Skocz do zawartości

Cydr ze świeżych jabłek - sprzęt


kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

 

Mam jabłoń w ogrodzie, dosyć starą, która co roku produkuje mnóstwo owoców. Sami jabłek nie jemy, część damy babci na szarlotkę, część znajomym, ale bardzo dużo owoców się marnuje. Jako, że posiadam już cały zestaw sprzętu do piwa, pomyślałem sobie, że może by tak z nich zrobić jakiś fajny napój z bąbelkami zwany potocznie cydrem. Zdaję sobie sprawę, że trochę wiedzy to będzie wymagało, inne są drożdże itd. natomiast mam pytanie, czy sprzętowo będę coś potrzebował więcej. Wydaję mi się, że wystarczy sokowirówka, a reszta już idzie tak samo mniej więcej. Czy się mylę? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sok z sokowirówki lejesz do fermentora, najlepiej bez piany. Dodajesz drożdże do cydru i wio. Cydr to wino jabłkowe więc jeśli kiedyś robiłeś wino to zasada jest ta sama przy czym wino ma więcej % i nie  potrzebuje tak dokładnej czystości jak cydr. Czystość przy cydrze zachowaj jak przy piwie. A jak się przefermentuje to jeśli wolisz cydr wytrawny i kwaśny to tylko cukier do refermentacji i w butelki a jak lubisz słodki to dodatkowo dosładzasz ksylitolem i gotowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sokowirówkami próbowałem i to nie jest to.
Masowo (powyżej 40kg jabłek) to się nie nadają. Moja wolnoobrotowa przy takiej ilości mało nie wyzionęła ducha, a sprzęt za 1500pln, więc na 40 kg patrzyłem z góry, a tu ledwo ledwo. Tłocznia na gwint, a najlepiej tłok i pektoenzym z wiertarką i mieszadłem - tak bym to widział skutecznie na dużą ilość, tylko ta tłocznia musiałaby być porządna... gdzieś kiedyś na którejś stronie coś o tym pisali. - chyba projekt cydr

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cosik mnie w tym wszystkim wody i cukru zabrakło :)

 

Co do 40kg to nie jest wcale dużo, tak z 50l nastawu. Jak nie chcesz sokowirówki weź jabłka przepłucz i w maszynkę do mięsa z małymi oczkami (u mnie 2-3mm). Później biorę to w worek materiałowy i cisnę wkręconym kijem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy pomysł z maszyną do mięsa. Brzmi jak teksańska masakra piłą motorową, ale może się opłacić jakby tak z głową się zabrać.

Woda i cukier to już nie to co oryginał. Jak dasz same jabłka i dosłodzisz na refermentację w butelkach też sokiem z jabłek, a nie cukrem i jakiś słodzik ewentualnie do smaku, to będziesz miał świetny jabłkowy smak po koło 3m- cach od butelkowania. Ot sztuka, a woda i cukier ma w ogóle nieco bliżej do smakowej cukrówki niż cydru, ale może dlatego, że jestem ortodoksem w tych sprawach cydru i dlatego tak myślę. Niemniej lepiej mi smakuje bez wody i cukru.
Więc co kto lubi, tak robi, a jak nie ma masz doświadczenia to warto próbować niż szufladkować. Miłego cydrowania i próbowania.


Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak kupiłem sokowirówkę taką większą Hiunday i mniejsze jabłka same wchodziły bez krojenia. Nawet poradziła sobie z większą ilością jabłek bez większych problemów. Sok do balona/fermentora i dodać drożdże. Można po okresie fermentacji dodać-dosłodzić kristolem lub erytrytolem (ja korzystałem z erytrytolu w wersji bez słodzika). Ja w jednej wersji zastosowałem poniższe drożdże i są one wraz ze słodzikiem, więc dosładzanie odpada. Potem dosładzałem chyba 5/6 gram cukru na litr i do butelek. Moim zdaniem zagazowanie trunku wpływa bardzo pozytywnie na smak. Jedną wersję robiłem bez zagazowania i jest o wiele gorsza.
https://allegro.pl/oferta/drozdze-na-cydr-winne-aktywne-uniwersalne-do-cydru-7445038810

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Szo napisał:

Ciekawy pomysł z maszyną do mięsa. Brzmi jak teksańska masakra piłą motorową, ale może się opłacić jakby tak z głową się zabrać.

Woda i cukier to już nie to co oryginał. Jak dasz same jabłka i dosłodzisz na refermentację w butelkach też sokiem z jabłek, a nie cukrem i jakiś słodzik ewentualnie do smaku, to będziesz miał świetny jabłkowy smak po koło 3m- cach od butelkowania. Ot sztuka, a woda i cukier ma w ogóle nieco bliżej do smakowej cukrówki niż cydru, ale może dlatego, że jestem ortodoksem w tych sprawach cydru i dlatego tak myślę. Niemniej lepiej mi smakuje bez wody i cukru.
Więc co kto lubi, tak robi, a jak nie ma masz doświadczenia to warto próbować niż szufladkować. Miłego cydrowania i próbowania.


Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
 

Cukier do refermentacji nie ma kompletnie żadnego wpływu na smak ani cydru, ani piwa. Jest go po prostu za mało. Można go też zastąpić miodem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukier do refermentacji nie ma kompletnie żadnego wpływu na smak ani cydru, ani piwa. Jest go po prostu za mało. Można go też zastąpić miodem
Ależ się z kolegą nie zgadzam całkowicie. Z mojej praktyki wynika zupełnie co innego. Gazowanie cukrem a sokiem wg daje końcowi dwa zupełnie różne efekty i gazowanie sokiem dodaje aromatu, a cukrem trochę jednak bukiet uszczupla. Nie odważyłbym się cydru ponownie gazować cukrem, bo bardziej odpowiada mi sposób z sokiem. Niemniej efekt końcowy i jego akceptacją zależy od indywidualnych gustów, niemniej sposób refermentację ma wpływ na smak pół litrowej butelki końcowego produktu i to w sposób zauważalny w moje ocenie o praktyce.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Szo napisał:

Ależ się z kolegą nie zgadzam całkowicie. Z mojej praktyki wynika zupełnie co innego. Gazowanie cukrem a sokiem wg daje końcowi dwa zupełnie różne efekty i gazowanie sokiem dodaje aromatu, a cukrem trochę jednak bukiet uszczupla. Nie odważyłbym się cydru ponownie gazować cukrem, bo bardziej odpowiada mi sposób z sokiem. Niemniej efekt końcowy i jego akceptacją zależy od indywidualnych gustów, niemniej sposób refermentację ma wpływ na smak pół litrowej butelki końcowego produktu i to w sposób zauważalny w moje ocenie o praktyce.

 

Tego soku ile ml dodaje się na 1 litr?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, grzesiuu napisał:

Tego soku ile ml dodaje się na 1 litr?

Przeliczasz cukier przewidziany do refermentacji na cukier zawarty w soku (czyi średnio 10 proc.). 

Czyli jeśli np. potrzebujesz 5 gramów cukry to bierzesz 50 ml soku, bo w 100 ml masz 10 gramów cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Hej,

 

widzę, że forum cydrowe dość martwe, ale podepnę się pod temat ;)

Jutro robię nastaw cydru z własnych jabłek. Jabłka słodkie, wyjdzie około 23-25l nastawu. Jabłka przerobię przez sokowirówkę i cały sok wleci do fermentatora.

 

Czy jabłka mielicie razem ze skórką, czy obieracie? Jaka jest różnica?

Do fermentacji dodajecie cukier czy sam cukier z owocu wystarczy drożdżom? 

Czytałem, że warto potem dosłodzić cydr ksylitolem, aby był bardziej słodki - jaki jest przelicznik na butelkę?

 

Jakieś jeszcze fajne porady? Co do samego warzenia to sobie poradzę, nie pierwsza brzeczka :) 

 

Dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem w tym roku pierwszy raz cydr, na soku z biedry, z zagęszczonego. 

Drożdże dałem gęstwe S-04. Do refermentacji rezerwa w postaci jednej butelki soku.

Zabutelkowalem w czterech wersjach:

*bez niczego 

*jedna miarka - 5g ksylitolu, jak cukru do refermentacji na 0.5l

*dwie miarki 

*trzy miarki 

I zobaczymy co wyjdzie. 

Ja bym nie obierał jabłek, ale to z lenistwa 😜

Edytowane przez arek-lin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierz blg soku. To że są słodkie w smaku, nie znaczy że cukru jest tam jakoś dużo. Warto też przed tłoczeniem zrobić próbę skrobiową na jabłku i wysłodzić je tydzień lub dwa w przewiewnej siatce lub skrzynkach.

Jak masz zestaw do pomiaru kwasu w winie to możesz sprawdzić, choć ja nigdy się tak nie bawię  bo    kredy i tak nie będę sypać.

Praktycznie każdy cydr z deserówek lub kuchennych wyjdzie kwaśny. Bardzo kwaśny w przypadku klasycznej fermentacji. Raczej bym czymś złamał, używam erytrolu 2 łyżeczki na butelkę (lub trzy). No i oczywiście łyżeczkę cukru dla bąbelków 😉

Idealnie sok się pozyskuje przez rozdrobnienie i wyciśnięcie prasą. Sokowirówka bardzo utlenia i smak będzie 'obitego jabłka' lub jak mówią Normanie 'cidre a'la farmee' 😉 jakieś smaki szarlotki itp.

