Eselchen Opublikowano 12 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 Cześć, ostatnio nastawiłem 3 lagery do trzech fermentorów stożkowych. Są to W34/70, FM30 i WLP800. Kiedy należy zbierać gęstwę ze stożka? Załóżmy, że fermentacja trwa 2-3 tygodnie, potem podnoszę temperaturę z 8 do 12 stopni na 3 dni (przerwa diacetylowa) i robie cold crash. Oczywistym byłoby odebranie gęstwy dopiero po cold crash, ale nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Ja bym zbierał po dwóch dniach CC. Jak już opadnie większość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Zbieraj jak Ci się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Zbieram dwukrotnie. Raz po około 10 -14 dniach do następnej warki, drugi po CC na dwa dni przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Pamiętajcie, że gęstwa z drożdży, które flokulowały i opadły jako pierwsze będzie się różnić od tej, które opadły jako ostatnie. Już po kilku pokoleniach taka selekcja może doprowadzić do zmian we flokulacji lub odfermentowaniu. Przy zbieraniu z fermentora stożkowego to może mieć znaczenie. Nazwa użytkownika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 9 godzin temu, Łachim napisał: gęstwa z drożdży, które flokulowały i opadły jako pierwsze będzie się różnić od tej, które opadły jako ostatnie Możesz coś bardziej się rozpisać? Czy to oznacza, że te co opadły pierwsze, w kolejnej warce będą opadały słabiej? Czy też odwrotnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 @smolaTe, które opadły pierwsze, to drożdże o większej tendencji do flokulacji. Drożdże, które szybciej opadają, często fermentują mniej. Te, które opadają jako ostatnie to drożdże bardziej pyliste, w efekcie może być problem z klarowaniem piwa. Oczywiście warstwy mogą się różnić też żywotnością czy poziomem zanieczyszczenia. Ponoć efekty selekcji są widoczne dość szybko. Nie oznacza to, że to jakiś błąd, ale warto to brać pod uwagę. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się