bardakon Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Dzień dobry, Zrobiłem piwo witbier i po fermentacji burzliwej rozlałem je do 3 wiader - 10l i 2x po 5l. Do tych mniejszych dałem do jednego pulpy mango a do drugiego ananasa w kawałkach. Nalane było na full. Okazało się że w tych mniejszych wiadrach stopiły się rurki fermentacyjne. Zrobły się białe jak świeczka i położyły się na wiekach. Piwo do wylania śmierdziało rozpuszczalnikiem. Czy to możliwe że piwo dotykając rurki rozpuściło ją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) U mnie co warkę mam stopioną rurkę fermentacyjną, może nie aż w takim stopniu jak na zdjęciu, ale koniec rurki miękki i można go palcami oderwać. Nie wiem dlaczego się tak dzieje, bo u mnie brzeczka/piwo nie dotykają rurki Edytowane 7 Grudnia 2021 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 To trefne rurki, które reagują chemicznie z korkiem, na forach winiarskich można znaleźć wiele takich przykładów. Niemniej to nie powinno mieć żadnego wpływu na smak i armat piwa skazi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Nie stosować rurek, zamiast tego nie domykać szczelnie pokrywy i będzie po problemie. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Hej. Zastosowałem ostatnio przy nastawie piwa, zamiast tej wysokiej rurki fermentacyjnej plaser opatrunkowy na otwór w pokrywie. Jakiś czas temu jedna osoba z forum to polecała. Czy to jest dobra alternatywa dla klasycznej rurki? Fermentuje 2 dzień i zupełnie nic nie słychać, tylko zastanawia mnie czy nieświadomie nie wprowadzam tlenu do brzeczki🤨 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Ponad powierzchnią piwa i tak drożdże wytworzą "poduszkę" z dwutlenku węgla. Otwór możesz zatkać na stałe (lub dokupić pokrywę bez otworu) i fermentować z niedomkniętą pokrywą. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Super. Dzięki za podpowiedź🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się