rybak16 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Cześć, od niedawna jestem posiadaczem kociołka Klarstein Maischfest. Jest po 2 warkach i mam pewne elementy nad którymi się zastanawiam. 1. Po wsypaniu słodów widziałem, że drobinki mi pływały poza koszem. Wsypywałem dokładnie, zakładam, że drobinki przeszły przez sitko. Czy macie jakieś patenty by się przed tym uchronić? 2. Przy warce 20l wysładzało się super, woda wolno przelewała się przez złoże. Niestety przy takiej 10l, przeleciała szybko i spowodowało to niską wydajność (w trakcie zacierania przelewałem z dołu kilkukrotnie jak i mieszałem). Czy widzicie przeciwwskazania by np zawracać brzeczkę w celu poprawy wydajności? 3. zastanawia mnie kranik przy takim przelewaniu. W trakcie zacierania przelewam sobie brzeczkę a później po schłodzeniu zlewam nim do fermentora. Jak oceniacie ryzyko zakażenia? 4. Zastanawiam się również jak zminimalizować straty z gotowania. Użyłem whirlfloca i mimo whirlpoola miałem na dnie płaską skorupę, przelałem bardzo powoli (zrobił się taki tunelik więc resztki mi nie przeleciały). Czy to normalne? Była to aipa więc chmielu sporo mimo wszystko straciłem 4l jak dobrze pamiętam a to dość dużo. Z góry dzięki za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 więcej wody do zacierania mniej do wysładzania, odpowiednia grubośc śruty.Na dno dodatkowe sito. Przy whirflocu jest jeszcze więcej syfu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Odkąd mam od kolegi lewatywa hopstoper i sito takie jak wrzucił anteks, tak zupełnie inaczej wygląda warzenie na automacie. Przede wszystkich skończyły się problemy z pompką przy drobnym śrutowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Na dno hopstoper i można wypompować nawet pompą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Taki hop stopper nie zatyka się? Jak rozumiem wtedy żadnego whirlpoola nie robicie i whirlflocka też nie używacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 1 godzinę temu, anteks napisał: więcej wody do zacierania mniej do wysładzania, odpowiednia grubośc śruty.Na dno dodatkowe sito. Przy whirflocu jest jeszcze więcej syfu Gdzie takie sito można dostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 9 minut temu, rybak16 napisał: Gdzie takie sito można dostać? Jak Tomek wyżej napisał u lewatywy. Zatkał sie jak było duzo osadów, chmielu i whiflock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 47 minut temu, anteks napisał: Jak Tomek wyżej napisał u lewatywy. Zatkał sie jak było duzo osadów, chmielu i whiflock Pamiętasz ile to ma mikronów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 3 minuty temu, mario1973 napisał: Pamiętasz ile to ma mikronów? NIe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Godzinę temu, mario1973 napisał: Pamiętasz ile to ma mikronów? Radzio Bier i mario1973 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi