Mefis Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) Mam pytanie jako świeżak, Robiłem dzisiaj pierwszą walkę z brewkitu zestawu startowego browamator, Finlandia lager. Przed dodaniem drożdży sprawdziłem brzeczkę i balingometr pokazał 6.3 blg ( probke w menzurce schlodzilem do 22 stopni). Czy to mozliwe zeby bylo tak nisko ? Skladniki 1.5 kg nachmielony ekstrakt z puszki + 1 kg ba brewkit plus Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez Mefis Literowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 powinno być około 9, ogólnie instrukcja to jakiś rak. prawilnie to 2 puszki po 1,7 daje przyzwoity wynik przy 20l. Przy tych składnikach powinno byc na 15l 12blg ps rozumiem że fermentacja w 10'C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefis Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 30 minut temu, anteks napisał: powinno być około 9, ogólnie instrukcja to jakiś rak. prawilnie to 2 puszki po 1,7 daje przyzwoity wynik przy 20l. Przy tych składnikach powinno byc na 15l 12blg ps rozumiem że fermentacja w 10'C? W instrukcj bylo zeby przez pierwsze 7-10 dni fermentowalo w 22-28 stopniach wiec wynioslem do piwnicy gdzie jest ok 26'C. Myslisz ze w 10 bedzie lepiej ? To jutro wywioze na dzialke gdzie powinno byc 8-10'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 6 minut temu, Mefis napisał: W instrukcj bylo zeby przez pierwsze 7-10 dni fermentowalo w 22-28 stopniach wiec wynioslem do piwnicy gdzie jest ok 26'C. Myslisz ze w 10 bedzie lepiej ? To jutro wywioze na dzialke gdzie powinno byc 8-10'C wszystkie sklepy piszą bzdury w instrukcjach byle tylko zgarnąc kase. Czytać, pytać zanim zaczniesz warzyć pomoże zaoszczędzić kasę oraz rozczarowaie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Może dali kveiki do zestawu... Najlepiej kupować drożdże osobno, wtedy wiadomo co tam masz i jak ich użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Mefis napisał: Mam pytanie jako świeżak, Robiłem dzisiaj pierwszą walkę z brewkitu zestawu startowego browamator, Finlandia lager. Przed dodaniem drożdży sprawdziłem brzeczkę i balingometr pokazał 6.3 blg ( probke w menzurce schlodzilem do 22 stopni). Czy to mozliwe zeby bylo tak nisko ? Skladniki 1.5 kg nachmielony ekstrakt z puszki + 1 kg ba brewkit plus sprawdź, czy w wodzie spławik pokazuje 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 10 minut temu, x1d napisał: Może dali kveiki do zestawu... Najlepiej kupować drożdże osobno, wtedy wiadomo co tam masz i jak ich użyć. W opisie jest " drożdże piwowarskie 5g" Myślisz że to kveiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 12 minut temu, anteks napisał: W opisie jest " drożdże piwowarskie 5g" Myślisz że to kveiki? Kveiki pewnie nie, ale dolniaki raczej też nie. Sądzę, że przy 17-18C efekt powinien być w miarę akceptowalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 3 godziny temu, anteks napisał: Myślisz że to kveiki Bardziej, że piszą bzdury o tych 28 stopniach. Ale podrzucam edukacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefis Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 7 godzin temu, fotohobby napisał: sprawdź, czy w wodzie spławik pokazuje 0 Sprawdzalem, w wodzie pokazuje idealnie 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefis Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 9 godzin temu, anteks napisał: wszystkie sklepy piszą bzdury w instrukcjach byle tylko zgarnąc kase. Czytać, pytać zanim zaczniesz warzyć pomoże zaoszczędzić kasę oraz rozczarowaie Dzieki wielkie , czytalem wczesniej i nigdzie nie wyszlo nikomu tak niskie Blg na starcie dlatego mnie to zdziwilo. Zobaczymy co wyjdzie i oby z nastepnymi warkami juz nie z brewkitu bylo tylko lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Średnio liczę, że potrzeba 0.27kg ekstraktu na 1 stopień BLG przy warce 20 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 On 8/15/2022 at 8:40 PM, Mefis said: Myslisz ze w 10 bedzie lepiej ? To jutro wywioze na dzialke gdzie powinno byc 8-10'C Teraz to już po robocie. W 28 stopniach nawet na górniakach wyjdzie Ci rozpuszczalnik (w najlepszym wypadku). Ale wiadomo - wylać zawsze zdążysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczka Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Mi też z tego zestawu wyszło początkowe 8 BLG, od soboty się fermentuje z US-05 w lodówce na 18-19 stopniach. Zobaczymy co z tego wyjdzie. To moje pierwsze piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefis Opublikowano 18 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Piwo wyszło dobre, fermentowalo w 18 stopniach na dzialce, fajnie sie nagazowalo, pijane i malo alkoholowe. Jak na pierwsza warke i brewkit mysle ze jest bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi