bogdan62 Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) W ramach poznawania nowych smaków, przymierzam sie do użycia ryżu. Mam zamiar uwarzyć jasnego, lekkiego, dość wytrawnego lagerka i mam dylematy: 1.) Jakie użyć proporcje ryżu do słodu, chcę dość wytrawne, ale nie puste w smaku. 2.) Jakie użyć słody, mam różne, ale na dniach zamawiam następne, mogę uzupełnić zamówienie. 3.) Jakie użyć drożdże, dysponuję płynnymi Bavarian, Urguell i suchymi W-34/70. 4.) Jaki byłby najodpowiedniejszy sposób zacierania. Byłbym wdzięczny za sugestie. Edytowane 14 Września 2010 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 1) ja myślę że 20% ryżu w zasypie powinno być ok. 2) jak użyjesz 80% pilzneńskiego i 20% ryżu to wyjdzie bardzo jasne, możesz dodać jakiegoś karmelu dla koloru np caramunich 3) jako że to jest bardziej eksperyment użyłbym W-34/70 4) musisz zacząć od gotowania ryżu żeby go dobrze skleikować, potem dodać wody żeby obniżyć temp do ~60 C i dodać śrutę, trzymać 30-40 minut . Potem 72 C do negatywnej próby jodowej. Kiedyś chciałem zrobić zacier na ryżu i słodzie, zacierałem podobnie, ale było na 4 kg ryżu jakieś 1,2 kg słodu. Scukrzyło się, ale nie szło tego przefiltrować. Skończyło się fermentacją w miazdze a potem wylaniu do kibla bo nieludzko waliło siarą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 2) jak użyjesz 80% pilzneńskiego i 20% ryżu to wyjdzie bardzo jasne, możesz dodać jakiegoś karmelu dla koloru np caramunich To jaki w tym momencie ma być efekt tego ryżu? Ekonomiczny? Ryżu dodaje się, żeby rozjaśnić piwo, uczynić je lżejszym. CaraMunich czy Crystal te wysiłki zniweczy. Piłem kiedyś wita z dodatkiem ryżu i był spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Czy jest jakaś bezpieczna granica dodatku ryżu, chodzi mi o ewentualne problemy z filtracją. Zastanawiam się też nad dekoktem, obawiam się trochę o "pusty" smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Cześć Ja robiłem tak: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=39716#p39716 Tylko Jkocurek na zlocie mi mówił że uwarzyłem koncerniaka a jasne było bardzo ............. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Cześć Ja robiłem tak: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=39716#p39716 Tylko Jkocurek na zlocie mi mówił że uwarzyłem koncerniaka a jasne było bardzo ............. Znaczy bardzo dobrego koncerniaka, bo zdecydowanie lepiej nachmielonego niż to co w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 2) jak użyjesz 80% pilzneńskiego i 20% ryżu to wyjdzie bardzo jasne' date=' możesz dodać jakiegoś karmelu dla koloru np caramunich[/quote']To jaki w tym momencie ma być efekt tego ryżu? Ekonomiczny? Ryżu dodaje się, żeby rozjaśnić piwo, uczynić je lżejszym. CaraMunich czy Crystal te wysiłki zniweczy. Piłem kiedyś wita z dodatkiem ryżu i był spoko. widać, że kolega nie jada ryżu Pragnę poinformować, iż ryż jest droższy od słodu więc aspekt ekonomiczny odpada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 może spróbuj coś takiego uwarzyć: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Standard_American_Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 może spróbuj coś takiego uwarzyć: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Standard_American_Lager W ogólnym zarysie chyba uwarzę coś takiego, ale nie byłbym sobą, gdybym coś nie zmienił. Przede wszystkim 8-15 IBU dla mnie to zbyt mało i zrobię dekokt pojedynczy. Kombinuję, jak uniknąć problemów z filtracją, planuję nie dawać do zacieru samego ryżu, jedynie kleikować 2 razy ryż w większej ilości wody i zalać słód samym kleikiem, myślę użyć 2kg ryżu na 3kg słodu pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Uwarzyliśmy coś takiego http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1673&p=4 konkretnie warka 53, wyszło bardzo fajne, bardzo jasne, mocno nachmielone piwo. W smaku przypomina nam Jevera, ale jest od niego jaśniejsze. Polecamy recepturę, w tym sezonie na pewno powtórzymy tę warkę. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 W ogólnym zarysie chyba uwarzę coś takiego, ale nie byłbym sobą, gdybym coś nie zmienił. Przede wszystkim 8-15 IBU dla mnie to zbyt mało i zrobię dekokt pojedynczy. Kombinuję, jak uniknąć problemów z filtracją, planuję nie dawać do zacieru samego ryżu, jedynie kleikować 2 razy ryż w większej ilości wody i O co chodzi z tym 2 krotnym kleikowaniem? Nie wiem czy dekokcja jest dobrym pomysłem: traci się cześć enzymów a tych w zasypie 40% ryżu nie ma za wiele. Przy poprawnym zacieraniu nie powinno być problemów z filtracją: ryż zawiera mało białka a i beta-glukanów chyba też (przynajmniej w porównaniu z niesłodowana pszenicą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) W ramach poznawania nowych smaków, przymierzam sie do użycia ryżu. Mam zamiar uwarzyć jasnego, lekkiego, dość wytrawnego lagerka i mam dylematy:1.) Jakie użyć proporcje ryżu do słodu, chcę dość wytrawne, ale nie puste w smaku. 