Shooter Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Poszukuję zamiennika płatków pszennych dla Witbier. Wiem już, że może to być pszenica niesłodowana prawdopodobnie zamienna 1:1 (czy śrutować?). Co myślicie o otrębach pszennych tanich i bardzo łatwo osiągalnych w młynach i na targowiskach jako składnik pasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Otręby to chyba tylko łuska (?) Pszenicę należy śrutować; ależ to jest robota! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Jeśli masz dostęp do pszenicy niesłodowanej to będzie to najbardziej naturalny zamiennik. Oczywiście ześrutować. Ew. możesz poszukać w sklepach kutii. Otręby zdecydowanie nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Chyba mogłaby być mąka,albo kasza manna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 ja zrobiłem z płatkami orkiszowymi,bo tylko takie znalazłem. orkisz to ponoć jakaś prehistoryczna pszenica. piwo wyszło dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Dziękuję za odpowiedzi, prawdopodobnie wypróbuję kilka pomysłów szczególnie z kaszą (odpadnie śrutowanie ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Otręby to chyba tylko łuska (?) Pszenicę należy śrutować; ależ to jest robota! Przy śrutowaniu niesłodowanego owsa, pszenica się kryje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 W orginale Witbier ma w składzie niesłodowaną pszenice. Jeżeli nie masz dostępu do pszenicy, a masz otręby nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył mieszaninę otrąb z mąką pszenną - otrzymasz coś w rodzaju drobniej ześrutowanej pszenicy. Wiele osób używało dodatku mąki pszennej do Witbiera, ale myślę, że dodanie mąki z otrębami ułatwi filtracje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 W orginale Witbier ma w składzie niesłodowaną pszenice. Jeżeli nie masz dostępu do pszenicy, a masz otręby nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył mieszaninę otrąb z mąką pszenną - otrzymasz coś w rodzaju drobniej ześrutowanej pszenicy. Wiele osób używało dodatku mąki pszennej do Witbiera, ale myślę, że dodanie mąki z otrębami ułatwi filtracje. Oczywiście myślałem o mące 1000,czyli z pełnego przemiału,taka jest trudno dostępna Kup najgorszą,pewnie 650 to dostaniesz od ręki i zmieszaj w proporcjach:65% mąki i 35% otrąb,jak kupisz 500 to odpowiednio pół na pół. Ja osobiście zawsze stosuję niesłodowaną pszenicę,efekt jest niezły,nie tylko moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 zadam pytanie może nie do końca na temat ale co to jest mąka 1850?? rozumiem że oznaczenie 400, 600 etc oznacza ile mąki uzyskuje się z 1000 jednostek ziarna. ale jak z 1000 uzyskać 1850?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 zadam pytanie może nie do końca na temat ale co to jest mąka 1850??rozumiem że oznaczenie 400, 600 etc oznacza ile mąki uzyskuje się z 1000 jednostek ziarna. ale jak z 1000 uzyskać 1850?? Pełny przemiał+ dodatek otrąb-w 1850 kg mąki jest dodatkowo 850 kg otrąb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 1000 etc oznacza zawartość substancji mineralnych w mące i barwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Płatki pszenne kup i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Płatki pszenne kup i po sprawie. Problemem jest ,że nie wszędzie są dostępne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Płatki pszenne kup i po sprawie. Problemem jest ' date='że nie wszędzie są dostępne [/quote'] U kopyra są Trza cisnąć swojego sklepikarza za rogiem żeby sprowadził. http://www.nokaut.pl/szukaj/platki-pszenne.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 25 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Ja też znalazłem pszenne i owsiane a także gryczane i jęczmienne jakby ktoś chciał eksperymentować. Znalazłem w końcu na forum, gdzie szukać i przetrząsnąłem regały w moim Lewiatanie. Niemniej przetestuję śrutę pszenną zakupioną w zeszłym roku na ryby . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Ja ostatnio robiłem wita na orkiszowych, ale orkisz to przecież odmiana pszenicy. Wynik całkiem pozytywnie mnie zaskoczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Kupiłem na targu pszenicę, ale coś mi się nie podoba. Ma taki zbutwiały zapach: ściółkowy, grzybni. Waham się, czy ją użyć, czy ten zapach nie przejdzie do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Kupiłem na targu pszenicę, ale coś mi się nie podoba. Ma taki zbutwiały zapach: ściółkowy, grzybni. Waham się, czy ją użyć, czy ten zapach nie przejdzie do piwa. Lepiej nie, szkoda pracy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Płatki pszenne kup i po sprawie. Problemem jest ' date='że nie wszędzie są dostępne [/quote'] Ja z powodzeniem stosuję kaszę mannę, bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 po pszenice najlepiej do młyna jakiegoś,przynajmniej pewne ,że konsumpcyjna ,też kiedyś kupiłem na targu i była kiepska,zanieczyszczona i ziarno strasznie mizerne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Cześć Kupiłem na targu pszenicę, ale coś mi się nie podoba. Ma taki zbutwiały zapach: ściółkowy, grzybni. Waham się, czy ją użyć, czy ten zapach nie przejdzie do piwa. Coder , grzejesz już w domu? Jeśli tak daj ją na kaloryfer na kilka dni i znowu powąchaj jak pachnie. Tak jak pisał Mateos - ja także stosuje kaszę manny, o dziwo najtańszą znalazłem w InterMarche 1 kg za 2,3 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się