TomX Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Brewferm Lager A sturdy lager yeast, delivering a consistent neutral fermentation with little or no Sulphur components or other undesirable by-products. Flocculation: high. Final gravity: low. Fermentation temperature: 10-15°C. Dosage: 3-6 g/10 l. Silne drożdże dolnej fermentacji, zapewniające zdecydowanie neutralną fermentację z niewielką produkcją lub bez związków siarki i innych niepożądanych produktów ubocznych. Flokulacja: Wysoka Gęstość końcowa: Niska Temperatura fermentacji: 10-15°C. Dawkowanie: 3-6 g/10 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 No właśnie, używał ktoś tych drożdży? Jakieś wnioski co do efektów ich pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Ja byłbym wdzieczny za sugestie, mam te drożdże jak wszystkie suche na zasadzie "na wszelki wypadek", ale w końcu muszę je użyć, nie bardzo wiem do czego najbardziej są przydatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Za 2 tyg. mam zamiar ich użyć. Miało być za tydzień, ale przez problemy zdrowotne nie warzyłem w ten weekend, a słody ześrutowane, więc najpierw stout, a potem jakiś lagerek na tych drożdżach. Cena dość atrakcyjna, myślę, że to drożdże do jakiś w miarę szybkich piw, typowych do spijania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 vettis ----> Hej, masz już jakieś pierwsze wrażenia dotyczące tych drożdży którymi mógłbyś się podzielić? Dla mnie to jakaś drożdżowa zagadka - są dużo tańsze od innych suchych dolniaków a w zasadzie brak opinii na ich temat. Nawet na homebrewtalk nic nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 vettis ----> Hej, masz już jakieś pierwsze wrażenia dotyczące tych drożdży którymi mógłbyś się podzielić? Dla mnie to jakaś drożdżowa zagadka - są dużo tańsze od innych suchych dolniaków a w zasadzie brak opinii na ich temat. Nawet na homebrewtalk nic nie znalazłem. Cześć, Przede wszystkim dają bardzooo klarowne piwo. Choć piwo fermentowało w 13-14°C dają czysty profil smakowy. Dla piw typowo do spijania, są bardzo dobre. Tylko wolno startują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Przede wszystkim dają bardzooo klarowne piwo. Choć piwo fermentowało w 13-14°C dają czysty profil smakowy. Dla piw typowo do spijania, są bardzo dobre. Tylko wolno startują. Ciekawe jak by sobie poradziły z fermentacją poniżej 10°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Widzę, że są dodawane do zestawów w HB. Ale ciągle mało opinii na ich temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Bo mało kto używał - i nie w każdym sklepie są. Chciałem je kupić jako "awaryjne" na następne warzenie, ale w sklepie gdzie robiłem zamówienie nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Z suchych dolniaków bardziej mi podeszły S-23 Lepsze piwo na nich wychodzi. I są praktycznie uniwersalne, można je zapodać do wielu gatunków piw. Dlatego S-23 trzymam "awaryjnie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Z suchych dolniaków bardziej mi podeszły S-23 Lepsze niż W34/70? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Z suchych dolniaków bardziej mi podeszły S-23 Lepsze niż W34/70? Nie stosowałem W34/70 jeszcze. Dlatego wole S-23, a Brewferm Lager. Cena do jakości jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Z suchych dolniaków bardziej mi podeszły S-23 Lepsze niż W34/70? Nie stosowałem W34/70 jeszcze. Dlatego wole S-23' date=' a Brewferm Lager. Cena do jakości jest ok.[/quote'] Spróbuj! W34/70, to naprawdę fajne drożdże. I chyba bardziej uniwersalne niż S-23. Zresztą najbardziej popularne na świecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) Te drożdże na prawdę mają bardzo wolny start. Zadałem dwie uwodnione saszetki do brzeczki 11 BLG wczoraj koło godziny 19, a dzisiaj na brzeczce zaledwie widać kilka bąbelków rozpoczynającej się fermentacji. Temperatura w piwnicy 9,5 C. Gdy używałem W 34/70 albo S-23 po takim czasie miałem już ładną pianę na powierzchni i to przy jednej uwodnionej saszetce. Dochodzę do wniosku, że niższa cena jest złudna bo należy użyć większej ilości tych drożdży - no chyba, że ktoś robi starter. Edit: Po 23 godzinach ciągle kilka kłębków piany bez znacznej zmiany od rana... Jednym słowem sam stres nie warty niskiej ceny drożdży... Edytowane 9 Lutego 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Brewferm Lager użyłem w tym sezonie 3 razy. Pierwszy raz z torebki i 2 razy gęstwa. Co do smaku to nie powiem co i jak bo kubki smakowe mam nie tresowane. A obiektywnie to słabo odfermentowują. Pierwsze piwo 12°Blg koniec 5°Blg