Jump to content

witam

wojti

Recommended Posts

Witam piwowarów

Właśnie niedawno trafiłem na to forum - przypadkiem bo szukałem pojemników fermentacyjnych do wina - które już robie od parunastu lat ( chociaż wina nie lubię pić to znika ono z półek bardzo szybko za pomocą mojej rodziny) i za namową użytkownika Zgoda postanowiłem poczytać i teraz już powoli zaczynam składać sprzęt do robienia piwa. Na początek i tak spróbuje zrobić coś z gotowych ekstraktów chyba że jednak mnie przekonacie do zacierania - ale na początek coś łatwego. Jestem obecnie na etapie remontu piwnicy i zaadaptowałem jedno pomieszczenie dla siebie - 15m^2 więc chce tam zrobić centrum browaru ale musi się jeszcze znaleźć miejsce na moje kolejne hobby ASG a sprzęt troszkę zajmuje miejsca więc nie będzie tam tylko piwo. Połaziłem po rodzinie i powiem ze znalazłem już 2 butle turystyczne, jeden palnik na butlę, 2 kuchenki gazowe 2 palnikowe, 2 garki jeden koło 20 litrów emaliowany i drugi 40 litrowy ale ocynkowany, trochę mniejszych garnków, masę butelek - około 100, okap - by piwnicy nie zawilgocić (został z remontu kuchni) + rury do wyciągu, niedługo w pomieszczeniu przerobię instalację wodociągową to znajdzie się dostęp do świeżej wody do gotowania i chłodzenia. Resztę kupie jak już skończę remont - to jest około 2 tygodni - bo jeszcze chce przy okazji porobić półki na składniki i na fermentatory by zajmowały mniej miejsca, oraz półki na butelki

i mam także do was pytania

piwo po zabutelkowaniu w butelki musi leżeć jak wino czy może stać

i jaką ma wysokość fermentator z rurką - tak żebym mógł już zrobić półki pod nie

piwo po zabutelkowaniu w butelki musi leżeć jak wino czy może stać

Raczej stać, butelka nie ma korka tylko kapsel i nie ma potrzeby jego "namaczania".

i jaką ma wysokość fermentator z rurką - tak żebym mógł już zrobić półki pod nie

Zależy jaki model fermentatora, mój stary z BA z rurką ma około 52 cm wysokości, musisz się zorientować jaki model będziesz kupował.

Poza tym witam na forum i gorąco zachęcam do warzenia własnego piwa, najlepiej od razu z zacieraniem, bo piwko lepsze i roboty prawie tyle samo :)

tak zgoda - przekonałeś mnie już na prawie 100 % do ważenia piwa

obecnie jeszcze z tydzień mi zejdzie z piwnicą i wtedy zamawiam resztę sprzętu - ale jeszcze poodwiedzam znajomych - może coś znajdę

i na 90% idę na zacieranie przy pierwszej warce - więc nie dam wam spokoju - jeśli czegoś nie znajdę na forum to będę pisał i molestował