zasada Opublikowano 9 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Kupiłem przeterminowaną saszetkę, szukam na forum i jedyna wzmiankę znalazlem w zapiskach @Chmielowy warsztat Ktoś jeszcze coś może o nich powiedzieć? Może szczep ma inną nazwę niż ta handlowa i dlatego cisza? W każdym razie, kierunek jest taki, żeby zrobić piwo bez względu czy ktoś podzieli się doświadczeniami czy nie - kierunek amerykański generalnie. Na HBT wątek wkazuje ich raczej neutralny profil: https://www.homebrewtalk.com/threads/kveik-all-things-opshaug-strain-version.668436/ edit 10.08: W związku z przeniesieniem do działu z większymi opracowaniami, i uwagą kolegi @x1d uzupełniam pierwszy post o podstawową charakterystykę ze strony producenta: Cytat Odfermentowanie: 69% - 80% Flokulacja: średnia do wysokiej Tolerancja na alkohol: średnia do wysokiej - 8-12%ABV Temperatura fermentacji: 25° - 35° C Sugerowane do styli: American IPA, Blonde Ale, Double IPA, Hazy/Juicy IPA, Pale Ale, Porter, Red Ale, Stout Ten szczep Kveik został wyizolowany z mieszanej kultury, która należała do Haralda Opshauga, piwowara wiejskiego w Stranda w Norwegii. Szczep ten był pierwotnie używany w latach 90. do produkcji piw w stylu kornøl. Są to drożdże fermentujące czysto o tolerancji temperatur do 95°F (35°C), w której kończą fermentację w ciągu trzech do czterech dni. Podkreślająca chmielowość, czysta charakterystyka tego szczepu sprawia, że jest on idealny do piw Pale Ale i India Pale Ale. x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 9 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Też się nad nimi zastanawiałem, ale jakiekolwiek poszukiwania informacji sprowadzały głównie do sklepów i kopiowanego opisu. I tu potwierdza się kierunek amerykański. Daj znać co wyjdzie i pisze się na gęstwę;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 10 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2021 Robiłem na nich rok temu neipe i juicy sour. Było to latem i dogrzewałem je dodatkowo pasem ze sterownikiem. W notatkach mam zapisane że zadawałem w 30°C i podniosłem stopniowo do 35°C i tak do końca fermentacji. W tej temperaturze dają bardzo przyjemne estry. Trochę ananas, ogólnie mega tropikowe klimaty. Idealnie pasuje właśnie do neipy. Spotkałem się z informacjami, że w niższych temperaturach 20-24°C dają w miarę neutralny profil. U mnie praktycznie nie flokulowały. Ale były to suchary od innego piwowara, nie komercyjny izolat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2021 9 godzin temu, Mibor napisał: Daj znać co wyjdzie i pisze się na gęstwę;) W tygodniu przyjdą, w weekend starter nastawię, przed końcem miesiąca może będzie do wzięcia. Godzinę temu, buk0 napisał: 20-24°C dają w miarę neutralny profil Tak właśnie celuję. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Robiłem imperialną ipę na zasypie który mam sprawdzony i wyszła nieporównywalnie kwaśno (temp. ferm. ~21°C). Teraz robie ipę i wrzuciłem na pas grzewczy (32°C) i zobaczymy efekty. Odfermentowały na poziomie 85% Drugie piwo zrobiłem z zasuszonej gęstwy z iipy - 12g uwodnionych w 4 dni rozwaliły system, chociaż miały sporego laga ze startem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 3 godziny temu, Stanczu napisał: nieporównywalnie kwaśno Ale z sucharków/ gęstwy od kogoś, czy z saszetki WLP? Bo o kwaśności w piwach na sucharkach os kogoś nasłuchałem się już na czacie. Mi wczoraj przyszła saszetka, starter nastawiam w niedzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 Brew Dudes zrobili porównanie tego szczepu z US05. W filmiku dużo gadają. Moja saszetka czeka w lodówce, w niedzielę nastawiam starter. https://www.brew-dudes.com/kveik-vs-us-05-showdown/7429 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 17 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2021 Saszetka wlp lekko po terminie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 14 godzin temu, Stanczu napisał: Saszetka wlp lekko po terminie To samo u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skg Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 (edytowane) Czy można prosić o przeniesienie tego wątku do działu o szczepach drożdży? https://www.piwo.org/forums/forum/31-charakterystyka-szczepów-drożdży/ Edytowane 18 Lipca 2021 przez elroy