ligeiro Posted December 5, 2021 Share Posted December 5, 2021 Cześć, kupując zestaw startowy, dawien dawna, dostałem brewkita Oberschlesische Brauerei German Hell Bock z Gozdawy. Ugotowałem to, dla mnie bardzo przeciętne, obecnie tylko zacieranie, ale "domowniczki" stwierdziły że to dla nich idealny smak i aromat. Macie pomysł na przepis na takie coś podobne, wyczytałem że górny koźlak, może być jesienny, typu też holenderskiego. Docelowo warka na 10 litrów. Dziękuję za cenne i bezcenne porady ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 5, 2021 Share Posted December 5, 2021 Koźlak majowy czyli jasny to piwo dolnej fermentacji. Koźlak holenderski jest gornofermentacyjny i ciemny. Na forum było o obydwu. Jeśli nie znajdziesz do jutra podlinkuje Ci coś jak usiądę do kompa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted December 6, 2021 Share Posted December 6, 2021 https://kompendiumpiwa.pl/kozlak-jesienny-holenderski-herfstbok/ https://kompendiumpiwa.pl/kozlak-wiosenny-holenderski-lentebok/ Robię coś takiego dekokcyjnie na K-97 lub Gozdawa old german... . Musi trochę odleżeć i jak na mój gust smakowy jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligeiro Posted December 6, 2021 Author Share Posted December 6, 2021 (edited) Dzięki Wielkie, spróbuję cos z tym pokombinować, leżeć sobie może Cytat Jeśli nie znajdziesz do jutra podlinkuje Ci coś jak usiądę do kompa. Gdybyś gdzieś miał recepturę, byłbym wdzięczny ! Edited December 6, 2021 by ligeiro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 6, 2021 Share Posted December 6, 2021 55 minut temu, ligeiro napisał: Gdybyś gdzieś miał recepturę, byłbym wdzięczny ! Od tego wpisu jest o recepturach na holenderskiego, ale widzę, że linkowana strona i mój plik już są nieodstępne. Kurcze. Majowy jest w wiki. Nie mogę też znaleźć jeszcze jednego artykułu o koźlakach. Nie migam się. Nadrobię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted December 6, 2021 Share Posted December 6, 2021 (edited) Spójrz na mój wątek: https://www.piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/?do=findComment&comment=381831 Popełniłem 2 koźlaki holenderskie. Trzeci pewnie zrobię za ok. miesiąc. Najważniejsze zasady: neutralne drożdże (US-05, Danstar Nottingham), najlepiej świeża gęstwa fermentacja w dolnym zakresie pracy drożdży zasyp jak na koźlaka tradycyjnego długie gotowanie ewentualnie zacieranie dekokcyjne Edited December 6, 2021 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligeiro Posted December 7, 2021 Author Share Posted December 7, 2021 Bardzo Ci dziekuję, na spokojnie przeanalizuje Twój przepis, akurat idealnie na jedną skrzyneczkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.