Szwed Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 http://www.piwo.org/forum/t2465-Jak-zrobic-z-kega-kadz-.html tutaj jest sporo napisane na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Cześć Byłem pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 zgoda, a o co chodzi z tym "nie polecam nikomu" garnków ruskiej produkcji? Ja mam jakiś 28l emaliowany i była na nim jakaś naklejka w języku "ruskim", ale garnek sprawuje się ok. Co jest nie tak z Twoim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Jak odkleił naklejkę to razem z emalią. Więc swojej nie ruszaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Na dnie, tam gdzie grzeje palnik, złuszcza się emalia. Zaczęło się od drobnych dziurek jakby ktoś szpilką ponakłuwał, teraz od tych dziurek odłazi płatkami po 0.5cm. Mam go od czerwca tego roku i wygląda na to, że na przyszłoroczną jesień będę musiał kupić nowy, bo zacier przypala się w tych miejscach gdzie odlazła emalia. Sprzedawca twierdzi, że to od tego, że stawiałem go na piasku jak był pełny (w mieszkaniu!). Tak że gwoli ostrzeżenia, że lepiej wydać trochę więcej na garnek z Olkusza, ale mieć go na dłużej, bo z ruskimi to loteria jaki się trafi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 To ja znowu polecę aluminium - koszt jak emalia, wytrzymałość jak nierdzewka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 No to mój ruski emaliowany jest z innej parafii, bo wytrzymał 10 warek bez zająknięcia. Jedynie ostatnio zrobiłem dwie ryski ostrym termometrem, ale to już moja wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Czy czasem nie ruskiej produkcji? Też mam ruski 28l i po 21 warkach wszystko gra, widać ruscy mają maja kilka fabryk z garnkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 albo jest jak z Gretami, jedne się rozpadają po 3 warkach, inne wytrzymują ponad 100... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Czy czasem nie ruskiej produkcji? Też mam ruski 28l i po 21 warkach wszystko gra' date=' widać ruscy mają maja kilka fabryk z garnkami [/quote'] Na moim nie ma nic po rusku ani w żadnym innym języku garnek wygląda na solidny. Nie widzę różnicy z moim poprzednim polskim z czasów komuny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Na złomowisku w Oleśnicy, Na złomowisku w Oleśnicy jest kilka KEGów, małe chyba 10l i duże. A ile cudów z nierdzewki, jakieś gotowe stożki do fermentorów, gotowe stelaże do kadzi. Myślę, że dało by się pospawać cały browar z tego co tam jest. ehhh, gdyby mieszkać w Czechach. KEG 10zł/kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 A w którym miejscu jest to złomowisko? Gdzieś przy obwodnicy czy trzeba wjeżdżać do miasta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 ul. Energetyczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 http://sklep.emalia.pl/ Macie zamawiajcie! Olkuska Emalia robi towar 1-wszej klasy od xx lat, a wy tu o ruskich garnkach mówicie.... Szkoda mi się tu wysilać ale jak emali nie obijecie to na 40 lat macie gar, a tu o obłuskującej emali gadana? Oj oj .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Podepnę się pod wątek. Od jakiegoś czasu marzą mi się warki 50-cio litrowe. Z mojego KEGa mogę po chłodzeniu wycisnąć max. 42 l. Piszę już o ilości w fermentorach, osadu po chmieleniu w KEGu jest pewnie dodatkowo ze 2-3 l. Poszukuję coś o wielkości ok 60 l. Czytałem już trochę opinii, że tanie garnki z nierdzewki, to zuo, ale może ktoś używa czegoś takiego, albo chociaż wie, co to jest i czy warto się w takie coś pchać? (link na końcu). Mam tak rozplanowany system, że nie powinno być potrzeby przenoszenia pełnego gara, ale nie powiem, że to co czytałem, że te tanie i cienkie potrafią się odkształcić w obwodzie, przy przenoszeniu (oczywiście gdy są pełne ), martwi mnie trochę. Będę wdzięczny za opinie. http://allegro.pl/garnek-gar-gastronomiczny-68-l-rossler-i1621648552.