scooby_brew Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Scooby's Nuts - Nut Brown Ale Warka: 11 gal (41.6 L) OG: 1.051 (12.6 Plato) IBU: 30.8 SRM: 31.5 Wydajność: 72% Słody: 16 lbs. (7.65 kg) 2-row Pale 4 lbs. (1.35 kg) słód Victory 2.0 lbs. (0.9 kg) Crystal 60L 1.0 lb. (0.45 kg) słód czekoladowy Chmiel: 2.5 oz. (71 g) Willamette (5% AA), 60 min. 1.0 oz. (28 g) Willamette (5% AA), 15 min. 1.0 oz. (28 g) Willamette (5% AA), 5 min. Drożdże: US-05 Zacieranie: 154F (68°C) 60 min Uwagi: To piwo o posmaku orzechowo-czekoladowym szczególnie lubię zimą, pite w temperaturze pokojowej. Najlepiej pasuje do picia przy kominku z dobrą książką, ale też jest dobrym piwem "obiadowym" do potraw z wołowiny: stek, zapiekanka mięsna, hamburger. Słód 2-row Pale możesz zastąpić słodem pils, słód Victory możesz zastąpić słodem Biscuit lub Toasted, Crystal 60 możesz zastąpić słodem karamelowym. Chmiel Willamette możesz zastąpić chmielem Fuggle. Ta receptura w "wersjii polskiej", na 21L: Słody: 4 kg pils 1 kg Victory 0,5 kg karmelowy 0,25 kg czekoladowy Chmiele: 25 g Marynka 60 min 15 g Willamette 15 min 15 g Willamette 5 min Drożdże: US-05 Zacieranie: 67°C / 60 min Edytowane 2 Lutego 2015 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 W spisie chmielu są źle przeliczone wartości - 1 oz. to 28g. Chwilę mi zajęło zrozumienie jak z takiej ilości chmielu wyszło tylko 31IBU . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Ostatnio warzyłem to piwo i się pomyliłem... Zamiast 15g chmielu dałem po 30 na 15 i 5 minut. Coś mi się wydawało od początku, że za bardzo chmielem pachnie z fermentora No nic, następnym razem poprawie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Eh, nie przejmuj się to nie jest taka duża różnica a Willamette są i tak łagodne w smaku, podobne do EKG I Fuggle santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Siemka, jakim słodem można zamienić słód Victory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Siemka, jakim słodem można zamienić słód Victory? np. Biscuit lub Toasted Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Lub kupić oryginał bo niedawno pojawił się w Polsce. http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/slody-karmelowe/1224-slod-victory-briess.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ja planuję uwarzyć to piwo z naszym Bursztynowym ze Strzegomia. Wydaje sie podobny, wg. opisu. Jak bardzo ciemny słód czekoladowy został zastosowany w tej recepturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Zagraniczne mają po 900-1000 zazwyczaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Wypatrzyłem w sklepie, że czekoladowy z USA (Malt Briess) ma 700, więc na zastępstwo nabyłem nasz strzegomski jasny, który ma do 450. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 W którym momencie najlepiej dodać słód czekoladowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Od początku, przecież mają wnosić posmaki, a nie tylko kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ja dałem jasną czekoladę od początku zacierania. Nic złego się nie stało, wręcz przeciwnie, w tym wypadku nie chodzi jedynie o kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ja również dałem od początku piwko wyszło bardzo pijalne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Po próbie jodowej, czyli przed podgrzaniem do 76°C. Albo razem ze wszystkimi słodami, ale w ten sposób nie zrobisz próby. Dotyczy to także słodów palonych. Dostaniesz więcej smaczków palonych w gotowym piwie. Wybierz sam co chcesz uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Po próbie jodowej, czyli przed podgrzaniem do 76°C. Albo razem ze wszystkimi słodami, ale w ten sposób nie zrobisz próby. Dotyczy to także słodów palonych. Dostaniesz więcej smaczków palonych w gotowym piwie. Wybierz sam co chcesz uzyskać. Zrobi próbę, mi w stoucie udała się próba, bez większego problemu. Nie ma co demonizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 W którym momencie najlepiej dodać słód czekoladowy? Możesz zrobić I tak I tak. Dla mnie zasada jest taka, że gdy warzę piwa angielskie / amerykańskie wrzucam na początku zacierania, bo tak tutaj tradycyjnie robią. Próbki jodowej już nie robię od lat bo nigdy mi się nie zdażyło mi się dostać próbkę jodową pozytywną ani nigdy o czymś takim nie słyszałem. Do piw niemieckich, czeskich lub polskich np. koźlak dałbym ciemne słody pod koniec zacierania, bo taka jest tam tradycja piwowarska. Po prostu zależy od stylu piwa I jak taki styl się tradycyjnie warzy. Chodzi też o smak - dodasz to pod koniec, dostaniesz kolor, ale mniej smaku. Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Jak oceniacie efekty warzenia tych piwek? Właśnie się przymierzam do czegoś takiego, tyle że ok. 13,5-14Blg. Chciałbym uzyskać jak najwięcej nut orzechowych i sporo słodyczy aby skontrować te 30 IBU. Czy słód karmelowy to karmelowy 30 czy raczej jakiś ciemniejszy? Jak najlepiej zastąpić słód Victory? Piszecie że Biscuit lub Toasted - czy pomieszać oba? Zależy mi na orzechach i karmelu, na chlebusiu nieco mniej. Edytowane 25 Listopada 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 @ThoriN, też szukałem odpowiedzi na te pytania i nic mądrego nie wymyślisz. Te słody w jakiś tam szczegółach na pewno się różnią. Jaki da efekt użycia Biscuita lub Toasted zamiast Victory dowiesz się jak zrobisz warkę w każdej z tych kombinacji A i tak wiadomo, że powtarzalność warek w warunkach domowych jest różna. A może spróbuj coś takiego... Podaje za Czesławem Dziełakiem: "Do rozgrzanego do 180°C piekarnika, na blachę zasłaną papierem do pieczenia ciast, rozsypuje się cienką warstwą słód pale ale i praży się przez 30 min we wspomnianych 180°C. W połowie czasu można słód nieco przemieszać. Efekt - bardzo przyjemne nuty orzechowe w gotowym piwie." Również przymierzam się do tego piwa Scoobiego (Sunny Wheat już przerobiłem) i coś tak mnie korci żeby właśnie zrobić taki prosty manewr z Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Właśnie mam coś na podstawie tej receptury na cichej i muszę powiedzieć, że jest wyraźnie orzechowo-czekoladowe. Próbowałem przy przelewaniu na cichą i smakuje/pachnie jak czekolada z kremem orzechowym. Mój zasyp: Pils, Caramunich, Bisquit, Carafa I. Aha, robiłem wersję 14 BLG. Edytowane 25 Listopada 2014 przez the_doctor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Właśnie mam coś na podstawie tej receptury na cichej i muszę powiedzieć, że jest wyraźnie orzechowo-czekoladowe. Próbowałem przy przelewaniu na cichą i smakuje/pachnie jak czekolada z kremem orzechowym. Mój zasyp: Pils, Caramunich, Bisquit, Carafa I. Aha, robiłem wersję 14 BLG. O dokładny zasyp nie pytam, bo widzę, że tajemnica Ale czy możesz zdradzić czym i ile chmieliłeś albo chociaż w ile IBU celowałeś? Daj znać jaki będzie efekt finalny jak się już nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Ja będęrobiłcoś takiego na bazie przepisu Scooby'ego Pilz - 6 kg Biscuit - 1 kg Cara Gold - 700 g Carafa I - 300 g planowane 35L 12,5 BLG przy wydajnosci 75% ____ ed: 21.12.14 http://www.piwo.org/topic/15977-zapiski-browaru-domowego-%CF%87%CE%BE%CF%83/#entry321719 Edytowane 21 Grudnia 2014 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 O dokładny zasyp nie pytam, bo widzę, że tajemnica Ale czy możesz zdradzić czym i ile chmieliłeś albo chociaż w ile IBU celowałeś? Daj znać jaki będzie efekt finalny jak się już nagazuje. Żadna tajemnica:) Pilzneński 2kg Bisquit 340g Caramunich 225g Carafa I 100g Zacierałem w 68-70st przez 60 min Chmielenie: Marynka 11g 60min Challenger 7g 15min Challenger 5g 5min Drożdże S-04 gęstwa Wyszło mi 10,5l 14blg. BS pokazuje mi 31,3 IBU. Nie wiem, czy to dużo ale ja ogólnie bardzo słabo odczuwam goryczkę, więc tutaj mi ona odpowiada. ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le_szek Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 jestem po warzeniu instruktażowym z kolegą świerzakiem, blg wyszlo 13, więc trochę mniej niż planowane ale pierwszy raz śrutownik był w użyciu, więc wina śruty zapewne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Zamierzam uwrzyć to piwko, a na stanie jako zamiennik słodu Victory mam tylko słód bursztynowy ze Strzegomia. Jakie macie doświadczenia z tym słodem? Jest chociaz trochę podobny do w/w lub polecanych zamienników czy też lepiej ekstra zamówić paczkę i kupić któryś z polecanych słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się