Jumpi Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) Pytanie do praktyków o zasady chmielenia na zimno. 1) pod koniec fermentacji dodajemy chmiel -ok, chmiel umieszczam w siateczce muślinowej. I teraz czy należy to mieszać, jeżeli tak to jak często? Czy jakoś obciążać aby spadło na dno? 2) przy chmieleniu podczas gwałtownej czy cichej zawsze na dnie będzie jakiś osad. Czy mieszanie niepotrzebnie go nie wzburzy? 3) po zakończeniu chmielenia na zimno zasadne wydaje mi się wymieszania całości aby rozprowadzić chmiel i wyrównać jego ilość w całej objętości. Tylko tu znowu wchodzi temat wzruszenia osadu z dna. Czy delikatnie mieszać, czy zostawić potem do odstania? Na jak długo? Edytowane 18 Lutego 2022 przez Jumpi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Włożyć do siateczki, obciążyć, zamknąć fermentor i nic nie mieszać Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 https://byo.com/article/dry-hopping-techniques/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluner Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Dopiero co przechodziłem przez podobne rozterki, ale od kilku dni piwo już zabutelkowane po chmieleniu na zimno. Z tego co dowiedziałem się z forum i nie tylko, rozsypałem chmiel delikatnie po powierzchni piwa i zamknąłem fermentor. Część opadła, część pływała. Za 2 dni poruszyłem delikatnie fermentorem i było widać jak gęsta chmura namoczonego chmielu równomiernie opada na dno przez całe piwo. Przed butelkowaniem zrobiłem 2 doby cold crash i świetnie się całość wyklarowało. Z 21L udało się zabutelkować 20,5L bez żadnych osadów. Co do mieszania na chłopski rozum ma to sens, choć rzeczywiście nie słyszałem o praktykowaniu tego. Ciekawe czy chmieląc na zimno przy cichej fermentacji zamieszanie całości nie uwolniło by wyczuwalnie więcej aromatu? W końcu dużo mówi się o ponownym wykorzystywaniu chmielu po chmieleniu na zimno bo dużo w nim zostaje. Nie mniej sposób "klasyczny" u mnie dał świetny efekt i piwo przed i po chmieleniu na zimno smakowało i pachniało dużo lepiej i intensywniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 W browarach komercyjnych mieszanie jest bardzo ważnym elementem chmielenia na zimno i znaczącą podnosi wydajność chmielenia. W domu natomiast jeśli nie chmielimy np w kegu który przed przelaniem piwa był wypełniony CO2 mieszanie może nam utlenić piwo, więc trzeba ostrożnie i z rozwagą z tym. paulox81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpi Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Dzięki za dpowiedzi, przy następnym chmieleniu na zimno ślubuję delikatnie przemieszac dobę przed rozlaniem, zobaczę czy osad spowrotem opadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) Ale po co? Jak pisał Biniu, jeśli nie chmielisz w kegu z CO2, możesz łatwo utlenić piwo, nie mówiąc o niepotrzebnym zwiększeniu ilości drobin chmielu w piwie. Lepiej dać chmielu nieco więcej, ewentualnie możesz odzyskać chmiel użyty do chmielenia na zimno, wrzucić do zamrażarki i potem dodać do zacierania lub na goryczkę, tylko trudno oszacować efekt przed użyciem. Robię tak w ostatnich IPA i jestem zadowolony z efektu, chociaż porównania nie mam. Zastanawiam się swoją drogą, czy niezłym pomysłem by nie było wrzucenie takiego zamrożonego chmielu na 0' lub w trakcie chłodzenia, ale bałbym się trochę infekcji, gdyby lód nie zdążył się roztopić przed ochłodzeniem piwa do temperatury niewystarczającej do pasteryzacji. Poza tym w takim chmielu na zimno jest szereg zanieczyszczeń (osad, drożdże) których wolałbym się pozbyć w większej części wraz z młótem i osadami gorącymi. Edytowane 21 Lutego 2022 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orideith Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Ja się zastanawiam czy eksperymentalnie nie dać mieszadła magnetycznego na cichą. Obroty niskie by nawet wir nie powstał ale wystarczające by mieszać chmiel. Ja zawsze przelewam do drugiego kubła na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 24 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Czekamy na wnioski z eksperymentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 Raczej czekamy na wnioski z utlenienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się