Wiktor Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 można tuż przed warzeniem zatrzeć taką małą warkę, otrzymany ekstrakt ze słodu zabutelkować na startery a pozostałe złoże wykorzystać do filtracji na pszenicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 można tuż przed warzeniem zatrzeć taką małą warkę, otrzymany ekstrakt ze słodu zabutelkować na startery a pozostałe złoże wykorzystać do filtracji na pszenicznym. Jakby mało roboty było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 można tuż przed warzeniem zatrzeć taką małą warkę' date=' otrzymany ekstrakt ze słodu zabutelkować na startery a pozostałe złoże wykorzystać do filtracji na pszenicznym.[/quote']Jakby mało roboty było dużo mniej roboty jest pojechać do sklepu jak ktoś robi 2 warki dziennie to dałoby radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Ale po cholerę to wszystko? Bo już ie kumam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 bo jak robimy na 100% pszenicy, która nie ma łuski to nie ma złoża do filtracji, więc gorzej się filtruje i kombinują wszyscy z czego to złoże sobie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Worek do zacierania, i jazda. Wyciągasz, podwieszasz i sobie cieknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Cześć .....i kombinują wszyscy z czego to złoże sobie zrobić. Jedyną osoba która kombinuje jesteś ty ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 (edytowane) Miałem okazję spróbować piwa grodziskiego które zwyciężyło w konkursie "Prawie jak grodzisz"; i muszę zmienić moje negatywne zdanie o tym stylu piwa. Jeszcze raz okazało się, ze nie ma złych stylów, są tylko źle uwarzone piwa. Ponieważ nikt z bardziej doświadczonych degustatorów nie kwapi się, żeby opisać swoje wrażenia sensoryczne, spróbuję ja coś nieudolnie zacząć: Piwo sprawiało wrażenie w pierwszym rzędzie piwa pszenicznego, a dopiero potem wędzonego. Czuć jest pszeniczną pełność i chlebowość, która wskazuje na pokrewieństwo piwa z amerykańską pszenicą lub nawet bawarskim weizenem. Wrażenie to potęgują fenelowe, gożdzikowe aromaty pochodzące być może z dymu, a być może od drożdży. Ogólnie w aromacie poza wędzonką czuć pewną dozę jakiejś weizenowej owocowości. Niestety nie pamiętam, czy był chmiel w aromacie, ale zapewne tak. Piwo nie sprawia wrażenia piwa słabego, jest stosunkowo treściwe zapewne dzieki dużej białek ze słodu pszenicznego. Goryczka jest dobrze wyczuwalna, ale nie przytłacza piwa jak np. w IPA, ale trochę tylko "wystaje" z ogólnej słodowości piwa, podobnie jak w angielskim Bitterze. Końcówka goryczkowa, raczej słodowa niż nie wytrawna. Goryczka jest krótka i przyjemna. Edytowane 13 Września 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Powiem szczerze, choć może to zabrzmi nieskromnie, ale taki właśnie wyszedł mi "grodzisz" jako (moja IV warka) według poniższej receptury słodu pszenicznego ciemnego 1,5kg słodu wędzonego Steinbach 1,5kg 50°C 22min 62°C 5min (stopniowe zwiększanie temperatury do 70°C zajęło ok 5-7min) 70°C 30min gotowanie 100min 36g chmiel lubelski, 30 min 25g lubelski, 10 min mech irlandzki, 23l 8 blg drożdże 3068 Dodam jeszcze że zupełnie nie czuć charakterystycznej dla drożdży 3068 kwaskowości, przypuszczalnie wynika to z niskiego poziomu ekstraktu, choć nie wiem czy to cecha pożądana, skoro w oryginalnym przepicie jest przerwa zakwaszająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 (edytowane) @ Coder Jaki był w/g Ciebie kolor i jaki stopień klarowności. Edytowane 13 Września 2010 przez Hasintus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 @ CoderJaki był w/g Cibie kolor i jaki stopień klarowności. Wydaje mi się, że bardzo jasne, opalizujące; ale nie mam pewności bo piłem z plastiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Miałem okazję spróbować piwa grodziskiego które zwyciężyło w konkursie "Prawie jak grodzisz"; i muszę zmienić moje negatywne zdanie o tym stylu piwa. Jeszcze raz okazało się, ze nie ma złych stylów, są tylko źle uwarzone piwa. Coś w tym bo po weekendowej degustacji grodziskiego przez Zibiego i Rubezahla, też stwierdzili że to zupełnie inne piwo niż wyprodukowane z zestawów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 ... stwierdzili że to zupełnie inne piwo niż wyprodukowane z zestawów. Tak było... i też zmieniłem (na pozytywny) swój pogląd na styl - Josefik, w grodziskich niebiosach zyskałeś dodatkowe punkty za nawrócenie niewiernych . Dzięki za poczęstunek. Piłem oryginalne Grodziskie parokrotnie (jakiś... czas temu), niestety zbyt dawno, by mieć zapamiętane wrażenia smakowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zabutelkowałem grodzisza i tak się zastanawiam czy ktoś z szanownego grona ma może w kompie liternictwo podobne do tego z etykiet grodziskiego? Parę butelek będę musiał podarować stąd dobrze byłoby je ozdobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 (edytowane) ...czy ktoś z szanownego grona ma może w kompie liternictwo podobne do tego z etykiet grodziskiego? Duży wybór etykiet z Grodziska jest na browar.biz: http://browar.biz/ko...r&lp=151(wymaga zalogowania). Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Tomkowi chyba chodzi o krój czcionki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Dokładnie! Jeśli niczego nie znajdę będę pewnie wycinał litery z etykiet, bo niestety będzie kawałek innego tekstu... Niemniej dzięki za link, przyda się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 dostałem dziś skos z drożdżami do grodziskiego i już coraz bliżej do warzenia. Co do chmielenia to będzie lomik, na początku gotowania i mała porcja 30 minut przed końcem nie jestem pewien zacierania, nie przemawia do mnie to co jest np w instrukcji BA. Dlatego chyba zrezygnuję z przerwy ferulikowej - zrobię krótką 10 minutową białkową a potem długą przerwę scukrzającą w 70-72 °C przez 40 minut i wygrzew. Podzielę warkę na 2 porcje i drugą zaszczepię kolshami więc będziemy mogli porównać wyniki na obu szczepach. klarowanie żelatyną i rozlew z dodatkiem drożdży. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 dostałem dziś skos z drożdżami do grodziskiego i już coraz bliżej do warzenia. Chętnie przytulę gęstwę z tych drożdży. A swoją drogą czy to nie było tak, że były uzywane 2 rodzaje: jeden do fermentacji a drugi do refermentacji w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 owszem było, a Czes nawet stwierdził że przy panującej tam technologii to udział w fermentacji brała większa liczna drobnoustrojów. Wydaje mi się że ten szczep butelkowy, był tylko dodawany na wszelki wypadek, jakby klarowanie karukiem zbyt zmniejszało liczebność drożdży. Wydaje mi się że to było na wszelki wypadek bo Czes klarował karukiem i mu się nagazowało piwo bez dodatku drożdży, ale pamiętajmy że jest różnica pomierzy naszymi 20 litrami a całym tankiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Kolega o nicku Bob, polski piwowar z Australii, podesłał mi linka na maila http://distantmirror.wordpress.com/2010/11/17/ale-through-the-ages-gratzer-smoked-wheat-ale/ Warto kliknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 chyba jest coś rypnięte raz 8 lbs to 2,5 kg a 2 lbs 2,8 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 A odnośnik Prawie jak Grodzisz przekierowuję na stronę główną piwo.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 A odnośnik Prawie jak Grodzisz przekierowuję na stronę główną piwo.org A to nie mam z tym nic wspólnego Napiszę go autorów, żeby poprawili link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) To jest 14 a nie 7,7 edit czyli receptura nie ma nic wspólnego z całą historią grodzisza Edytowane 10 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się