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 A nie myślałeś o zespawaniu ze sobą dwóch kegów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) A tak zapytam.... wiercił ktoś dziurę na kranik w garze emaliowanym ?? :cool2: W "nierdzewce" to raczej bardziej realne. No i jak przykręcić kran by nie ciekło (obła ścianka). Edytowane 18 Maja 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 wydaje mi się, że jeśli nie bedziesz chciał przenosić pełnego gara to nie powinno byc problemów. Zaś odkształcanie gara pod wpływem temperatury zdaje się stanowi podstawę do reklamacji, ew. skorzystania z innych uprawnień kupującego. Alternatywą jest kupienie blachy 1,5 i na dno 2 mm i zespawanie czegoś już większego (za ok. 350 zł - a chyba i mniej, kupiłem materiał na gar i filtr 85 l). Ale tu najlepiej mieć kogoś znajomego, żeby odliczyc koszty robocizny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Witam. kolomar kupiłem coś podobnego na all... . Garnek 50 litrowy kosztował z przesyłką 315 zł. (jesienią). Więc podobna jakość garnka. U mnie dno się nie odkształca ale dno jest troszkę cienkie, przydałaby się jeszcze jedna warstwa na dno. Jakiś czas temu widziałem te garnki, cena i pojemność jak najbardziej ok, nawet pożałowałem, że kupiłem za wcześnie, ale co tam. Nie żałuję zakupu. Twój garnek wygląda ok - tak myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Podepnę się pod wątek. Od jakiegoś czasu marzą mi się warki 50-cio litrowe. Z mojego KEGa mogę po chłodzeniu wycisnąć max. 42 l. Piszę już o ilości w fermentorach, osadu po chmieleniu w KEGu jest pewnie dodatkowo ze 2-3 l. Poszukuję coś o wielkości ok 60 l. Czytałem już trochę opinii, że tanie garnki z nierdzewki, to zuo, ale może ktoś używa czegoś takiego, albo chociaż wie, co to jest i czy warto się w takie coś pchać? (link na końcu). Mam tak rozplanowany system, że nie powinno być potrzeby przenoszenia pełnego gara, ale nie powiem, że to co czytałem, że te tanie i cienkie potrafią się odkształcić w obwodzie, przy przenoszeniu (oczywiście gdy są pełne ), martwi mnie trochę. Będę wdzięczny za opinie. http://allegro.pl/garnek-gar-gastronomiczny-68-l-rossler-i1621648552.html Ja przymierzam się do zrobienia kociołka z dwóch kegów: 50 + 30l. Tak się składa, że mam pięćdziesiątkę z uszkodzoną dolną częścią - zespawanie jej z trzydziestką to jedyny rozsądny sposób zagospodarowania tej felernej beczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Z mojego KEGa mogę po chłodzeniu wycisnąć max. 42 l. Piszę już o ilości w fermentorach, osadu po chmieleniu w KEGu jest pewnie dodatkowo ze 2-3 l. Poszukuję coś o wielkości ok 60 l. Z mojego kega 50l wyciskam 48l. brzeczki. Dwa sposoby na zwiększenie objętości. 1 To dolewanie wrzątku po zanurzeniu chłodnicy do pełna. 2 Odpowiedni filtr, który odsysa z chmielin brzeczkę. Na fotce jest trochę większy niż ten którego używam. Czy warto się bić o dwa litry za taką kasę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Spawał raczej nie będę. Sam nie potrafię, nie mam ani blachy ani drugiego KEGa ani dobrego znajomego, który by się zadowolił kilkoma piwkami za robociznę. Poza tym, jest z tym trochę zabawy, nie oszukujmy się Dodatkowo podoba mi się w tym garze, że jest w komplecie pokrywka, która ściśle przylega Poważnie jest to dla mnie istotne, gdyż często zostawiam brzeczkę na noc. Cienkie dno też chyba nie jest aż takim problemem, dlatego, że gar ma służyć wyłącznie do chmielenia i raczej nic się nie powinno przypalać... Jejski. Jak pisałem. W takim procesie technologicznym jaki mam, osiągam 42 l. i tyle KEG jest nieco krzywy, nie filtruję osadów a w garze 68 l. to jakby się człowiek uparł, to nawet można i 60 l. uwarzyć, co daje już 3 fermentory. Ale to w momencie, kiedy będzie ciśnienie w znaczeniu, że będzie bardzo brakowało piwa Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 2 Odpowiedni filtr, który odsysa z chmielin brzeczkę. Na fotce jest trochę większy niż ten którego używam. w jakim sensie odsysa? uzywajac rurki miedzianej ponacinanej (bo to chyba cos takiego) mozna odfiltrowac bez problemu chmieliny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Chodziło mi o to że wylot kranika mam nieco poniżej filtratora z rurki. Przy końcówce spuszczania z kega tworzy się małe podciśnienie w rurce kranu i zasysa wszystko z kega. Zostaje może 250ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się