patriik160 Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 Jestem świeży w temacie, choć mam już jedno piwko za sobą z brewkitu. Chciałbym zrobić owocowe i lekkie piwko na lato najlepiej z mango. Jaki styl piwa wybrać, jakie składniki jakie słody itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 Ja jak używam pulpy/puree to robię tak że chmielę na goryczkę taką ~` jak lubię z 30 -40 IBU według kalkulatora GF'a , na cichą pulpa/puree i w keg i jest ok dla mojej osoby Link to comment Share on other sites More sharing options...
patriik160 Posted June 16, 2021 Author Share Posted June 16, 2021 No dobra ale jaka ilość słodów jakie słody. Chciałbym żeby ktoś polecił jakiś przepis na początek bo trochę zielony w temacie jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 Jaki efekt chcesz uzyskać? Jakie to piwo ma być poza tym że z mango? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 Spójrz na recepturę American Wheat : https://www.blog.homebrewing.pl/american-wheat-receptura/ Dodaj później na cichą pulpę z mango. Kilogram minimum. Jak będziesz kupować znajdź taką bez dodatku cukru. Cicha z pulpą minimum 10 dni, najlepiej dwa tygodnie (mango samo w sobie ma trochę cukru, drożdże muszą to przerobić). Później Coldcrash i ściągasz znad osadu. Straty będą, ale lepiej końcówkę odpuścić, bo będzie "gushing". Pozdrawiam. zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 Do mango typowo można też zrobić jakiegoś kwasa, np. Gose. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patriik160 Posted June 16, 2021 Author Share Posted June 16, 2021 3 godziny temu, majlosz napisał: Jaki efekt chcesz uzyskać? Jakie to piwo ma być poza tym że z mango? Lekkie na lato fakt może być lekko kwaśne Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 47 minut temu, patriik160 napisał: Lekkie na lato fakt może być lekko kwaśne jakie masz warunki do fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 (edited) 14 godzin temu, patriik160 napisał: Jestem świeży w temacie, choć mam już jedno piwko za sobą z brewkitu. Chciałbym zrobić owocowe i lekkie piwko na lato najlepiej z mango. Jaki styl piwa wybrać, jakie składniki jakie słody itp. Jak jesteś początkujący, to zrób z tego 21-22 litry: - ekstrakt słodowy pszeniczny (dobry jest do aromatyzowania) - drożdże górnej fermentacji np. drożdże safale s 04 - 1kg cukru - chmiel np. 25 -30 gram goryczkowego lub uniwersalnego Zagotować ekstrakt z chmielem np. 20 minut, dodać cukier, ostudzić. Gdy temp. spadnie do pokojowej dodać drożdże (jak są świeże to wystarczy pół saszetki uwodnionej w szklance) i dobrze wymieszać. Po 1- 1,5 tygodnia jak sugerują inni dodać pulpę z mango, za następnych kilka dni butelkować 6-7 gram cukru na 1 litr. Są różne pulpy mango. Przykładowo ta poniżej jest bardzo słodka i trzeba zobaczyć, czy czasami fermentacja ponownie nie ruszy. Jak ruszy to trzeba poczekać dłużej na butelkowanie. Są też bez dodatku cukru. Nie wiem jaka jest najlepsza, bo nie robiłem z mango Edited June 16, 2021 by grzesiuu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 TUTAJ masz dokładny przepis na IPĘ Mango. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
patriik160 Posted June 16, 2021 Author Share Posted June 16, 2021 4 godziny temu, majlosz napisał: jakie masz warunki do fermentacji? 18'5 do 20 w piwnicy myślę że jak postawie na gołym betonie to zejdzie trochę niżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 (edited) 19 godzin temu, patriik160 napisał: 18'5 do 20 w piwnicy myślę że jak postawie na gołym betonie to zejdzie trochę niżej. Drożdże wb-06, 3kg pilzneńskiego + 2kg pszenicznego i będziesz miał super bazę pod dodatki owocowe. Jak chcesz kwaskowate piwo to poziom kwaśności możesz podkręcić kwasem mlekowym przy rozlewie. Edited June 17, 2021 by majlosz Link to comment Share on other sites More sharing options...
patriik160 Posted June 17, 2021 Author Share Posted June 17, 2021 8 godzin temu, majlosz napisał: Drożdże wb-06, 3kg pilzneńskiego + 2kg pszenicznego i będziesz miał super bazę pod dodatki owocowe. Jak chcesz kwaskowate piwo to poziom kwaśności możesz podkręcić kwasem mlekowym przy rozlewie. Czy opłaca się dodawać płatki owsiane lub inne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Czemu nie, dodadzą kremowości. Nie dawałbym jednak za dużo, tak do 15%. Poszukaj receptur pod hasłem Fruit Ale, pewnie znajdziesz tego sporo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now