Skórka i okolice zawiera całą masę związków zapachowych, smakowych, oraz dzikie drożdże oczywiście. Dla kilku litrów można się bawić w wycinanie gniazd nasiennych, ogonków etc. Ale obieranie byłoby wg mnie bez sensu.

Natomiast warto usunąć wszelkie chore owoce, zgnite itp. Można wyciąć lub całkiem wywalić.

 

Cukier to tak jak w piwie. Wnosi głównie procenty. Przy jabłkach deserowych, o małej zawartości cukru można podbić tak by uzyskać ok 4% na wyjściu. Choć ja bardzo często kupuję cydry 2%, typowo farmerskie.

 

Oczywiście po burzliwej warto zlać znad osadu (nie słyszałem o cydrze sur lie), po cichej albo do butelek, albo pół roku musi postać żeby się ładnie wyklarował. Jeśli zabutelkujesz po cichej to po prostu będzie więcej osadu w butelce.

To że cydr nie jest krystaliczny, w niczym nie przeszkadza. Sporo cydrów w sklepie jest po prostu mętna i nikt z tego powodu szat nie drze.

A jak Ci się spodoba, to trzeba sadzić odmiany cydrowe :)

 

Poniżej po około pół roku

IMG_20220616_113511.thumb.jpg.4b6952583c25ffbb84f97c70bfb7e1a5.jpg

 

Ten sam po około 2,5 roku.

IMG_20240626_133718.thumb.jpg.3903ad85da902047d000c5af20d176a1.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 24.07.2024 o 20:19, newrom napisał(a):

Zmierz blg soku. To że są słodkie w smaku, nie znaczy że cukru jest tam jakoś dużo. Warto też przed tłoczeniem zrobić próbę skrobiową na jabłku i wysłodzić je tydzień lub dwa w przewiewnej siatce lub skrzynkach.

Jak masz zestaw do pomiaru kwasu w winie to możesz sprawdzić, choć ja nigdy się tak nie bawię  bo    kredy i tak nie będę sypać.

Praktycznie każdy cydr z deserówek lub kuchennych wyjdzie kwaśny. Bardzo kwaśny w przypadku klasycznej fermentacji. Raczej bym czymś złamał, używam erytrolu 2 łyżeczki na butelkę (lub trzy). No i oczywiście łyżeczkę cukru dla bąbelków 😉

Idealnie sok się pozyskuje przez rozdrobnienie i wyciśnięcie prasą. Sokowirówka bardzo utlenia i smak będzie 'obitego jabłka' lub jak mówią Normanie 'cidre a'la farmee' 😉 jakieś smaki szarlotki itp.

Skórka i okolice zawiera całą masę związków zapachowych, smakowych, oraz dzikie drożdże oczywiście. Dla kilku litrów można się bawić w wycinanie gniazd nasiennych, ogonków etc. Ale obieranie byłoby wg mnie bez sensu.

Natomiast warto usunąć wszelkie chore owoce, zgnite itp. Można wyciąć lub całkiem wywalić.

 

Cukier to tak jak w piwie. Wnosi głównie procenty. Przy jabłkach deserowych, o małej zawartości cukru można podbić tak by uzyskać ok 4% na wyjściu. Choć ja bardzo często kupuję cydry 2%, typowo farmerskie.

 

Oczywiście po burzliwej warto zlać znad osadu (nie słyszałem o cydrze sur lie), po cichej albo do butelek, albo pół roku musi postać żeby się ładnie wyklarował. Jeśli zabutelkujesz po cichej to po prostu będzie więcej osadu w butelce.

To że cydr nie jest krystaliczny, w niczym nie przeszkadza. Sporo cydrów w sklepie jest po prostu mętna i nikt z tego powodu szat nie drze.

A jak Ci się spodoba, to trzeba sadzić odmiany cydrowe :)

 

Poniżej po około pół roku

IMG_20220616_113511.thumb.jpg.4b6952583c25ffbb84f97c70bfb7e1a5.jpg

 

Ten sam po około 2,5 roku.

IMG_20240626_133718.thumb.jpg.3903ad85da902047d000c5af20d176a1.jpg

 

Dzięki za odpowiedź! 

Super post :)

 

Cydr zrobiłem klasycznie:

- sokowirówka (nie mam prasy),

- wycinałem tylko środek i zgnite/uszkodzone jabłka. Skórkę zostawiłem. 

- 25l soku, wyszło ok. 12BLG,

- nie dodawałem cukru, drożdże + 1sza dawka pożywki, druga po 5 dniach,

- burzliwa fermentacja była dosyć mocna, obecnie cydr stoi przez 2,5tyg, widać, że już nie gazuje,

- planuje przelać na cichą teraz, zlać z nad osadu i zostawić na 2 tygodnie,

- potem butelkowanie i 2,5g cukru na butelkę + 5g erytrolu.

 

Mam nadzieję, że będzie okej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.