Jump to content

Niby koźlak niemiecki


ligeiro

Recommended Posts

Cześć, kupując zestaw startowy, dawien dawna, dostałem brewkita Oberschlesische Brauerei German Hell Bock z Gozdawy.

Ugotowałem to, dla mnie bardzo przeciętne, obecnie tylko zacieranie, ale "domowniczki" stwierdziły że to dla nich idealny smak i aromat.

Macie pomysł na przepis na takie coś podobne, wyczytałem że górny koźlak, może być jesienny, typu też holenderskiego.

Docelowo warka na 10 litrów.

Dziękuję za cenne i bezcenne porady ;)

Link to comment
Share on other sites

Koźlak majowy czyli jasny to piwo dolnej fermentacji. Koźlak holenderski jest gornofermentacyjny i ciemny.

Na forum było o obydwu. Jeśli nie znajdziesz do jutra podlinkuje Ci coś jak usiądę do kompa.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Wielkie, spróbuję cos z tym pokombinować, leżeć sobie może ;)

 

Cytat

Jeśli nie znajdziesz do jutra podlinkuje Ci coś jak usiądę do kompa.

 

Gdybyś gdzieś miał recepturę, byłbym wdzięczny ! :)

Edited by ligeiro
Link to comment
Share on other sites

55 minut temu, ligeiro napisał:

Gdybyś gdzieś miał recepturę, byłbym wdzięczny ! :)

Od tego wpisu jest o recepturach na holenderskiego, ale widzę, że linkowana strona i mój plik już są nieodstępne. Kurcze.

Majowy jest w wiki. Nie mogę też znaleźć jeszcze jednego artykułu o koźlakach. Nie migam się. Nadrobię.

Link to comment
Share on other sites

Spójrz na mój wątek:

https://www.piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/?do=findComment&comment=381831

 

Popełniłem 2 koźlaki holenderskie. Trzeci pewnie zrobię za ok. miesiąc.

Najważniejsze zasady:

  • neutralne drożdże (US-05, Danstar Nottingham), najlepiej świeża gęstwa
  • fermentacja w dolnym zakresie pracy drożdży
  • zasyp jak na koźlaka tradycyjnego
  • długie gotowanie
  • ewentualnie zacieranie dekokcyjne
Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.