ksiegarz5 Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 (edytowane) Cześć W weekend przymierzam się do kolejnej warki na Coobrze. Dostałem trochę winogron 3 kg i chciałbym dać je na cichą ... Mam też miód i również chcę go użyć. Prawdopodobnie podzielę na dwa fermentory ... Ułożyłem coś takiego i prosiłbym o sprawdzenie czy coś takiego może być. Mogę dołożyć słodu objętościowo albo zmienić nieco proporcję, ale raczej innych nie zdążę dokupić. Edytowane 5 Października 2022 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Czy pozycja "Honey" to jest miód czy słód dekstrynujący? Jeśli to drugie to obawiam się o pomyślne zatarcie. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Przyłączam się do wątpliwości @Pingwinho Z kolei jeśli miodu by miało być 70%, to trzeba zadbać o pożywkę i odpowiednie prowadzenie fermentacji, np. żeby drożdże nie zajęły się tylko cukrami prostymi. Miód można dać po 2-3 dniach fermentacji, robiłem tak z powodzeniem. Trzeba tylko pamiętać, że jeśli nie będzie gotowany, to nie jest sterylny i żyją w nim m.in. drożdże, które później mogą dofermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 (edytowane) 44 minuty temu, Pingwinho napisał: Czy pozycja "Honey" to jest miód czy słód dekstrynujący? Jeśli to drugie to obawiam się o pomyślne zatarcie. Pingwinho -> Dziękuję za odpowiedź. To jest miód. Wielokwiat. Chcę go dać na cichą. Co do pożywki i drożdży, to tak będę robił. 34 minuty temu, Łachim napisał: Przyłączam się do wątpliwości @Pingwinho Z kolei jeśli miodu by miało być 70%, to trzeba zadbać o pożywkę i odpowiednie prowadzenie fermentacji, np. żeby drożdże nie zajęły się tylko cukrami prostymi. Miód można dać po 2-3 dniach fermentacji, robiłem tak z powodzeniem. Trzeba tylko pamiętać, że jeśli nie będzie gotowany, to nie jest sterylny i żyją w nim m.in. drożdże, które później mogą dofermentować. Łachim -> Dzięki za wiadomość. Tak jak pisałem. To jest zwykły miód. Wielokwiat. W skład raczej dałem go orientacyjnie, by mniej więcej, móc wyliczyć blg/chmiel. W/w, tak jak winogrona, dam na cichą. Prawdopodobnie 2 tygodnie fermentacji burzliwej, 4 cichej. Mam nadzieję tylko, że pestki nie będą problem. ? Edytowane 5 Października 2022 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 A w jaki sposób będziesz dodawać winogrona na cichą? Jak je przygotujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grober75 Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Wg mojej oceny winogron w czystej postaci zakazi ci piwo. Przygotowałbym moszcz z winogrona lub urzył wyciskarki wolnoobrotowej i użyskany sok lub moszcz poddał gotowaniu w celu pozbycia się nieproszonych gości. Potem ostudził i dopiero dodał na cichą. Ale ja takiego czegoś nie praktykowałem. To są moje przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Dokładnie w taki sam sposób postępuje z owocami. Jak z puszki to ewentualnie ładuje bezpośrednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 9 minut temu, Glabro napisał: A w jaki sposób będziesz dodawać winogrona na cichą? Jak je przygotujesz? Glabro -> Dziękuję za odpowiedź. Mrożonki. Mam w zamrażalniku dwa worki po 1,4 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 5 minut temu, grober75 napisał: Wg mojej oceny winogron w czystej postaci zakazi ci piwo. Przygotowałbym moszcz z winogrona lub urzył wyciskarki wolnoobrotowej i użyskany sok lub moszcz poddał gotowaniu w celu pozbycia się nieproszonych gości. Potem ostudził i dopiero dodał na cichą. Ale ja takiego czegoś nie praktykowałem. To są moje przemyślenia. grober75 -> Dzięki. Hm. Zastanawiałem się nad tym. Wolałbym nie robić kompotu ... Zamroziłem 3 kg winogron które dostałem od znajomej. Mogę dać prawdopodobnie więcej, bo w weekend jeszcze coś może dostanę, ale wagowo wolałbym nie przesadzać. ? 