Nasagas Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Dzień dobry, będe butelkował moje pierwsze piwo, chce dodać cukier prosto do butelek i mam pytanie, czy ten cukier jakoś rozpuścić, pomieszać w butelce z piwem? Czy jak po prostu zaleje cukier piwem to wszystko będzie okej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Sam się rozpuści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Nie trzeba mieszać, ale to dość mało dokładna metoda i pamiętaj, że cukier nie jest sterylny. Już lepiej zrobić syrop, zagotować, ostudzić pod przykryciem i dodać wymierzoną ilość strzykawką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Godzinę temu, Łachim napisał: Nie trzeba mieszać, ale to dość mało dokładna metoda i pamiętaj, że cukier nie jest sterylny. Już lepiej zrobić syrop, zagotować, ostudzić pod przykryciem i dodać wymierzoną ilość strzykawką. Cukier jest konserwantem. Jeżeli był przechowywany w suchym miejscu to nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 W cukrze jest tyle cukru, że nic go nie ruszy. Zrób odpowiedni roztwór cukru z wodą, pozostaw niech stoi i całkiem możliwe, że zacznie pracować. Wiesz co jest w prawdziwym miodzie z prawdziwej pasieki? No nie wiesz, a jest w nim duuuuużo różnych rzeczy nie wliczając części zamiennych do pszczół Ununul i Łachim 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 55 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: W cukrze jest tyle cukru, że nic go nie ruszy. Zrób odpowiedni roztwór cukru z wodą, pozostaw niech stoi i całkiem możliwe, że zacznie pracować. Wiesz co jest w prawdziwym miodzie z prawdziwej pasieki? No nie wiesz, a jest w nim duuuuużo różnych rzeczy nie wliczając części zamiennych do pszczół O tym nie pomyślałem ? ... Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 (edytowane) @UnunulKonserwantem może i jest, ale mogą być w nim przetrwalniki, drobinki kurzu itd. Na cukrze się nic nie rozwinie, co nie znaczy, że nic w nim nie ma. Podobnie jest z miodem, który jeśli tylko się zwiększy zawartość wody, nagle może zacząć fermentować spontanicznie. Edit: odpowiedziałem zanim przeczytałem do końca wątek Edytowane 22 Listopada 2022 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 W wielu watkach na forum jest aby dodać 3 gr cukru na 0,5 litrową butelkę, kalkulatorów obliczających ilość cukru czy glukozy też kilka znalazłem, ale w jakiej ilości wody robić roztwór ? Będę wdzięczny za jakieś linki do kalkulatorów lub dwa zdania w jakiej ilości rozpuścić cukier ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grober75 Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Ilośc cukru/glukozy zależy od stylu piwa, ilości piwa w fermentorze, gęstości początkowej ekstraktu czy temperatury piwa i samej refermentacji. Osobiście przygotowuje taki syrop i wlewam do fermentora z którego będę rozlewał piwo do butelek. Ważne aby syrop najpierw wlać na dno fermentora a potem wężykiem grawitacyjnie zlewać z nad osadu tak aby wprawić je w ruch wirowy. Ważne aby strumień nie powodował pienienia piwa. Bo na tym etapie dodatkowy tlen w piwie nie jest pożądany. Takie przelanie piwa z nad osadu do fermentora (inny zbiornik) ułatwi równomierne wymieszanie się obu cieczy. Przykryj dodatkowo wieczkiem aby ograniczyć do minimum kontakt z otoczeniem zewnętrznym. Tutaj masz przykładowe dwa linki do kalkulatorów: https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru Powodzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się