2.) Jakie użyć słody, mam różne, ale na dniach zamawiam następne, mogę uzupełnić zamówienie. 3.) Jakie użyć drożdże, dysponuję płynnymi Bavarian, Urguell i suchymi W-34/70. 4.) Jaki byłby najodpowiedniejszy sposób zacierania. Byłbym wdzięczny za sugestie. 1. Możesz dodać 0.5 kg ryżu, max 1 kg 2. Wystarczy pilzneński 3. Jeżeli chcesz uzyskać coś w stylu amerykańskim, Urquell będą chyba najodpowiedniejsze 4. Jak masz płatki ryżowe, to zwyczajnie; jak ryż, to musisz go uprzednio skleikować Przykładowy przepis http://beer.tzo.com/beer/asp/report_recipe.asp?RegNum=587&DB=beer&VersionNum=20020916 Edytowane 14 Września 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Kleikowanie 2 krotne widzę w ten sposób, zalewam ryż wodą, kleikuję, zlewam kleik z nad ryżu, ponawnie zalewam go wodą, kleikuję, ponownie zlewam kleik, ryż wyrzucam, samym kleikiem zalewam słód - wydajność z ryżu marna, ale nie o to tu chodzi.. Myślę, że w ten sposób mógłbym uniknąć powstania gęstego nieprzepuszczalnego młuta, jakoś nie mam ochoty godzinami filtrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Kleikowanie 2 krotne widzę w ten sposób, zalewam ryż wodą, kleikuję, zlewam kleik z nad ryżu, ponawnie zalewam go wodą, kleikuję, ponownie zlewam kleik, ryż wyrzucam, samym kleikiem zalewam słód - wydajność z ryżu marna, ale nie o to tu chodzi.. Myślę, że w ten sposób mógłbym uniknąć powstania gęstego nieprzepuszczalnego młuta, jakoś nie mam ochoty godzinami filtrować To nie tak. Po poprawnym kleikowaniu ryżu uzyskasz jednolity kleik o kiślowatej konsystencji. Dasz nad nim popracować enzymom to ładnie ci to scukrzą i filtracja nie powinna stanowić problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 kolega gotował kiedyś osobiście ryż ? kleikowanie, czyli pęcznienie oraz przejście skrobi r roztwór koloidalny. tak łatwo kolega nie wyciągnie skrobi z ryżu. Chyba że pod ciśnieniem gotować lub zastosować tak jak ja enzym upłynniający skrobię do dekstryn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) To nie tak. Po poprawnym kleikowaniu ryżu uzyskasz jednolity kleik o kiślowatej konsystencji. Dasz nad nim popracować enzymom to ładnie ci to scukrzą i filtracja nie powinna stanowić problemu. Jeżeli tak, to co innego, z ryżem miałem do tej pory kontakt w gołąbkach. W takim razie wystarczy 0,5kg tak jak pisał Coder. Edytowane 14 Września 2010 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Owszem gotowałem. Z tą jednolitością to przesadziłem ale nie rozdzielałbym tego co w wyniku kleikowania powstanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 kolega gotował kiedyś osobiście ryż ? kleikowanie, czyli pęcznienie oraz przejście skrobi r roztwór koloidalny. tak łatwo kolega nie wyciągnie skrobi z ryżu. Chyba że pod ciśnieniem gotować lub zastosować tak jak ja enzym upłynniający skrobię do dekstryn. Ja po prostu miksuje ugotowany ryż, następnie go jeszcze dodatkowo gotuje. Tylko ta masa powinna być w miarę rzadka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Chciałbym odświeżyć temat. Ile maksymalnie % w zasypie mogę dać płatków ryżowych? Zależy mi na bardzo jasnym, wytrawnym AIPA. Piwo ma być na pilzneńskim premium i płatkach i tyle. Zrobiłem jakiś czas temu piwo gdzie miałem 20% płatków i wszystko było ok. http://www.piwo.org/topic/15036-browar-domowy-kombajn-piwny/?do=findComment&comment=314258 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 A jak dużą siłę enzymatyczną ma ten Twój pilzneński premium? Zacier musi mieć 124 WK żeby się zatrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zależy mi na bardzo jasnym, wytrawnym AIPA. Piwo ma być na pilzneńskim premium i płatkach i tyle. Jesteś pewny czego chcesz? Dzisiaj jest moda na nazywanie aipami każdego piwa. Może chcesz Cream ale, tylko o tym nie wiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Chciałbym mieć coś jak Oto Mata IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 A jak dużą siłę enzymatyczną ma ten Twój pilzneński premium? Zacier musi mieć 124 WK żeby się zatrzeć tak w ramach douczania wkręcę się w wątek - czy dobrze rozumuję?: żeby zatrzeć piwo 50% słodu i 50% niesłodu to słód musi mieć minimum 248WK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Tak, z tego co wiem tak to działa. Zawsze można też rzucić diastatycznego, on ma b.dużą siłę enzymatyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się