baltek99 Opublikowano 30 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Cześć, mam w planach uwarzyć swojego pierwszego RIS'a. Celem jest uzyskanie ok. 16l brzeczki o ekstrakcie 27 Blg. Po zrobieniu researchu stworzyłem swoją recepturę: Pale Ale 6,7 kg (72,5 %) Château Biscuit 0,6 kg (6,5%) Caramunich Typ III 0,6 kg (6,5%) Pale Czekoladowy 0,4 kg (4,3%) Carafa Special III 0,35 kg (3,7%) Czekoladowy pszeniczny 0,3 kg (3,25%) Czekoladowy żytni 0,3 kg (3,25%) Zacieranie: 60 minut w 67 stopniach, z dodatkiem 25 litrów wody. Chmiele: 60g Magnum 1 godzina, 60g Columbus 30 minut. Całkowity czas warzenia: 2 godziny. Do fermentacji planuję użyć kilkudniowej gęstwy drożdżowej US-05 po Black IPA (w razie czego w pogotowiu będą to 2 saszetki suchych), 3 tygodnie burzliwej + 4 tygodnie cichej. Rozlew (tu nie jestem pewny): celując w niskie nagazowanie - 60g glukozy + łyżka świeżej gęstwy. Tutaj prośba do Was o weryfikację tej receptury oraz w miarę możliwości odpowiedzi na kilka pytań 1. Zastanawiam się czy wrzucać wszystkie słody na początku, czy Carafa Special dać na ostatnie 15 minut, czy wszystkie palone słody dać na koniec zacierania? 2. RIS'a planuję uzyskać bez wysładzania ale z reszty chciałem uwarzyć dry stouta. Jakiej ilości i ekstraktu się spodziewać z takiego zacieru? 3. Czy te 60 g glukozy będzie odpowiednie i czy świeża gęstwa jest konieczna przy rozlewie? 4. Czy będzie to miało jakiś wyczuwalny wpływ na smak czy użyję słodu Pale Ale Wayermann czy Maris Otter Thomas Fawcett? 5. Czy te 7 tygodni fermentacji i 4 tygodnie cichej wystarczą? Czy lepiej przedłużyć cichą do 2 miesięcy? PS. Do obliczeń ilość słodu używałem BrewTargeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Biscuit i caramunich to razem 13% zasypu - osobiście zmniejszyłbym ilość, ale co kto lubi. Palone w całości dawałbym od początku zacierania, to w końcu stout ma być. Jaki jest cel columbusa na 30 minut? Bez wysładzania nie otrzymasz z tego 16 litrów brzeczki (parowanie, straty po gotowaniu) - chyba, że będziesz dolewał wody w trakcie gotowania. Z resztek spodziewałbym się czegoś poniżej 10°blg, jeśli mówimy o okolicach 20 l. 60 g glukozy na 16 l da nagazowanie w okolicach 1,7 - niskie, ale jeśli takie jest zamierzenie, to czemu nie. Gęstwa nie jest obligatoryjna, ale nie zaszkodzi. Choć przy US-05 i takim ekstrakcie trzeba się liczyć z ryzykiem, że drożdże będą już na granicy swojej odporności na alkohol. Jakaś różnica między tymi słodami na pewno będzie, ale wg mnie w przypadku mocno palonego piwa na tyle subtelna, że można sobie odpuścić. 7 tygodni fermentacji powinno spokojnie wystarczyć, ale tu standardowa procedura, czyli pomiar blg też powinien być. Jeśli jako "cichą" masz na myśli zlanie nad drożdży, to odpuściłbym ten punkt i przeprowadził całość w jednym fermentorze. baltek99 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 1 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 Ja to bym dorzucił jeszcze 0,4kg jęczmienia palonego i nie robił 27blg tylo 22blg, a to dlatego, że nie umiesz robić piwa i możesz mieć granaty, lub aromaty których tam być nie powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 1 godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał: Ja to bym dorzucił jeszcze 0,4kg jęczmienia palonego i nie robił 27blg tylo 22blg, a to dlatego, że nie umiesz robić piwa i możesz mieć granaty, lub aromaty których tam być nie powinno. A skąd ta śmiała opinia, że @baltek99 "nie umie robić piwa" ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 1 