patriik160 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Jestem świeży w temacie, choć mam już jedno piwko za sobą z brewkitu. Chciałbym zrobić owocowe i lekkie piwko na lato najlepiej z mango. Jaki styl piwa wybrać, jakie składniki jakie słody itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Ja jak używam pulpy/puree to robię tak że chmielę na goryczkę taką ~` jak lubię z 30 -40 IBU według kalkulatora GF'a , na cichą pulpa/puree i w keg i jest ok dla mojej osoby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patriik160 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 No dobra ale jaka ilość słodów jakie słody. Chciałbym żeby ktoś polecił jakiś przepis na początek bo trochę zielony w temacie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Jaki efekt chcesz uzyskać? Jakie to piwo ma być poza tym że z mango? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Spójrz na recepturę American Wheat : https://www.blog.homebrewing.pl/american-wheat-receptura/ Dodaj później na cichą pulpę z mango. Kilogram minimum. Jak będziesz kupować znajdź taką bez dodatku cukru. Cicha z pulpą minimum 10 dni, najlepiej dwa tygodnie (mango samo w sobie ma trochę cukru, drożdże muszą to przerobić). Później Coldcrash i ściągasz znad osadu. Straty będą, ale lepiej końcówkę odpuścić, bo będzie "gushing". Pozdrawiam. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Do mango typowo można też zrobić jakiegoś kwasa, np. Gose. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patriik160 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 3 godziny temu, majlosz napisał: Jaki efekt chcesz uzyskać? Jakie to piwo ma być poza tym że z mango? Lekkie na lato fakt może być lekko kwaśne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 47 minut temu, patriik160 napisał: Lekkie na lato fakt może być lekko kwaśne jakie masz warunki do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) 14 godzin temu, patriik160 napisał: Jestem świeży w temacie, choć mam już jedno piwko za sobą z brewkitu. Chciałbym zrobić owocowe i lekkie piwko na lato najlepiej z mango. Jaki styl piwa wybrać, jakie składniki jakie słody itp. Jak jesteś początkujący, to zrób z tego 21-22 litry: - ekstrakt słodowy pszeniczny (dobry jest do aromatyzowania) - drożdże górnej fermentacji np. drożdże safale s 04 - 1kg cukru - chmiel np. 25 -30 gram goryczkowego lub uniwersalnego Zagotować ekstrakt z chmielem np. 20 minut, dodać cukier, ostudzić. Gdy temp. spadnie do pokojowej dodać drożdże (jak są świeże to wystarczy pół saszetki uwodnionej w szklance) i dobrze wymieszać. Po 1- 1,5 tygodnia jak sugerują inni dodać pulpę z mango, za następnych kilka dni butelkować 6-7 gram cukru na 1 litr. Są różne pulpy mango. Przykładowo ta poniżej jest bardzo słodka i trzeba zobaczyć, czy czasami fermentacja ponownie nie ruszy. Jak ruszy to trzeba poczekać dłużej na butelkowanie. Są też bez dodatku cukru. Nie wiem jaka jest najlepsza, bo nie robiłem z mango Edytowane 16 Czerwca 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 TUTAJ masz dokładny przepis na IPĘ Mango. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patriik160 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 4 godziny temu, majlosz napisał: jakie masz warunki do fermentacji? 18'5 do 20 w piwnicy myślę że jak postawie na gołym betonie to zejdzie trochę niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 (edytowane) 19 godzin temu, patriik160 napisał: 18'5 do 20 w piwnicy myślę że jak postawie na gołym betonie to zejdzie trochę niżej. Drożdże wb-06, 3kg pilzneńskiego + 2kg pszenicznego i będziesz miał super bazę pod dodatki owocowe. Jak chcesz kwaskowate piwo to poziom kwaśności możesz podkręcić kwasem mlekowym przy rozlewie. Edytowane 17 Czerwca 2021 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patriik160 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 8 godzin temu, majlosz napisał: Drożdże wb-06, 3kg pilzneńskiego + 2kg pszenicznego i będziesz miał super bazę pod dodatki owocowe. Jak chcesz kwaskowate piwo to poziom kwaśności możesz podkręcić kwasem mlekowym przy rozlewie. Czy opłaca się dodawać płatki owsiane lub inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Czemu nie, dodadzą kremowości. Nie dawałbym jednak za dużo, tak do 15%. Poszukaj receptur pod hasłem Fruit Ale, pewnie znajdziesz tego sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się