ligeiro Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Cześć, kupując zestaw startowy, dawien dawna, dostałem brewkita Oberschlesische Brauerei German Hell Bock z Gozdawy. Ugotowałem to, dla mnie bardzo przeciętne, obecnie tylko zacieranie, ale "domowniczki" stwierdziły że to dla nich idealny smak i aromat. Macie pomysł na przepis na takie coś podobne, wyczytałem że górny koźlak, może być jesienny, typu też holenderskiego. Docelowo warka na 10 litrów. Dziękuję za cenne i bezcenne porady ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Koźlak majowy czyli jasny to piwo dolnej fermentacji. Koźlak holenderski jest gornofermentacyjny i ciemny. Na forum było o obydwu. Jeśli nie znajdziesz do jutra podlinkuje Ci coś jak usiądę do kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 https://kompendiumpiwa.pl/kozlak-jesienny-holenderski-herfstbok/ https://kompendiumpiwa.pl/kozlak-wiosenny-holenderski-lentebok/ Robię coś takiego dekokcyjnie na K-97 lub Gozdawa old german... . Musi trochę odleżeć i jak na mój gust smakowy jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligeiro Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Dzięki Wielkie, spróbuję cos z tym pokombinować, leżeć sobie może Cytat Jeśli nie znajdziesz do jutra podlinkuje Ci coś jak usiądę do kompa. Gdybyś gdzieś miał recepturę, byłbym wdzięczny ! Edytowane 6 Grudnia 2021 przez ligeiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 55 minut temu, ligeiro napisał: Gdybyś gdzieś miał recepturę, byłbym wdzięczny ! Od tego wpisu jest o recepturach na holenderskiego, ale widzę, że linkowana strona i mój plik już są nieodstępne. Kurcze. Majowy jest w wiki. Nie mogę też znaleźć jeszcze jednego artykułu o koźlakach. Nie migam się. Nadrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Spójrz na mój wątek: https://www.piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/?do=findComment&comment=381831 Popełniłem 2 koźlaki holenderskie. Trzeci pewnie zrobię za ok. miesiąc. Najważniejsze zasady: neutralne drożdże (US-05, Danstar Nottingham), najlepiej świeża gęstwa fermentacja w dolnym zakresie pracy drożdży zasyp jak na koźlaka tradycyjnego długie gotowanie ewentualnie zacieranie dekokcyjne Edytowane 6 Grudnia 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligeiro Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Bardzo Ci dziekuję, na spokojnie przeanalizuje Twój przepis, akurat idealnie na jedną skrzyneczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się