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 5 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Ja to bym dorzucił jeszcze 0,4kg jęczmienia palonego i nie robił 27blg tylo 22blg, a to dlatego, że nie umiesz robić piwa i możesz mieć granaty, lub aromaty których tam być nie powinno. Jakoś mnie to nie przekonało. Kilka plato mniej i nagle wszystko ma się udać aromaty i smak będą super a przy 27 będzie źle. Ja do pierwszej warki zabierałem się 5lat obstawiając się wiedzą i pierwsze warzenie było bez stresu. Nawet jeśli miałaby to być 4 warka a ktoś będzie postępował idealnie wg przepisu to równie dobrze otrzyma takie piwo jak doświadczony piwowar. I odwrotnie niech pierwszy rzuci kamień ten, który po 100 warce przestał popełniać jakiekolwiek błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 2 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 23 godziny temu, fotohobby napisał: A skąd ta śmiała opinia, że @baltek99 "nie umie robić piwa" ?? Stąd że zadaje takie pytania a nie inne. 19 godzin temu, Glabro napisał: Jakoś mnie to nie przekonało. Kilka plato mniej i nagle wszystko ma się udać aromaty i smak będą super a przy 27 będzie źle. Ja do pierwszej warki zabierałem się 5lat obstawiając się wiedzą i pierwsze warzenie było bez stresu. Nawet jeśli miałaby to być 4 warka a ktoś będzie postępował idealnie wg przepisu to równie dobrze otrzyma takie piwo jak doświadczony piwowar. I odwrotnie niech pierwszy rzuci kamień ten, który po 100 warce przestał popełniać jakiekolwiek błędy. W takim razie wioooo z kopyta i będzie dobrze Powodzenia z prawidłową fermentacją i nagazowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 2 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 35 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Stąd że zadaje takie pytania a nie inne. Doprawdy ? Ktoś zadaje technicznych pytań odnośnie stylu którego jeszcze nie warzył, a Ty kwitujesz to słowami "nie potrafisz warzyć piwa" ? I remedium na ten "brak wiedzy" ma być obniżenie balingu, bo inaczej będą granaty ? Jedna z dziwniejszych porad, jaką tu czytałem... Nazwa użytkownika, baltek99 i Łachim 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 2 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 Godzinę temu, fotohobby napisał: Doprawdy ? Ktoś zadaje technicznych pytań odnośnie stylu którego jeszcze nie warzył, a Ty kwitujesz to słowami "nie potrafisz warzyć piwa" ? I remedium na ten "brak wiedzy" ma być obniżenie balingu, bo inaczej będą granaty ? Jedna z dziwniejszych porad, jaką tu czytałem... Dziękuję za zrozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltek99 Opublikowano 3 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 Dzięki wielkie @punix za konkretną odpowiedź, bardzo mi pomogła. Skorzystałem też z twojej sugestii i zmniejszyłem trochę ilość słodów karmelowych. W dniu 1.10.2022 o 09:39, Nazwa użytkownika napisał: Ja to bym dorzucił jeszcze 0,4kg jęczmienia palonego i nie robił 27blg tylo 22blg, a to dlatego, że nie umiesz robić piwa i możesz mieć granaty, lub aromaty których tam być nie powinno. A za ocenę tego, czy umiem robić piwo czy nie, podziękuję . Moim celem jest uwarzyć RIS'a o wyższym ekstrakcie i tego wyzwania się podejmę przy tej warce. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 3 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 (edytowane) To pochwal się chociaż gotowym piwem w przyszłości. Jak się nagazuje Edytowane 3 Października 2022 przez Nazwa użytkownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się