kal800 Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Hej, Po tygodniu od zabutelkowania spróbowałem pierwszego weissa. Niby jest wszystko OK, ale nie do końca. Butelka otwiera się w psyknięciem, piana koszerna i gęsta, smak na wejściu i zapach super, ale pozostaje taki dziwny, słodkawy i jednak wyraźny posmak, którego nie było w tym nastawie aż do refermentacji glukozą. Refermentację prowadziłem na początku w około 14 stopniach, potem przeniosłem do temperatury pokojowej. Czy ten posmak może wynikać z nie do końca przeprowadzonej refermentacji, czy coś się mogło stać innego z tym piwem? Piwo da się pić, rodzinie bardzo smakuje, ale na dniach butelkuje kolejną warkę i nie chciałbym powtórzyć ewentualnego błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Poczekaj kilka dni i zobacz, czy dalej będziesz to wyczuwał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Trochę spekuluję, bo nie mam wielu danych. Ale być może masz w tym piwie niewiele żywych drożdży i zwyczajnie nie przejadły jeszcze tej całej glukozy? To by tłumaczyło, dlaczego tego słodkiego posmaku nie było przed rozlewem,a jest teraz. Gdyby tak było, to daj piwu jeszcze tydzień, potrzymaj w nieco wyższej temperaturze. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Obstawiam diacetyl. Mi się objawia najczęściej jako posmak rodzynek, takich zostawionych w foliowej torebce na słońcu przez kilka godzin Jeśli zniknie po tygodniu trzymania butelek w cieple to znaczy że miałem rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Skąd się bierze diacetyl - za niska temperatura fermentacji, czy jakaś infekcja? Kal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 11 minut temu, kal800 napisał: Skąd się bierze diacetyl - za niska temperatura fermentacji, czy jakaś infekcja? w internetach i na yt jest milion art o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goglez Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 1 godzinę temu, kal800 napisał: Skąd się bierze diacetyl - za niska temperatura fermentacji, czy jakaś infekcja? https://warszawskifestiwalpiwa.pl/opis_cech_piwa.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Glukoza nieprzejedzona to aż gryzie w zęby. Może to taki lamdrynkowy posmak, jaki jest w tanich lagerach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 23 godziny temu, kal800 napisał: Skąd się bierze diacetyl - za niska temperatura fermentacji, czy jakaś infekcja? Kal http://www.beerfreak.pl/diacetyl-czyli-maslo-piwie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Co to jest koszerna piana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się