Skocz do zawartości

Przypadkowy underpitching


Jaromir Skrzyński

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Uwarzyłem 25 litrów 14,5 blg 23 ibu z zasypu 33% żytni słód i 66% pale ale. W zamyśle to trochę łatwiejszy niż 50% żytniego roggenbier.  Mianowicie zadałem drożdże fm41 prosto z fiolki, były one 2 dni przed końcem terminu. Pytanie następujące:

Ruszą ? Co może wyjść z tego ? Nadmienię że dodałem pożywki dla drożdży browin. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Duży underpitching, ciężko to nazwać przypadkowym ;)

Ciężko powiedzieć, co wyjdzie - być może całkiem ciekawe piwo ze sporą ilością estrów, być może drożdże były już w kiepskiej kondycji i będą miały nawet problem z dofermentowaniem.

Najpewniej coś pomiędzy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To też nie jest do końca dobrze,  bo może być tak,  że zbyt intensywnie ruszyły,  naprodukują aldehydu i potem szybko przestaną pracować.  Ale może nie, niektórzy przy Weizenach polecają underpitching, jednak to raczej porada z cyklu "szwagrowi smakuje".

Edytowane przez Łachim
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.