ligeiro Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Cześć, kupując zestaw startowy, dawien dawna, dostałem brewkita Oberschlesische Brauerei German Hell Bock z Gozdawy. Ugotowałem to, dla mnie bardzo przeciętne, obecnie tylko zacieranie, ale "domowniczki" stwierdziły że to dla nich idealny smak i aromat. Macie pomysł na przepis na takie coś podobne, wyczytałem że górny koźlak, może być jesienny, typu też holenderskiego. Docelowo warka na 10 litrów. Dziękuję za cenne i bezcenne porady ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Koźlak majowy czyli jasny to piwo dolnej fermentacji. Koźlak holenderski jest gornofermentacyjny i ciemny. Na forum było o obydwu. Jeśli nie znajdziesz do jutra podlinkuje Ci coś jak usiądę do kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 https://kompendiumpiwa.pl/kozlak-jesienny-holenderski-herfstbok/ https://kompendiumpiwa.pl/kozlak-wiosenny-holenderski-lentebok/ Robię coś takiego dekokcyjnie na K-97 lub Gozdawa old german... . Musi trochę odleżeć i jak na mój gust smakowy jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligeiro Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Dzięki Wielkie, spróbuję cos z tym pokombinować, leżeć sobie może Cytat Jeśli nie znajdziesz do jutra podlinkuje Ci coś jak usiądę do kompa. Gdybyś gdzieś miał recepturę, byłbym wdzięczny ! Edytowane 6 Grudnia 2021 przez ligeiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 55 minut temu, ligeiro napisał: Gdybyś gdzieś miał recepturę, byłbym wdzięczny ! Od tego wpisu jest o recepturach na holenderskiego, ale widzę, że linkowana strona i mój plik już są nieodstępne. Kurcze. Majowy jest w wiki. Nie mogę też znaleźć jeszcze jednego artykułu o koźlakach. Nie migam się. Nadrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Spójrz na mój wątek: https://www.piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/?do=findComment&comment=381831 Popełniłem 2 koźlaki holenderskie. Trzeci pewnie zrobię za ok. miesiąc. Najważniejsze zasady: neutralne drożdże (US-05, Danstar Nottingham), najlepiej świeża gęstwa fermentacja w dolnym zakresie pracy drożdży zasyp jak na koźlaka tradycyjnego długie gotowanie ewentualnie zacieranie dekokcyjne Edytowane 6 Grudnia 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligeiro Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Bardzo Ci dziekuję, na spokojnie przeanalizuje Twój przepis, akurat idealnie na jedną skrzyneczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi