Jaromir Skrzyński Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Witam serdecznie. Uwarzyłem 25 litrów 14,5 blg 23 ibu z zasypu 33% żytni słód i 66% pale ale. W zamyśle to trochę łatwiejszy niż 50% żytniego roggenbier. Mianowicie zadałem drożdże fm41 prosto z fiolki, były one 2 dni przed końcem terminu. Pytanie następujące: Ruszą ? Co może wyjść z tego ? Nadmienię że dodałem pożywki dla drożdży browin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Duży underpitching, ciężko to nazwać przypadkowym Ciężko powiedzieć, co wyjdzie - być może całkiem ciekawe piwo ze sporą ilością estrów, być może drożdże były już w kiepskiej kondycji i będą miały nawet problem z dofermentowaniem. Najpewniej coś pomiędzy. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Moim zdaniem FM zaraz przed końcem terminu zadane bezpośrednio do 25l 14Blg nie ruszą w akceptowalnym czasie. Przygotuj suchary na ratunek gdzieś w okolicach drugiej doby.Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Skrzyński Opublikowano 17 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 Dziś rano wiadro wyglądało jak granat wywaliło rurkę metr od wiadra a drożdże poszły w ilości 500ml spacerować po okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 (edytowane) To też nie jest do końca dobrze, bo może być tak, że zbyt intensywnie ruszyły, naprodukują aldehydu i potem szybko przestaną pracować. Ale może nie, niektórzy przy Weizenach polecają underpitching, jednak to raczej porada z cyklu "szwagrowi smakuje". Edytowane 17 Października 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Skrzyński Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Blg zeszło do 3-4 i stało już 3 dni więc dałem to temp 21 i również po kilku dniach stało. Poszło dziś do butli. Zapach niestety gotowane warzywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 poczytaj: https://wiki.piwo.org/DMS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się