Cukromierz jest dobry, zresztą posiadam też refraktometr ,co prawda produkt z epoki PRL-owskiej co jednak w niczym mu nie umniejsza:) wskazania są podobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 brzeczka, brzeczka, brzeczka, brzeczka, napisz tak sto razy. Nie szanujesz piwa nazywając je jakoś dziwnie a potem się dziwisz, że nie chce fermentować. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 jacek , moim skromnym zdaniem mając takie doświadczenie (80 warek) i mieć tylko tyle do napisania to lepiej było nic nie pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Witam Panowie W ostatnią niedziele czyli 22sierpnia postanowiłem zrobić swoją pierwsza warkę z zacieraniem , użyłem 4,5 kg pilzneńskiego i 0,8 kg monachijskiego wyszło po całym procesie około 24litry brzeczki o Blg 16 a że lubię mocne piwa toteż nie dolewałem już wody zaaplikowałem drożdże suche safbref s-33 (oczywiście wcześniej je wsypałem do wody o tem 28 stopni C z łyżeczką cukru) już po dwóch godzinach w rurce zaczęło bulgotać a w poniedziałek po południu to bulgotało tak że aż dziw , non stop bez przerw jednak we wtorek rano już zauważyłem że bulgot zesłabł i to znacznie a po południu można powiedzieć ustał całkowicie (szczelność pokrywy fermentatora 100%) temperatura w pomieszczeniu 21stopni C a więc do górnej fermentacji można rzec idealna .W środę rano sprawdziłem Blg 9 to też postanowiłem troszeczkę podgrzać fermentator , wstawiłem go do gara z wodą i podgrzałem gar do 28 stopni i troszeczkę to pomogło bo bo znów zaczęły drożdże pracować jednak wieczorem tego samego dnia znowu się uspokoiły tyle że Blg spadło na 7 no i przez ostatnie dwa dni całkowita cisza w rurce no i nie wiem co mam z tym fantem zrobić ? Z tego,co piszesz,wychodzi mi,że miałeś ponad 100% wydajność zacierania :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 No cóż , człowiek całe życie się uczy toteż poczekam z dzień ,dwa z nadzieją na cud i przeleje na cichą jak radzicie . Przelej na cichą, parę dni w pokojowej temperaturze, potem do chłodnego. Zobaczysz że drożdże się pobudzą po przelaniu na cichą. S-33 tak mają. Może zejdzie góra do 4°Blg, chociaż bardziej obstaje, że utknie przy 5. Butelkowałem warki na tych drożdżach przy takiej gęstości i było ok, nic nie wybuchało. 4g cukru/1l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Z tego,co piszesz,wychodzi mi,że miałeś ponad 100% wydajność zacierania :rolleyes: Nie mam bladego pojęcia jak to wyliczyłeś ,ale prawda jest taka że ja słodu nie ważyłem , kupiłem 5kg pilzneńskiego i 1kg monachijskiego no i odsypałem na oko , dzisiaj dopiero zważyłem to co zostało no i jest tego 370g i 140g dlatego chyba wyszło z wyliczenia ponad 100% .Jeżeli możesz to wyjaśnij proszę jak to wyliczyłeś . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Z tego' date='co piszesz,wychodzi mi,że miałeś ponad 100% wydajność zacierania :rolleyes:[/quote']Nie mam bladego pojęcia jak to wyliczyłeś ,ale prawda jest taka że ja słodu nie ważyłem , kupiłem 5kg pilzneńskiego i 1kg monachijskiego no i odsypałem na oko , dzisiaj dopiero zważyłem to co zostało no i jest tego 370g i 140g dlatego chyba wyszło z wyliczenia ponad 100% .Jeżeli możesz to wyjaśnij proszę jak to wyliczyłeś . Wyliczył to program BeerTools Pro,dokładnie 104% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Nawet gdybyś wsypał całe 6kg słodów to wydajność jak na pierwsze zacieranie wychodzi niesamowita 88% (ProMash) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Nawet gdybyś wsypał całe 6kg słodów to wydajność jak na pierwsze zacieranie wychodzi niesamowita 88% (ProMash) Czyli cały proces zacierania przeprowadzony był idealnie można by rzec ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Bardziej skłaniałbym się do błędu w pomiarach. Jak już wcześniej wspomniał elroy sprawdź aerometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Nawet gdybyś wsypał całe 6kg słodów to wydajność jak na pierwsze zacieranie wychodzi niesamowita 88% (ProMash) Czyli cały proces zacierania przeprowadzony był idealnie można by rzec ? Nie,na mój gust,pomiar gęstości brzeczki jest mocno zawyżony,z tej ilości słodów mogłeś otrzymać max.13 blg,przy objętości 24l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 (edytowane) Nie może być mowy o błędzie a to z prostego powody, ponieważ mierzyłem cukromierzem i refraktometrem Edytowane 29 Sierpnia 2010 przez marceli5555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 (edytowane) Nie może być mowy o błędzie a to z prostego powody, ponieważ mierzyłem cukromierzem i refraktometrem No to,przebóg,cud się zdarzył Ja odpadam. Edytowane 29 Sierpnia 2010 przez szop007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Może i cud a może coś te programy nie tak liczą skoro jest taka różnica , jeden 104% a drugi 88% .Zresztą nie ma dla mnie znaczenia czy to możliwe czy nie , teraz najważniejsze jest dla mnie jak doprowadzić do jak najniższego Blg .Ot to jest problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaozyrys Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Ja bym zlewał i dał mu spokój na 2tyg - zarazem jest okazja spróbować jak to rokuje. Ewentualnie możesz się uśmiechnąć do innego piwowara z twojej okolicy o jakieś drożdże i dodać gęstwę do piwka. Takie częściowo odfermentowane piwo to niezbyt przyjazne środowisko dla obcych, ale może dojedzą te resztki. Standardowo to zacierałeś czy na słodko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Panowie i Panie , postanowiłem ponownie zrobić to samo piwo ,tak więc zamówiłem te same ilości, tego samego slodu zmienie natomiast drożdże na US-05 jestem ciekaw czy uda mi się powtórzyć ten sam wynik,ostatnio podczas zacierania dwa razy dolałem po litrze zimnej wody dla zbicia podwyższającej się temperatury może w tym tkwi szczegół ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Witam Panowie i Panie po kilku dniowym milczeniu W zeszłym tygodniu dotarły zamówione słody i chmiele i w dniu dzisiejszym przypadło udowodnić sobie , czy pierwsza warka to cud czy może jakiś błąd .Dzisiaj użyłem (sprawdzone) 5 kilo słodu pilzneńskiego i 1 kilo monachijskiego , wyszło 23,5 litra brzeczki o gęstości 16,5 Blg .Co prawda ten wynik cudem ,chyba nie jest ale też myślę że nie jest zły? Bardzo proszę o wyliczenie wydajności programami . Tak więc jedynym sensownym wytłumaczeniem tak dobrego poprzedniego wyniku jest zawyżona waga słodu jaka dotarła do mnie ze sklepu . Co zaś tyczy się pierwszej mojej warki to zlałem na cichą( jak mi wcześniej radzono) i o dziwo po tygodniowym odpoczynku drożdże zaczęły pracować co widać w rurce fermentacyjnej, dzisiaj Blg wynosiło 5 ale wszystko wskazuje na to że jeszcze sie obniży, ciekawe do ilu zejdzie? Edytowane 13 Września 2010 przez marceli5555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 23,5 litrów brzeczki o gęstości 16,5 Blg waży: 23,5 x 1,067 g/ml = 25,0745 kg w tym waga ekstraktu: 25,0745 x 16,5 % = 4,14 kg a więc wydajność warzelni: 4,14 kg : 6 kg zasypu = 69 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 No i wedle tego wyliczenia wynik moich zmagań nie jest żadną rewelacją a już na pewno nie jest cudem .Ja nigdy nie byłem orłem z matematyki dlatego proszę abyś wyliczył, ale z tymi danymi 5,400 słodu 24 litry brzeczki o gestości 16 Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 76% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się