fermentacja 5 tygodni. Drugie zadane ok 100ml gęstwy po pierwszym 12°Blg koniec 4°Blg fermentacja 4 tygodnie. Trzecie 11°Blg wczoraj przelane na cichą po 2 tygodniach 3°Blg. Wszystkie zacierane 30min 65°C + 30min 72°C temperatura pomieszczenia 12°C. Z powodu tak słabego odfermentowania przed butelkowaniem przenosiłem na tydzień do pomieszczenia o temp. 22°C. Niestety głębiej nie fermentowały. To mój pierwszy sezon lagerowy i z tego powodu kupiłem najtańsze dolniaki ale to był pierwszy i ostatni raz. Nawiązując do postu "slotish'a" stres jest podwójny: 1. słabo startują; 2.słabo odfermentowują. Mam nadzieję że w butelkach nie wezmą się ponownie do pożądnej roboty. S-04 pewnego razu też mi startowały 3dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 2.słabo odfermentowują. Mam nadzieję że w butelkach nie wezmą się ponownie do pożądnej roboty. Ja nastawiłem koźlaka 17,5blg, burzliwa stanęła na 8blg właśnie na tych grzybkach. Ruszą w butelkach? Tobie ruszyły? Robiłeś możne na nich FFT ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 przecież już ci ktoś napisał ,ze masz granaty na 100% i to burzące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Tutaj mam info, że słabo odfermentowują.. więc pytam jak bardzo słabo. Nie słucham wszystkiego co "ktoś(być może na odwal)" napisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 nie,no jasne,nie słuchaj jakiś anonimowych pijaków, słuchaj swojego instynktu , tylko nie podchodź do tego bez okularów ochronnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Ja bym chyba zrobił tak - wziąłbym jedną butelkę, wstawił ją do jakiegoś mocnego naczynia (nie wiem, może jakaś metalowa puszka, plastikowe wiaderko z pokrywką, albo coś w tym stylu) i postawił to w ciepłym miejscu, nawet powyżej 25°C, czekając, aż wybuchnie . W ten sposóp szybciej się dowiesz, czego możesz się spodziewać po reszcie (rozumiem, że pozostałe butelki leżą w jakimś chłodnym pomieszczeniu) i jakby co, to będziesz resztę systematycznie i jeszcze w miarę bezpiecznie odgazowywał. Problem tylko w tym, że jeżeli to piwo miałoby zejść docelowo do np. 4°Blg to będziesz to odgazowywał bez końca, chyba lepiej będzie skrzyknąć kilku kumpli i zrobić impreze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 A ja bym zrobił inaczej - otworzył jedną butelkę, zlał do słoika, dodał drożdży i zrobił ten test. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Słabo odfermentowują, sprawdzone! Z 17,5blg do 6blg (piwo klarowne) fft 3,5blg Polecam do piw treściwych, w dodatku są tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Skoro FFT 3,5blg to nie wiem na jakiej podstawie mówisz, że słabo odfermentowują, widocznie coś zepsułeś z fermentacją, chyba że czegoś nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mero Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Czy ktoś ostatnio używał tych drożdży w temp. np. 10 oC? Saszetki, które otrzymałem wyglądają inaczej (inny projekt, tekst) niż te, które znajdują się na zdjęciach w wielu sklepach czy nawet na stronie producenta. Przede wszystkim zdziwiła mnie informacja o idealnej temperaturze fermentacji: 18-23 oC. Uwarzyłem Koźlaka 18 Blg, dodałem 2 uwodnione saszetki Brewferm Lager do 18 litrów o temperaturze 14 oC, wstawiłem fermentor do pomieszczenia, w którym jest 9-10 oC i po 24 godzinach żadnych oznak fermentacji (do drugiego fermentora zadałem 2 saszetki Saflagerów W34/70 i ruszyły po kilku godzinach). Czytałem o wolnym starcie tych drożdży, ale zaniepokoiła mnie ta informacja na saszetce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Czy ktoś ostatnio używał tych drożdży w temp. np. 10 oC? Saszetki, które otrzymałem wyglądają inaczej (inny projekt, tekst) niż te, które znajdują się na zdjęciach w wielu sklepach czy nawet na stronie producenta. Przede wszystkim zdziwiła mnie informacja o idealnej temperaturze fermentacji: 18-23 oC. Uwarzyłem Koźlaka 18 Blg, dodałem 2 uwodnione saszetki Brewferm Lager do 18 litrów o temperaturze 14 oC, wstawiłem fermentor do pomieszczenia, w którym jest 9-10 oC i po 24 godzinach żadnych oznak fermentacji (do drugiego fermentora zadałem 2 saszetki Saflagerów W34/70 i ruszyły po kilku godzinach). Czytałem o wolnym starcie tych drożdży, ale zaniepokoiła mnie ta informacja na saszetce. Jak zalecana temperatura fermentacji jest 18-23 stopnie to lagerowe drożdże to to nie są Z tego co widze to brewferm blanche mają zalecaną 18-24, jesteś pewien, że to brewferm lager? Brewferm top mają 18-25. Czy ruszyły jednak i wszystko gra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się