scooby_brew Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 (edytowane) Zastanawiam sie ostatnio nad budowa fermentora stozkowego. Sa one tu drogie, kilkaset $ plus, ale mysle ze byloby to latwe do budowy - zwlaszcza z plastiku. Zastanawiam sie czy warto, czy to w jakis sposob mi pomoze w procesie warzenia czy tez nie ma roznicy? Widzialem gdzies na forum australijskim, ktos zbudowal fermentor stozkowy z ogromnego lejka, ktory dolaczyl pod fermentator z plastikowego wiadra Edytowane 22 Maja 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Witam, Tak się Scooby zastanawiam, bo deklarujesz, że uwarzyłeś 200-300 warek (+/- 30% :rolleyes:) i nie wiesz na czym polega fermentacja w zbiorniku cylindryczno-stożkowym??? Odpowiadając, po pierwsze pomogłoby w procesie fermentacji, a nie warzenia. A po drugie piszę w trybie przypuszczającym, ponieważ zwykle zbiornik taki powinien być sporo wyższy niż szerszy i mieć odpowiednią pojemność. Spotkałem się z opinią, że objętość 500 L. jest takim minimum aby móc przeprowadzać fermentację burzliwą i leżakowanie piwa w tym samym zbiorniku. Przy mniejszych objętościach, a chyba mówimy o domowych warkach 20 L., pozostałbym przy tradycyjnym sposobie fermentacji i obciągu piwa na leżakowanie. Obawiam się, że przy tak niewielkiej obiętości, nie uzyskałbyś efektu przyspieszonej (bardziej efektywnej) fermentacji burzliwej, a i odbiór drożdży byłby niedokładny, w związku z czym, zbyt duża ich ilość pozostawałaby na czas leżakowania i miała niekorzystny wpływ na bukiet piwa. Ale mogę się mylić Pozdrawiam Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Rozmawialem wczoraj w klubie na temat fermentora stozkowego z dwoma kolesiami ktorzy to uzywaja. Jeden byl z zakupu zadowolony, chociaz niezbyt entuzjastyczny. Kupil plastikowy fermentor stozkowy za $150. Przyznaje, ze potrzeba miec co najmniej 3 fermentory, aby to mialo wiecej sensu. Drugi sam sobie zbudowal 4 ze stali nierdzewnej i twierdzi, ze ten system mu dziala swietnie. Po tygodniu fermentacji usuwasz drozdze z dolu (ciasto) i uzywasz je do nastepnej warki i nie musisz przesuwac warki do cichego fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Od 3 sezonów używam kilku tanków stożkowych ze stali KO. Jestem z nich bardzo zadowolony, ale o obciągu drożdży po burzliwej fermentacji możesz zapomnieć. Drożdże ładnie schodzą do stożka, jednak mimo zaworu 1,5" można wyciągnąć jedynie kilka % drożdży. Po zakończonej fermentacji burzliwej obstukuje tank gumowym młotkiem, aby drożdże ze scianej zsunęły się na sam dół. Stożek pomaga dopiero przy końcowym obciągu do rozlewu. Zaworem z regulacją wysokości poboru i obciągamy piwo do samych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Od 3 sezonów używam kilku tanków stożkowych ze stali KO. Jestem z nich bardzo zadowolony, ale o obciągu drożdży po burzliwej fermentacji możesz zapomnieć. W takim razie jaką mają przewagę nad zwykłym fermentorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 1. szybsza fermentacja (brzeczka przy 8-10°C i odpowiedniej ilości drożdży kotłuje się) 2. nie muszę fermentować w 4-6 wiadrach 3. nie robie obciągów - przy wiadrach i obciągach sporo drożdży się przedostawało do obciąganego piwa 4. nie widzę różnicy w jakości piwa dojrzewającego nad osadem drożdżowym, który jest zgromadzony tylko i wyłącznie w stożku 5. możliwość poboru drożdży do kolejnej warki praktycznie w każdym momencie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Tzn wesoly polecasz zbudowanie 20l plastikowego fermentora stozkowego czy nie? Wpadlem na pomysl ze mozna by to zbudowac latwo i tanio z 20l+ butli do wody; wystarczy tylko odwrocic dogory nogami. Za $12 bede mial butle (i 5gal wody). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 30 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 Zły kąt stożka. Powinno być 65-70*. Do tego za mała pojemność. Moim zdaniem minimum to 70-100l. Nie warto. Fotki mojej warzelni gdzieś się walają na necie, mi na mojej picassa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 Zły kąt stożka. Powinno być 65-70*. Do tego za mała pojemność. Moim zdaniem minimum to 70-100l. Nie warto.Fotki mojej warzelni gdzieś się walają na necie, mi na mojej picassa. Scooby: browar Wesołego http://picasaweb.google.com/rafal.wesoly/Browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Jakie ciśnienie powstaje w tym zbiorniku, w trakcie fermentacji ? Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Aleksander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Nie no, złota (platynowa łopat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 No, ale fajne te fermentory! Z czego te lejki były uformowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Nie no, złota (platynowa łopat). Jak już wylosowano łopatę złotą, to drugiej chyba nie będzie.. A ja mam pytanie jak jest rozwiązana regulacja wysokości z jakiej pobierane jest piwo z tych fermentorów stożkowych, z opisów wynika, że rurką można obrócić razem z zaworem, kwestia jak to jest technicznie rozwiązane. Edytowane 7 Maja 2015 przez xjaniux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 obczaj: http://forum.craftbrewing.org.uk/viewtopic.php?f=9&t=1075 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 obczaj: http://forum.craftbrewing.org.uk/viewtopic.php?f=9&t=1075 Dzięki o to mi chodziło, ciekawe jak ze szczelnością, wg. mnie lepiej by było dać zamiast oringa tą białą uszczelkę, powierzchnia styku będzie większa a oring lubi się podwijać, albo go wypycha gdy zbyt mocno się go skręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho_gd Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Ja w moim stożku zastosowałem: http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/967/1400967/product/lacznik-redukcyjny-oyster,main.jpg do wspawanego króćca wkręciłem toto z obu stron w środek wylewka z miedzi fi15 nic nie cieknie i pięknie się obraca - polecam to rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się