Mathev Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Będziesz to pił ? Niestety po zrobieniu zdjęcia poszło w kibel. Gdzie mogłem zieba.... Cydru było 20l, 10 zlalem do kega, reszta miała pójść do butelek. Niestety widać na zdjęciu dlaczego nie poszło . Co to może być?Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HuciQ Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Witam. Moje Belgian Ipa ma lekko kwaskowy smak, jakby szampan. W zapachu tez trochę, W butelkach jest już 23 dni. Jakieś 10 dni temu otworzyłem 1 butelkę i wydaje mi się, że nie było tych smaków. Za chwilę otworzę drugą aby potwierdzić czy wszystkie takie mają smak. Czy to infekcja? Czy jak na razie ciężko stwierdzić? Piwo bez zmętnienia, piana ok. Drożdże WLP 550. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Czy siódmy dzień fermentacji na drożdżach FM41 powinien tak wyglądać? Z rurki nic nie bulga, nawet wieko się wyrównało. Drożdże ruszyły po około 30 godzinach od zadania startera do brzeczki o temperaturze 16 C Fermentowało w około 18-19 C Czytałem ze te drożdże lubią robić dużo piany. U mnie była całkiem przeciętna, jak na większości innych. Nie chce na razie grzebać w fermentorze bo to dopiero siódmy dzień fermentacji, ósmy od zadania startera. Ale trochę mnie to niepokoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Piana jak piana, jesli bardzo się denerwujesz to z zachowaniem ostrożności możesz nalać z kranika mała próbkę i powąchać/spróbować czy jest w porządku.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Nic nie rób. Piana jest - jest. Oznaki fermentacji są? Są. Będziesz się martwił przy rozlewie resztą. Z mojego doświadczenia powiem Ci że piana to nie wyznacznik. Czasem w lekkich piwach zbuduje się ogromna na 2-3 palce, a w mocnych ledwo co na 1 cm. Często odwrotnie. Na niektórych szczepach piana nie miała nawet 0,5 cm a piwa były dobre i dobrze odfermentowane. Kilka razy nie miałem też w ogóle piany w piwo kotłowało się i fermentowało. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Kraników nie używam przy fermentacji. Ewentualnie nowa sterylna igła i strzykawka. (igła po to żeby piwo miało jak najmniejszy kontakt z czymkolwiek) Ale chyba zostawię to w spokoju. Te białe bańki kojarzą mi sie z jakimś tlenowcem, ale trochę mnie uspokoiliście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Cześć. Wyhodowałem coś takiego (zdjęcia). Piwo w smaku i aromacie jest okej, typowy pils, bo to pils. Nie wyczuwam żadnych zmian sensorycznych. Czy można się tym zatruć? Bo chcę butelkować. Ewentualnie dodać gruszek i potrzymać jeszcze ze 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Infekcja jak ta lala. Efektów nie przewidzisz ja bym darował sobie gruszki i spijał, póki dobre więc butelkuj. Jak już są jakieś oznaki jednak w aromacie typu fekaliane albo apteczne to po ptokach i lepiej wylać w kibel. Wszystkie właściwie infekcje, które się tykają piwa są pijalne - wiadomo czasem z konsekwencjami większego kaca na drugi dzień. Ewentualnie mocno skwaszone piwa mogą zgagę wywołać. Oprócz pleśni oczywiście. Pindin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ Oskaliber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Podpinam się do tematu. Piwo w stylu pale ale bez super dodatków - jeden słód pale ale i jeden chmiel. 12.02 - 12 dni temu start fermentacji i tutaj uwaga - drożdże zadałem jako zebraną gęstwe z IPA. Us05 sypkie. Nie bawiłem się w chowanie słoika do lodówki tylko świeżo zebraną gęstwe od razu dodałem do świeżo uwarzonej i wystudzonej brzeczki. Piwo przestało fermentować (bynajmniej tak mi się wydaje brak bulkania od tygodnia i 3blg bez zmian). Dzisiaj postanowiłem dodać chmiel na zimno (bez przelewania) poprostu otworzyłem i wsypałem a tutaj takie małe pływające u góry drożdże. Jestem początkujący (4 warki) i pierwszy raz coś takiego widzę, pierwszy raz zadawałem gęstwe. (To jest druga warka dla tych samych drożdży). Wklejam foto z prośbą o odpowiedź czy jak za 5 dni będę rozlewał to ma to sens: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Normalna sprawa, nic niezwykłego tam nie ma, resztki drożdży, bez obaw częsty widok przy US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 dzięki! Ale nie ma potrzeby trzymać chmielu 5 dni Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Właśnie, jak długo trzymać chmiel na cichej fermentacji? Wybaczcie za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 3 minuty temu, żółtek napisał: Właśnie, jak długo trzymać chmiel na cichej fermentacji? Max. 7 dni ale najlepiej nie dłużej niż 5 dni. Niektóre chmiele nawet wcześniej dają trawiaste posmaki. Ja trzymam 3-4 dni. żółtek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Właśnie, jak długo trzymać chmiel na cichej fermentacji? Wybaczcie za OT. Dwa dni w temp około 15 stopniWysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Witam, myślę że pytanie zadam we właściwym temacie W jaki sposób pobierać próbkę do badania BLG ze szczelnie zamkniętego fermentora ? z reguły otwieram wieku i dłubie w piweczku, co jednak doprowadza mnie na skraj zapaści, mimo że jeszcze nie miałem infekcji. Czy spuszczanie próbki poprzez kranik jest bezpieczne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 (edytowane) Ja nabieram z góry zdezynfekowanym kubkiem trzymając za ucho. Infekcji jeszcze nie miałem. Tylko, że ja pobieram próbkę raz, w dniu rozlewu, żeby się upewnić że wszystko ok i zmierzyć sobie ekstrakt końcowy, a nie dłubię w piwie co 3 dni. Edytowane 26 Lutego 2018 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Przy szczelnym wieku fermentora istnieje ryzyko, ze woda z rurki zostanie zassana do środka jeżeli będziesz szybko spuszczał kranikiem. Trzeba na to zwrócić uwagę. Spuszczaj powoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 21 godzin temu, Markos227 napisał: Dwa dni w temp około 15 stopni Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka w takim razie dzisiaj rozlew - 3 dni wystarczy. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasolus Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Witam. Jestem początkującym piwowarem. Hefe-Weizen (10 dzień fermentacji WB-06). Infekcja ? Czy nie zawracać sobie głowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) normalny widok, bez spiny i nie grzeb w piwie bo coś złapiesz Edytowane 4 Marca 2018 przez mina obelżywa fasolus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Panowie proszę o poradę. Na burzliwej mam lambika, którego za tydzień będę przelewał do gąsiora i stąd moje pytanie - gąsiorka dostałem od teścia, gąsior był używany do jakiś jaboli itp. Od dwóch dni w gąsiorze leży roztwór z sodą kaustyczną jednak mimo to czerwonawe męty po jakimś winiaku nie chcą zejść (nie jest ich wiele, ale są). Czy warto dalej trzymać tam sode i na koniec potraktować go jeszcze OXI, czy sprawić sobie lepiej nowy sprzęt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Wszelkie 'męty' są potencjalnym źródłem infekcji, bo mogą stanowić zbitki mikroorganizmów i do tych wewnątrz nie dostanie się środek odkażający. Czy faktycznie stanowi to poważne źródło zagrożenia? Nie wiem, ale jakbym planował czekać rok na piwo to osobiście bym nie ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się