zielony07 Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Zainteresowałem się wodą (pewnie późno). W szklanym czajniku pojawia się sporo osadów. Po zmierzeniu pH okazało się że jest 7.9, więc do 5.8 daleko. Do tej pory dodawałem słodu zakwaszającego, ot, tak sobie 100 g na warkę 40l. No więc do czytania. Sporo źródeł, nie ogarnąłem, sporo rozbieżności. Więc pytanie do praktyków którzy użyli jednego i drugiego kwasu : co wybrać ? Robię głównie piwa w okolicy 12 Blg, lagery, APA, Bitter, nic nadzwyczajnego. Do kwasu fosforowego lekko zniechęca mnie jego wpływ na nerki, orkan ważny dla piwosza?. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Mam oba, używam fosforowego. Trzeba tylko pamiętać, że wytrąca się fosforan wapnia, a poziom wapnia trochę spada. Najlepiej użyć kalkulatora. Ilości są i tak bardzo małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 2 godziny temu, zielony07 napisał: Do kwasu fosforowego lekko zniechęca mnie jego wpływ na nerki, orkan ważny dla piwosza?. Dziękuję. To wybierz mlekowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 takich odpowiedzi się spodziewałem: albo fosforowy, albo mlekowy. Poczekam jeszcze, nadzieja umiera ostatnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Kwasu fosforowego dodajesz maksymalnie 2 ml na 10 litrów wody (przy bardzo alkaliczne i mocno zmineralizowanej wodzie). Ubytek wapnia warto kontrować dodatkiem chlorku wapnia. Piwosze nie chorują na kamienice nerkową tylko na marskość wątroby. zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Konkretnie, dziękuję ! 47 minut temu, koholet napisał: Piwosze nie chorują na kamienice nerkową tylko na marskość wątroby. To uogólnienie. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Kwasu fosforowego daje się naprawdę małe ilości, a biorąc pod uwagę osady i pracę drożdży, pewnie są to ilości pomijalne w porównaniu z typowymi napojami z tym dodatkiem. Kwasu mlekowego dajesz więcej i ma on jakiś smak, który można wyczuć w większych stężeniach. Mimo to dajesz kwasu tak mało, że nie wiem, czy jest sens filozofować. Jeśli dawałeś słód zakwaszający, to możesz przejść na kwas mlekowy, bo to ten sam kwas, do którego smaku (o ile jest wyczuwalny) jesteś przyzwyczajony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 (edytowane) Mam obydwa i używam do wody mlekowego a fosforowego do np. pozbycia się kamienia itp w garnku, ogólnie do czyszczenia. Mlekowego daje ok. 14 ml na warki 21 L najczęściej tak jak ty 12 blg. Edytowane 18 Lipca 2021 przez Slawmir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się