przeniesione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 W dniu 18.07.2021 o 23:47, Skg napisał: Czy można prosić o przeniesienie tego wątku do działu o szczepach drożdży? https://www.piwo.org/forums/forum/31-charakterystyka-szczepów-drożdży/ W związku z przeniesieniem do działu z większymi opracowaniami, wypada uzupełnić wątek przynajmniej o podstawową charakterystykę ze strony producenta: https://www.whitelabs.com/yeast-single?id=157&type=YEAST&style_type=1 Cytat Odfermentowanie: 69% - 80% Flokulacja: średnia do wysokiej Tolerancja na alkohol: średnia do wysokiej - 8-12%ABV Temperatura fermentacji: 25° - 35° C Sugerowane do styli: American IPA, Blonde Ale, Double IPA, Hazy/Juicy IPA, Pale Ale, Porter, Red Ale, Stout Ten szczep Kveik został wyizolowany z mieszanej kultury, która należała do Haralda Opshauga, piwowara wiejskiego w Stranda w Norwegii. Szczep ten był pierwotnie używany w latach 90. do produkcji piw w stylu kornøl. Są to drożdże fermentujące czysto o tolerancji temperatur do 95°F (35°C), w której kończą fermentację w ciągu trzech do czterech dni. Podkreślająca chmielowość, czysta charakterystyka tego szczepu sprawia, że jest on idealny do piw Pale Ale i India Pale Ale. Widzę, że przed chwilą użył ich @Wuuu - jeśli będziesz miał chwilę podziel się efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 Może wrzuć opis do pierwszego posta, będzie porządek zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 (edytowane) W dniu 23.07.2021 o 13:57, zasada napisał: W związku z przeniesieniem do działu z większymi opracowaniami, wypada uzupełnić wątek przynajmniej o podstawową charakterystykę ze strony producenta: https://www.whitelabs.com/yeast-single?id=157&type=YEAST&style_type=1 Widzę, że przed chwilą użył ich @Wuuu - jeśli będziesz miał chwilę podziel się efektem. Zlałem do kega do niespełna 5 dniach fermentacji. Zeszło do 4,5 blg z 16, więc na poziomie 73% odfermentowanie. Potrzymałbym jeszcze, ale obudziłem się, że na warmiński kpd nie zdążę wysłać, to zrezygnowałem z chmielenia na zimno, na rzecz 24 h citry na biotransformację. Wymusiłem też wysycenia w kegu kilkoma strzałami i turlaniem, więc wszystko na chybcika. Póki co balans w stronę chmielowości, ale i da się wyczuć mocną estrową owocowość. Słodki finisz, trochę cierpki, ale raczej od tego chmielenia na bio i krótkiego cold crashu. Gdzieś przy tej cierpkości majaczy w tle ta delikatna kwaśność, ale na pewno nie tak wyczuwalna jak w piwie @Stanczu, które miałem przyjemność kiedyś pić. Trochę alko czuć przy głębszym niuchu, ale na granicy, żadne fuzle. Spodziewałem się, że w tem 30-33C szybciej zrobią robotę i teraz ciężko obiektywnie stwierdzić przez ten pośpiech. Na przyszłość potrzymałbym dłużej i na spokojnie poleżakowałbym z tydzień, dwie z prawilnym 48h coldrashem. Ale jak na 5 dniowe piwo to nie jest źle Mam nadzieję, że odfermentowało do końca i nie będzie sędziom strzelać w butelkach za tydzień na konkursie jak drożdże jeszcze coś dojedzą (na refermentację nic nie dawałem, tylko butelkowanie z kega, bo wymuszonym wysyceniu) A i bardzo mętne póki co. Edytowane 28 Lipca 2021 przez Wuuu Stanczu i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Wczoraj butelkowalem pilzneński + citra i mosaic (warka #85). Z ok.10 zeszły do ok.2. piwo mętne, osad na dnie fermentora zbity. Gęstwa zebrana, część pójdzie do ludzi, część chcę wysuszyć. Trafiłem też na notkę prasową sprzed kilku lat, mówiącą nieco wiecej o szczepie: https://www.northwestbeerguide.com/home/2019/4/29/white-labs-announces-availability-of-kveik-strainwlp518-opshaug-farmhouse-yeast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefisto_____ Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Cześć, powiedzcie mi czy podczas fermentacji tworzyła się piana? Pytam bo u mnie fermentacja w pełni a piany brak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Godzinę temu, mefisto napisał: tworzyła się piana? Po pierwszej dobie miałem ok.7 litrów piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 (edytowane) U mnie odfermentowanie na WLP518 w okolicach 70%, ale zacieranie w okolicach 68-67°C. Dla porównania Skare z tego samego zacierania zeszło do 76%. Trzymane na drożdżach 17.06-07.07 Edytowane 7 Lipca 2022 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się