3 minuty temu, Glabro napisał: Dokładnie w taki sam sposób postępuje z owocami. Jak z puszki to ewentualnie ładuje bezpośrednio. Glabro -> Do tej pory dawałem mrożone owoce oraz sok z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Mrożone owoce to raczej duże ryzyko. Być może część bakterii czy dzikich drożdży tego nie wytrzymuje ale mimo wszystko. Dużo przy tym roboty i teraz podwójnie dbam przy piwach owocowych o sterylność. W zeszłym roku w kanał musiałem dac milkshake mango IPA bo bawiłem się w startera z London Fog który okazal się niewystarczajacy i weszły dzikie drożdże jeszcze przed końcem fermentacji już smakowało wyśmienicie do czasu, kiedy zeszło do 0blg. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Fakt, ryzyko jest ... W ostateczności dzień wcześniej rozmrożę i zagrzeję je w garnku, choć nie wiem czy nie zabije to smaku piwa ... Mam jeszcze, lekko licząc, trzy tygodnie na przedyskutowanie JAK i KIEDY je dodać. ? A co z słodami? Może być taka receptura czy nie za bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Nigdy nie dodawałem winogron ale nie wiem na ile wniesie to smaku do piwa no chyba, że winogrona ciemne. Bo białe mają dużo cukru a znikome aromaty. Z białymi obstawiam, że efekt będzie szedł w aromaty alkoholowe niż owocowe ale ostatecznie z winogronami nie mam doświadczenia więc mogę się mylić. Raczej na eksperymenty robię mniejsze warki. Podzieliłbym na pół i np jedna zrobił z owocami a drugie bez aby mieć porównanie. Albo druga polowe np z wiśniami albo innymi pasującymi owocami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 10 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Mam ciemne. Od tygodnia się mrożą w zamrażalniku. Nie sprawdziłem ich blg, ale wg., internetów powinny mieć 17* Bixów. Taki miałem właśnie plan. Rozdzielę to na kilka fermentorów po parę litrów i do jednego dodam miodu a do drugiego winogron. ^^ W sobotę warzyłem. Warka 25 - Braggot/Grape Ale z zacieraniem 08.10.22 - słód Pilzneński - 1,5kg, - słód Monachijski - 1,5kg, - słód Carared - 1kg, - płatki owsiane błyskawiczne - 0,2kg, Zacieranie: 40* C 1 min 2500 52* C 20 min 1500 61* C 35 min 1500 69* C 35 min 1500 78* C 10 min 1500 17* Brix po zacieraniu. Chmielenie: - 60 minut 100g Saaz 2020 4%, - 20 minut 30g Perle 2021 5,5%. 10,5* Brix po wyłączeniu grzania, podczas chłodzenia i tuż po chmieleniu. Wyszło około 20l piwa, choć po wysładzaniu miałem go o jakieś 2-3 litry więcej. Duża strata z gotowania/chmielenia ... Nie wiem czy tak powinno być. Całość rozdzieliłem na dwa fermentory. Wersja I Drożdże FM31 Bawarska dolina, starter 1l, plus pożywka dla drożdży 10g. Około 10 litrów piwa. 08.10.22 10,0* Brix Wersja II Drożdże Safale S-33 x2, plus pożywka dla drożdży 10g. Około 10 litrów piwa. 08.10.22 10,0* Brix Do zacierania dodałem płatki, około 200 gram oraz, na lepszą filtrację, podobną ilość łuski ryżowej. Mam około 3 kg miodu oraz 3 zamrożonych winogron ciemnych z RODOS. Zamierzam dać je na cichą ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się