Mag Gajwer Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Hej, od paru lat nie robiłem już piwa, a kumpel chciał żebym mu pomógł przy jego robocie, bo kupił sobie brewkit Stout Coopersa. Rozrobiliśmy zawartość puszki w wodzie, wlaliśmy, chciał eksperymentować, dodał trochę kakao (odtłuszczonego) i znalazłem w piwnicy, to mu dałem, trochę płatków dębowych - te zapakował w woreczek muślinowy. Temperatura nastawu - 20 stopni. Wsypaliśmy drożdże z zestawu. 2 dni. NIC. Dobra, kupiłem mu opakowanie suchych Safale S-04. Zrobił rehydrację, wlał do fermentatora, mijają dwa dni (temp. na fermentatorze 20-21 stopni) i dalej nic. Jest sens lub jakiś pomysł co z tym zrobić. Poza wylaniem, bo trochę szkoda? Jak chłop polegnie przy brewkicie, to się zrazi, a i moją - wątpliwą - reputację nadszarpie Filip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Pomiar zróbcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Co to oznacza - i nic? Bo niewiele wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 (edytowane) nie zauważyliście jak przefermentowało ps płatki dębowe poszły przy warzeniu? Edytowane 8 Października 2022 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grober75 Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Tak jak przedmówcy. Zawsze należy zrobić pomiar BLG przed zadaniem drożdży do fermentacji. Często pokrywy fermentorów nie zamykają się szczelnie przez co rurka fermentacyjna "nie bulka". Wtedy po 2 dniach dokonujesz pomiaru i widzisz czy proces się zaczął. Poza tym na powierzchni brzeczki tworzy się piana (kożuch) z aktywności małych pierdziaków ;-). W jakim momencie procesu dodaliście te płatki dębowe ? Edytowane 9 Października 2022 przez grober75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 wylać zawsze zdążysz, ratorać ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 On 10/9/2022 at 12:36 PM, grober75 said: Tak jak przedmówcy. Zawsze należy zrobić pomiar BLG przed zadaniem drożdży do fermentacji. Często pokrywy fermentorów nie zamykają się szczelnie przez co rurka fermentacyjna "nie bulka". Wtedy po 2 dniach dokonujesz pomiaru i widzisz czy proces się zaczął. Poza tym na powierzchni brzeczki tworzy się piana (kożuch) z aktywności małych pierdziaków ;-). W jakim momencie procesu dodaliście te płatki dębowe ? Dlatego uwielbiam fermentować w przeźroczystym fermentorze zamkniętym w winiarce (która ma ochronę UV). Widać nawet powolny start lagerów, coś pięknego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się