Jump to content

Dziwny - słodkawy posmak piwa

Recommended Posts

Hej, 

Po tygodniu od zabutelkowania spróbowałem pierwszego weissa. Niby jest wszystko OK, ale nie do końca. Butelka otwiera się w psyknięciem, piana koszerna i gęsta, smak na wejściu i zapach super, ale pozostaje taki dziwny, słodkawy i jednak wyraźny posmak, którego nie było w tym nastawie aż do refermentacji glukozą. Refermentację prowadziłem na początku w około 14 stopniach, potem przeniosłem do temperatury pokojowej. Czy ten posmak może wynikać z nie do końca przeprowadzonej refermentacji, czy coś się mogło stać innego z tym piwem? Piwo da się pić, rodzinie bardzo smakuje, ale na dniach butelkuje kolejną warkę i nie chciałbym powtórzyć ewentualnego błędu. 

Trochę spekuluję, bo nie mam wielu danych. Ale być może masz w tym piwie niewiele żywych drożdży i zwyczajnie nie przejadły jeszcze tej całej glukozy? To by tłumaczyło, dlaczego tego słodkiego posmaku nie było przed rozlewem,a jest teraz. Gdyby tak było, to daj piwu jeszcze tydzień, potrzymaj w nieco wyższej temperaturze.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Obstawiam diacetyl. Mi się objawia najczęściej jako posmak rodzynek, takich zostawionych w foliowej torebce na słońcu przez kilka godzin ;)

Jeśli zniknie po tygodniu trzymania butelek w cieple to znaczy że miałem rację.

11 minut temu, kal800 napisał:

Skąd się bierze diacetyl - za niska temperatura fermentacji, czy jakaś infekcja?

w internetach i na yt jest milion art o tym