Jumpi Opublikowano 30 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 Postawiłem English Bitter z brewkitu, początkowe BLG ok 12, po 11 dniach dalej jest 5 BLG (bez zmian od 4 dni). Czekać jeszcze aż spadnie do 2BLG czy rozlewać już do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 6 minut temu, Jumpi napisał: Czekać jeszcze Ja bym jeszcze poczekał, ale ja jestem leniwy. Jakie drożdże zadałeś, w jakich temperaturach pracowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 30 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 Czym mierzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 30 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 Jeśli się spieszy to chyba można rozlewać, ale ja bym dał mu jeszcze tydzień aby grzybki że wszystkim się uporały. Ważne tak jak napisał kolega @zasadajakie temp fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpi Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) mierzę pływakowym, drożdże US-05 w temperaturze 19-20 stopni. Co do pomiaru to mam jeszcze refraktometr wyskalowany do wody morskiej, można to jakoś przeliczyć? pomiar będzie dokładniejszy? Edytowane 30 Marca 2021 przez Jumpi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 11 minut temu, Jumpi napisał: drożdże US-05 w temperaturze 19-20 stopni. Doczekałbym do pełnych 2 tygodni, zmierzył jeszcze raz i butelkował jeśli się nie zmieni. Albo zapomniał na jeszcze jeden tydzień, ale ja leniwy jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 30 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 Jedna uwaga, bo osoby zaczynające przygodę z piwowarstwem domowym niekoniecznie sobie z tego zdają sprawę. Zdecydowanie lepiej potrzymać piwo tydzień dłużej w fermentorze niż tydzień za krótko. Dofermentowane piwo nie jest podatne na infekcje, jeżeli fermentor jest szczelny to nic mu nie będzie. Dlatego nie spiesz się, nie zaglądaj zbyt często do środka, odczekaj te trzy tygodnie i dopiero butelkuj. I będzie fajny bitter na lato.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpi Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 dzięki za informacje, niestety do lata to raczej nie wytrzyma? Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 30 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 Rozbawiłeś mnie tym komentarzem, zwłaszcza że świetnie Cię rozumiem. Kiedy robiłem swoje pierwsze piwo, od razu po napełnieniu pierwszego fermentora zrobiłem szacunki "mocy przerobowych", kalendarza i liczby znajomych - i od razu poleciałem kupiłem dwa kolejne fermentory. Teraz mam cztery i rzadko jest taka sytuacja aby wszystkie były puste Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 30 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 4 godziny temu, Muchor napisał: Rozbawiłeś mnie tym komentarzem, zwłaszcza że świetnie Cię rozumiem. Kiedy robiłem swoje pierwsze piwo, od razu po napełnieniu pierwszego fermentora zrobiłem szacunki "mocy przerobowych", kalendarza i liczby znajomych - i od razu poleciałem kupiłem dwa kolejne fermentory. Teraz mam cztery i rzadko jest taka sytuacja aby wszystkie były puste Ja mam taką zajarkę że bym najchętniej co tydzień warzył:) ale żona mnie hamuje:) ja w zeszłym tygodniu rozlałem 1 warkę a najchętniej już bym pił:d Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpi Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 A jak robicie z fermentacja, trzymacie w jednym pojemniku czy zlewacie po pierwszej fermentacji? Tak się zastanawiam co daje zlewanie na fermentacje cichą. A drugie jeżeli już zlewam to kiedy, jak przestanie gazować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 14 minut temu, Jumpi napisał: A jak robicie z fermentacja, trzymacie w jednym pojemniku czy zlewacie po pierwszej fermentacji? Tak się zastanawiam co daje zlewanie na fermentacje cichą. A drugie jeżeli już zlewam to kiedy, jak przestanie gazować? Cicha jest zalecana, gdy chcesz chmielić na zimno i odebrać gęstwe. W większości przypadku nie trzeba. Jeśli piwo było dobrze napowietrzone i zapewnione zostały dobre warunki drożdzom podczas fermentacji. Na cichą przelewamy gdy jesteśmy pewni, że piwo już zostało przefermentowane i drożdże miały czas by posprzątać. Adamiko i Jumpi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się