Jump to content

Refraktometr do pomiaru zasolenia można do BLG?

Recommended Posts

A gdzie można kupić bardziej precyzyjny pławik ? Taki żeby pokazywać dziesiętną częśc Plato ? Jest coś takiego ? Gdybym miał taki pławik precyzyjny to po FFT można by było nagazować piwo naturalnie rozlewając w odpowiednim momencie. Wiem że pewnie stary temat ale jest gdzieś taki cukromierz ?

2 godziny temu, Piotr Ba napisał:

A gdzie można kupić bardziej precyzyjny pławik ? Taki żeby pokazywać dziesiętną częśc Plato ? Jest coś takiego ? Gdybym miał taki pławik precyzyjny to po FFT można by było nagazować piwo naturalnie rozlewając w odpowiednim momencie. Wiem że pewnie stary temat ale jest gdzieś taki cukromierz ?

Oczywiście, że jest np tutaj: Easy Dens. Tyle, że  metoda może być niezbyt pozytywna - obawiałbym się o przerwanie fermentacji poprzez stres drożdży oraz niechciane aromaty :)

Edited by Suchejroo

11 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Nie ma precyzyjnego "splawika". Wynik jest zawsze zaklamany przez alkohol, sa wzory aby przeliczyc na ekstrakt dokladny.

w opisie refraktomerta jest ciężar właściwy, na skali jest opis d20/20. jak zmierzyłem próbkę 10BLG (10gcukru i 90d wody) to wskazało 1,077.

Jak mierzę piwo to spławik pokazuje ok 5,5 blg a refraktometr 1,045

coś tu nie gra

Edited by Jumpi

10 minut temu, Jumpi napisał:

w opisie refraktomerta jest ciężar właściwy, na skali jest opis d20 20. jak zmierzyłem próbkę 10BLG (10gcukru i 90d wody) to wskazało 1,077.

Jak mierzę piwo to spławik pokazuje ok 5,5 blg a refraktometr 1,045

coś tu nie gra

Wszystko gra, ale nie wiesz jak działa póki co refraktometr :D Alkohol zaburza odczyt refraktometru - czyli albo mierzymy sobie tylko przed fermentacją do szybkiego mierzenia i po fermentacji spławikiem albo używamy kalkulatora który Ci wyliczy ile jest BLG po fermentacji podając wartość z refraktometru :) 

A co do tej próbki. Dodałeś 10g cukru i ile wody? 90d? 

EDIT: No i druga sprawa, ile pokazuje Ci refraktometr na czystej wodzie? 

Edited by Suchejroo

A jak Ci wyszło 1.077 jak skale masz do 1.070?

2 minuty temu, Jumpi napisał:

12blg

No to coś nie gra, przy tym blg i po fermentacji 1.045 wskazuje, że końcowe BLG powinno wynosić 7,75 gdzie u Ciebie spławik pokazuje 5,5. To jeszcze przetestuj spławik na wodzie, jeśli wskazuje 0, to coś nie tak z refraktometrem. 

Przy teście który zrobiłeś powinieneś mieć około 1.040 SG