Postrzelony Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Hej. Krótko i na temat: Najpierw był pils (dolne suchary) i apa (górne suchary) potem: warzyłem dwa portery (po 22 blg, górna i dolna fermentacja), gęstwa z górnej (3 tyg w lodówce) poszła na IPA (14,5blg) nie ruszyła i się brzeczka skwasiła. Pytanie: Czy gęstwa z dolnej też może być trupem? Warto ryzykować dodaniem jej do brzeczki np. pilsa? Coś mi się zdaje, że po takim blg chyba nie ruszą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Imo gęstwa do wyłania. Pierwsze jest zmarnowana po mocnym piwie, drugie siedziała w lodówce ponad 3 tygodnie. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 (edytowane) Sprzeciw! Ale warunkowy... Jeżeli gęstwa nie wali fekaliami (siarą) to można ją rozrobić z wodą, zasypać mąką i zobaczyć po ~12 h czy zaczyn ruszy. Jeżeli tak to można zrobić na tym całkiem dobry chlebek. Naprawdę, nie wiem po co wyrzucać dobrego drożdża, nawet jeżeli nie nadaje się do zrobienia piwa. Co w istocie ma miejsce. Sam zrobiłem chleb po gęstwie S-04 ekstrakt 30 BLG (gęstwa użyta 4 razy, a co ). Chleb wyszedł bardzo dobry, z tym, że ciemny, co dodaje jeszcze uroku. Do ciemnego pieczywa polecam dodać ziarna słonecznika lub pokrojoną, suszoną śliwkę. Swoją drogą, muszę zrobić w końcu temat o robieniu chleba z niekochanej gęstwy, bo jak czytam o tym waszym wylewaniu jeszcze w sumie dobrych do chleba drożdży to mnie serce boli ? Pozdrawiam Edytowane 16 Października 2022 przez Ununul zasada i Pellcior 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Ja kiedyś zrobiłem rogaliki na gęstwie i były gorzkie, od tego czasu raczej sobie daruję. Ale pomysł jest niezły, tylko nie po wszystkim się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 20 hours ago, Postrzelony said: Czy gęstwa z dolnej też może być trupem? Warto ryzykować dodaniem jej do brzeczki np. pilsa? Zrób 2l starter i zobacz jak smakuje piwo starterowe, o ile drożdże ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Postrzelony Opublikowano 18 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 W dniu 17.10.2022 o 15:25, Pingwinho napisał: Zrób 2l starter i zobacz jak smakuje piwo starterowe, o ile drożdże ruszą. W sumie o tym nie pomyślałem, dawno nie robiłem starterów. Dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Postrzelony Opublikowano 18 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 (edytowane) W dniu 16.10.2022 o 19:23, zasada napisał: Imo gęstwa do wyłania. Pierwsze jest zmarnowana po mocnym piwie, drugie siedziała w lodówce ponad 3 tygodnie. Dzięki! Zrobię jak podał Pingwinho czy starter. Jak nie wypali to oddam za darmo Ununul na chleb, bo coraz droższy jest;) Dzięki za odpowiedzi! P.S. Gęstwa nie wystartowała... Edytowane 23 Października 2022 przez Postrzelony Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się