MarcEs Opublikowano 4 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 (edytowane) Witajcie, Jestem w przededniu ważenia Kölscha. W tym celu wyposażyłem się w dwa jasne ekstrakty płynne Bruntal, drożdże FM42 oraz chcmiele: -Tradition(PL) 5,0% granulat - 30g -Spalt Spalter(DE) 4,7% granulat - 30g Teraz moje pytanie, jak chmielić? Macie jakąś podpowiedź? Przy okazji - jaką wodę dostępną w sklepach najlepiej wybrać do warzenia? Pozdrawiam Marcin Edytowane 4 Października 2021 przez MarcEs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Wodę bierz najtańszą źródlaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Cześć. Woda do tego piwa powinna być miękka. Polecam "Żywiecki kryształ" w butelkach 5 l., można kupić w jednej z dużych sieci handlowych. Jeśli wiesz jak i robiłeś to już możesz trochę podbić chlorki, jeśli nie robiłeś, to nie modyfikuj jej. Chmielenie: Tradition na goryczkę, Spalt na aromat. Celuj w 20-30 IBU (wg stylu), policz w jakimś kalkulatorze. Pomyśl o lagerowaniu młodego piwa po burzliwej. Wg mnie to dużo daje. Kelsz to taki "lager górnej fermentacji". Pozdrawiam. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 5 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Cześć. Woda do tego piwa powinna być miękka. Polecam "Żywiecki kryształ" w butelkach 5 l., można kupić w jednej z dużych sieci handlowych. Jeśli wiesz jak i robiłeś to już możesz trochę podbić chlorki, jeśli nie robiłeś, to nie modyfikuj jej. Chmielenie: Tradition na goryczkę, Spalt na aromat. Celuj w 20-30 IBU (wg stylu), policz w jakimś kalkulatorze. Pomyśl o lagerowaniu młodego piwa po burzliwej. Wg mnie to dużo daje. Kelsz to taki "lager górnej fermentacji". Pozdrawiam. Paweł dzięki za rady, podpowiedz mi jeszcze jaki dokladnie schenat czasowy zastosować przy chmieleniu.DziękiWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 7 minut temu, MarcEs napisał: podpowiedz mi jeszcze jaki dokladnie schenat czasowy zastosować przy chmieleniu. Zobacz do załącznika, to jest fragment Classic Beer Styles Styles #13: Kölsch: History, Brewing Techniques, Recipes. Fragmenty Classic Beer Styles Styles 13.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 Ja używam wody z wodociągów (dość twardej) rozrabianej w różnych proporcjach z wodą demineralizowaną, z dodatkiem kwasu. Nadaje się nawet do najjaśniejszych piw, typu American Light Lager. Woda to temat rzeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się