patriik160 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Witam Chciałbym zacząć przygodę i zrobić pierwsze piwko. Na początku z brewkitu. Lubię ciemne piwa ale trochę słodsze i chciałbym właśnie takie zrobić. Mianowicie jakie brewkit polecacie i w jaki sposób można dosłodzić takie piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Potrzebujesz Brewkit Coopers Stout, niechmielony ekstrakt, i na ostatnie 15 minut gotowania 0,5 -0,6kg laktozy. I gotowe. No i mozesz innych drożdży użyć niz te z puszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Albo do jednego z ciemnych zestawów brewkitowych (od stouta, lepszy np.dark mild) dokupujesz drożdże o niskim poziomie odfermentowania. Danstar Windsor są chyba najpopularniejsze. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patriik160 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 9 godzin temu, Koora napisał: Potrzebujesz Brewkit Coopers Stout, niechmielony ekstrakt, i na ostatnie 15 minut gotowania 0,5 -0,6kg laktozy. I gotowe. No i mozesz innych drożdży użyć niz te z puszki. A dałoby radę użyć czegoś innego niż laktoza? Jednak nie czuje się za dobrze po laktozie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patriik160 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 8 godzin temu, zasada napisał: Albo do jednego z ciemnych zestawów brewkitowych (od stouta, lepszy np.dark mild) dokupujesz drożdże o niskim poziomie odfermentowania. Danstar Windsor są chyba najpopularniejsze. Czyli powiedzmy ten + ekstrakt słodowy? Czy jakiś inny? https://www.swiatdrozdzy.pl/koncentraty-brew-kity-do-przygotowania-domowego-piwa/347-stout-coopers-koncentrat-do-piwa-brewkit.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 4 godziny temu, patriik160 napisał: A dałoby radę użyć czegoś innego niż laktoza? Jednak nie czuje się za dobrze po laktozie Można, ksylitol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Tak, ksylitol się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patriik160 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Jancewicz napisał: Tak, ksylitol się sprawdza. Kopyr mówił że po ksylitolu można mieć rewolucję w żołądku czy to prawda? Zbytnio nie jestem obeznany w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Dodaję, żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 36 minut temu, patriik160 napisał: Kopyr mówił że po ksylitolu można mieć rewolucję w żołądku czy to prawda? Zbytnio nie jestem obeznany w temacie Są osoby które muszą się powoli przyzwyczajać do tego rodzaju cukru. Bo sraczka jest niesamowita. Ale tutaj mówi sie o ilości 2óch łyżeczek na kubek herbaty 200-250ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Ja nie zauważyłem żadnych atrakcji po ksylitolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patriik160 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 9 godzin temu, kiwitom napisał: Można, ksylitol. A ksylitol też dodać na ostatnie 15 minut gotowania? Czy nie ma znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Tak, na ostatnie 15 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patriik160 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Super dzięki wielkie za pomoc. Czy taki brewkit https://www.swiatdrozdzy.pl/koncentraty-brew-kity-do-przygotowania-domowego-piwa/347-stout-coopers-koncentrat-do-piwa-brewkit.html Bo słyszałem że brewkitu od gozdawa są średnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) 17 minut temu, patriik160 napisał: Super dzięki wielkie za pomoc. Czy taki brewkit https://www.swiatdrozdzy.pl/koncentraty-brew-kity-do-przygotowania-domowego-piwa/347-stout-coopers-koncentrat-do-piwa-brewkit.html Bo słyszałem że brewkitu od gozdawa są średnie. Ten jak najbardziej. Tylko dokup jeden ekstrakt niechmielony. Bruntal, albo WES oczywiście ciemny. Tutaj masz rozpiskę pod brewkitem. https://homebrewing.pl/coopers-stout-1-7kg-p-1301.html A tu tanie drożdze Lallemand Danstar Nottingham, Safale s-04 Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez Koora Dodatkowe informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, Koora napisał: Ten jak najbardziej. Tylko dokup jeden ekstrakt niechmielony. Bruntal, albo WES oczywiście ciemny. Oczywiście jasny. Ten nachmielony zawiera już w sobie wystarczającą ilość ekstraktów ciemnych / karmelowych na 20l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Jancewicz napisał: Oczywiście jasny. Ten nachmielony zawiera już w sobie wystarczającą ilość ekstraktów ciemnych / karmelowych na 20l piwa. Oczywiście ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patriik160 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 7 godzin temu, Koora napisał: Ten jak najbardziej. Tylko dokup jeden ekstrakt niechmielony. Bruntal, albo WES oczywiście ciemny. Tutaj masz rozpiskę pod brewkitem. https://homebrewing.pl/coopers-stout-1-7kg-p-1301.html A tu tanie drożdze Lallemand Danstar Nottingham, Safale s-04 Kolega wyżej pisał o drożdżach Danstar Windsor warto użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Będzie to lepszy wybór niż brewkitowe, oczywiście, o ile jesteś w stanie zapewnić prawidłową temperaturę fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz Badura Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Brewkit Mangrove Jack’s – Workingmans Stout - Wyjdzie ci z tego bardzo dobre ciemne piwo. Jedyne co musisz zrobić to dokupić tzw. ulepszacz, czyli mieszankę ekstraktu słodowego i glukozy ( na allegro za ok. 20 zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patriik160 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 8 godzin temu, punix napisał: Będzie to lepszy wybór niż brewkitowe, oczywiście, o ile jesteś w stanie zapewnić prawidłową temperaturę fermentacji. W tych drożdżach zalecana cicha fermentacja. Robić czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Nie przelewać jeśli o to pytasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się