Skocz do zawartości

Mieszanie piwa po dodaniu cukru do butelki


Nasagas

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Łachim napisał:

Nie trzeba mieszać, ale to dość mało dokładna metoda i pamiętaj,  że cukier nie jest sterylny. Już lepiej zrobić syrop,  zagotować, ostudzić pod przykryciem i dodać wymierzoną ilość strzykawką.

Cukier jest konserwantem. Jeżeli był przechowywany w suchym miejscu to nic się nie stanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W cukrze jest tyle cukru, że nic go nie ruszy. Zrób odpowiedni roztwór cukru z wodą, pozostaw niech stoi i całkiem możliwe, że zacznie pracować. Wiesz co jest w prawdziwym miodzie z prawdziwej pasieki? No nie wiesz, a jest w nim duuuuużo różnych rzeczy nie wliczając części zamiennych do pszczół ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

W cukrze jest tyle cukru, że nic go nie ruszy. Zrób odpowiedni roztwór cukru z wodą, pozostaw niech stoi i całkiem możliwe, że zacznie pracować. Wiesz co jest w prawdziwym miodzie z prawdziwej pasieki? No nie wiesz, a jest w nim duuuuużo różnych rzeczy nie wliczając części zamiennych do pszczół ;)

 

O tym nie pomyślałem ? ... Dzięki! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@UnunulKonserwantem może i jest, ale mogą być w nim przetrwalniki, drobinki kurzu itd. Na cukrze się nic nie rozwinie, co nie znaczy,  że nic w nim nie ma. Podobnie jest z miodem, który jeśli tylko się zwiększy zawartość wody, nagle może zacząć fermentować spontanicznie.

 

Edit: odpowiedziałem zanim przeczytałem do końca wątek ;)

Edytowane przez Łachim
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W wielu watkach na forum jest aby dodać 3 gr cukru na 0,5 litrową butelkę, kalkulatorów obliczających ilość cukru czy glukozy też kilka znalazłem, ale w jakiej ilości wody robić roztwór ?

Będę wdzięczny za jakieś linki do kalkulatorów lub dwa zdania w jakiej ilości rozpuścić cukier ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ilośc cukru/glukozy zależy od stylu piwa, ilości piwa w fermentorze, gęstości początkowej ekstraktu czy temperatury piwa i samej refermentacji. Osobiście przygotowuje taki syrop i wlewam do fermentora z którego będę rozlewał piwo do butelek. Ważne aby syrop najpierw wlać na dno fermentora a potem wężykiem grawitacyjnie zlewać z nad osadu tak aby wprawić je w ruch wirowy. Ważne aby strumień nie powodował pienienia piwa. Bo na tym etapie dodatkowy tlen w piwie nie jest pożądany.  Takie przelanie piwa z nad osadu do fermentora (inny zbiornik) ułatwi równomierne wymieszanie się obu cieczy. Przykryj dodatkowo wieczkiem aby ograniczyć do minimum kontakt z otoczeniem zewnętrznym. Tutaj masz przykładowe dwa linki do kalkulatorów:

https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation

http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru

 

Powodzenia ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.