cichy94 Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) Dzień dobry, Planuje uwarzyć piwo około 10-12 L coś w stylu sesyjnego Ale Ekstrakt : 10,5-10,8 BLG ALK: 4-4,5 % IBU: 30 założona wydajność 70 % Zasyp: Strzegom Pale Ale - 2 kg Strzegom Karmelowy 30 - 0,3 kg Strzegom pszeniczny - 0,2 kg Zacieranie : Infuzyjne 67-68 C, 60m Stosunek wody do ziarna 3,2 L/kg. Wysładzanie do objętości 14 L Chmiel: Marynka - 5 g - 60 m Zula - 10g - 20 m Zula - 10 g - 8 m Zula - 10 g - Przerwa HopStand 75 C 15-20 m Drożdże FM 52 lub US-05 ? Generalnie chciałbym zobaczyć jak sprawuje się chmiel Zula, ma ktoś może doświadczenia i może się podzielić opinią o tym chmielu ? Co do drożdży chciałbym spróbować zrobić starter z FM 52 ( 0,8 L docelowo 136 mld komórek ) ale prosiłbym o opinie w tym zakresie czy przypadkiem nie pasowałaby US-05 ? Zasyp nie jest przekombinowany wraz z HopStandem ? Powyższa receptura była wrzucana w Brewtarget. Edytowane 30 Maja 2021 przez cichy94 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Jak dla mnie za dużo karmelu. Najlepiej daj sam słód pale ale. Zula sama z siebie daje słodkawe, owocowe smaki. 30 gr Zuli na 12 l. piwa? To dużo za mało. Ja dałem prawie 200 gr Zuli na 20 litrów piwa. Rozumiem, że to ma być "Session", ale jak wrzucisz go tak mało to mało co wyczujesz. To jednak nie "ameryka" ? Proponuję SH - na 60 min., hopstand i na zimno. US-05. Ale zrobisz jak chcesz. Pozdrawiam, Paweł. cichy94 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Zdecydowanie przekombinowana receptura. Jeżeli chcesz aby było sesyjnie to 90% Pilzneński 10% pszenica i nic więcej w zasypie bo będzie mdłe. Co do chmielenia, jakeś 20IBU, ale jeżeli Marynka to na FWH chmiel. Co do Zuli sypnij 100g na zimno i tylko zimno. Drożdze to jak wolisz, jedne i drugie dobre, ale jak dla mnie US-05 cichy94 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 A ja bym zdecydowanie zostawił karmelowy (wiem, niepopularna opinia), z tym że trzymałbym się 5-10% zasypu. Przy samym słodzie bazowym i tak niskim ekstrakcie piwo będzie inaczej wodniste a nie sesyjne. Używanie natomiast słodu pilzneńskiego do górniaka to moim zdaniem nieporozumienie sihox 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Zamiast tego karmelu rzucił bym płatków owsianych cichy94 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 3 godziny temu, dirk gently napisał: A ja bym zdecydowanie zostawił karmelowy (wiem, niepopularna opinia), z tym że trzymałbym się 5-10% zasypu. Przy samym słodzie bazowym i tak niskim ekstrakcie piwo będzie inaczej wodniste a nie sesyjne. Używanie natomiast słodu pilzneńskiego do górniaka to moim zdaniem nieporozumienie Dlaczego uważasz ze pilzneński do gorniakow to nieporozumienie? Wytłumacz proszę i czym byś go zastapił? ps. Połączenie pilznenski Carapils zrobi według mnie najlepsza robote w piwie sesyjnym majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Bo piwo wyjdzie wodniste i płaskie przy tym ballingu. Zastąpił bym oczywiście słodem Pale Ale, wtedy żadne carapilsy nie sa potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Bez przesady, to nie jest jakiś bardzo niski ekstrakt typu 7-8. Pilzneński jest bardzo dobry do lekkich chmielowych piw. Ja robię wszystkie IPA na podstawie słodu pilzneńskiego i ze stwierdzeniem o górniakach się w ogóle nie zgodzę. Ale oczywiście receptura z początku wątku wymaga korekty. Ja bym nie dawał karmelu, dałbym ok. 10% płatków owsianych lub pszenicznych i więcej chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 W dniu 2.06.2021 o 08:42, dirk gently napisał: Bo piwo wyjdzie wodniste i płaskie przy tym ballingu. Zastąpił bym oczywiście słodem Pale Ale, wtedy żadne carapilsy nie sa potrzebne. Trzeba zrozumiec dobrze co wnosi Pale Ale oraz piwo sesyjne jakie powinno być. Praktyxznie każda ipa a szczególnie sesyjna, zawsze wygrywa na pilzneńskim slodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Może teraz piwa wodniste i niezbalansowane są w modzie, albo po prostu te co wygrywają to nie są dziesiątki na 100% pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Co wygrywają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się