Joosto Opublikowano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Na prośbę @zasadaDominik , przeklejam recept piwa BROWN PILGRIM SH 13°Blg/Brix 13,5 (nazwa konkursowa : Browninger) Data warzenia : 23.10.2021 Woda Krystalia 30l 232mg HCO3 Parametry: Gęstość początkowa : 13 °Blg Goryczka: ok. IBU Barwa: ? EBC Gęstość końcowa: 4,3 °Blg Alkohol: ABV 4.8% Odfermentowanie 67.9% Nagazowanie: Zasyp: Pale Ale Maris Otter 4000g Brown Simpsons 400-600 EBC 400g Crystal Light Simpsons 95-113EBC 400g Chocolate Fawcett 1100-1250EBC 250g Zacieranie: woda 15l 70°C wsypane słody 68-67°C/60min 73°C/15min Wysładzanie: 15 litrów wody 78°C. Vorlauf 4l Chmielenie: Pilgrim 2020r 9%aa /20g/60min Pilgrim 10g/30min Pilgrim 20g/hopstand 20min Czas gotowania: 60min. Dodatki : Kreda 2g przy gotowaniu brzeczki 4ml kwasu mlekowego do wody przy zacieraniu Compac GC 1tab/5min Drożdże: Dwustopniowy starter WLP 013 London Ale Fermentacja: Brzeczka z chmielem schłodzona chłodnicą do 50 °C , potem na balkonie do 10°C. 20L 26.10 Po 48h od dodania drożdży burzliwa trwa, temp. otoczenia 16°C 28.10 Drożdże zwolniły, podniesienie temp. 29.10 17,3 °C 30.10 18,5 °C 02.11 19,5 °C , 100g łuski kakaowca macerowanej rok w bimbrze (z płatkami dębowymi) 17.11 Oddzielenie łuski od piwa 21.11.21 Butelkowanie. Brix 8, 39 butelek, cukier w syropie 100g/200ml. Przy butelkowaniu super zapach kakao i trochę drewna. ABV 4.8% Odfermentowanie 67.9% Edytowane 31 Stycznia 2022 przez Joosto Nucleon, Glowa i zasada 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 28 minut temu, Joosto napisał: Wysładzanie: 15 litrów wody 78°C. Vorlauf 4l Co to jest Vorlauf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 20 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Vorlauf Pierwsze litry z wysładzania zawracane do kadzi filtracyjnej ze względu na mętność. O, tutaj przeczytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zawrócenie kilku pierwszych litrów wysłodzonej brzeczki z powrotem do filtracji, aż do uzyskania klarownej brzeczki (pierwsze litry zazwyczaj lecą mętne, z fragmentami młóta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Teraz już wiem o co chodzi Nie wiedziałem, że to ma nazwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się