lechu555 Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 No więc, narobiło się trochę nieudanych piw, głównie przez tragiczną jakość chmieli z różnorakich sklepów za co ich nie winię, ale ciężko ulec wrażeniu, że na jakimś etapie między zbiorami chmielu, a odbiorem zamówienia ze sklepu jesteśmy ostro robieni w wuja. Efekt taki, że połowę piw gdybym nie dodawał żadnego chmielu na zimno do nich była by naprawdę dobra, ale zachciało się i jest: brak aromatu, ale za to ściągająca goryczka, trawa, łodyga, popiół itd. do tego dochodzi weizen, z drugiego pokolenia drożdży, którego od pierwszego weizena dzieli przepaść. Nie są to złe piwa, da się pić, ale to nie jest coś czym chciałbym się pochwalić komuś. Wpadłem zatem na pomysł by pozwolić tym piwo zdziałać jeszcze coś dobrego w ich życiu i wymyśliłem, że może warto by je po trochu dodawać do gorącej brzeczki, w ilościach takich by zostały przykryte smakowo, a przysłużyły się jeszcze objętości i zawartością alkoholu. Powstają zatem dwie kwestie: zabić w nich drożdże i nie odparować alkoholu. Jakby tak wlać na ok 30l brzeczki 11stki BLG z 10l piw nieudacznych i potrzymać to wszystko chwilę w temperarurze tak by drożdże zdechły, ale i alkohol nie odparował, czyli załóżmy 40-60 stopni to czy ma to szansę powodzenia? Czy ktoś tak robił? Nie celuje w żaden styl, nie interesuje mnie też specjalnie ibu wypadkowe, chmielić będę symbolicznie na goryczkę. Potem i tak zamierzam to wszystko zasypać na zimno galaxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 (edytowane) Jak nieudane, to lepiej wylać i zapomnieć, tak ujmiesz tylko jakości nowego piwa i nie będziesz wiedział, czy jest słabe, bo coś jest nie tak, czy dlatego, że dodałeś wcześniejszego nieudanego. Ewentualnie druga metoda, którą można stosować to dodanie brettów. Polecam np. WLP4641 Amalgamation II. Potrafią wydobyć sporo z piwa, które nawet jest lekko utlenione lub w którym są takie składniki. To jednak loteria. Edytowane 23 Listopada 2022 przez Łachim zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 po co psuć kolejne piwo? DESTYLUJ zasada i lilliwashere 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 20 minut temu, anteks napisał: po co psuć kolejne piwo? DESTYLUJ To tak można? Słyszałem że coś z chmielu przechodzi do alko i zostaje w rurkach. Jest to trudne do umycia i pozbycia się zapachu (podobno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 12 minut temu, LewySierpowy napisał: To tak można? Słyszałem że coś z chmielu przechodzi do alko i zostaje w rurkach. Jest to trudne do umycia i pozbycia się zapachu (podobno). no to patrz https://www.40procent.pl/podole-wielkie-alebrowar-okowity-crazy-mike-smoky-joe-hard-bride/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 23 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 4 godziny temu, anteks napisał: po co psuć kolejne piwo? DESTYLUJ nie mam aparatury niestety, nigdy się też za to nie zabierałem, ale kiedyś na pewno spróbuję, w końcu liczy się szacun na dzielni 4 godziny temu, Łachim napisał: Jak nieudane, to lepiej wylać i zapomnieć, tak ujmiesz tylko jakości nowego piwa i nie będziesz wiedział, czy jest słabe, bo coś jest nie tak, czy dlatego, że dodałeś wcześniejszego nieudanego. Ewentualnie druga metoda, którą można stosować to dodanie brettów. Polecam np. WLP4641 Amalgamation II. Potrafią wydobyć sporo z piwa, które nawet jest lekko utlenione lub w którym są takie składniki. To jednak loteria. właśnie chodzi o to, żeby dodać ich tyle by tego ubytku jakości nie dało się odczuć, dlatego też wymyśliłem, że zasram to wszystko galaxy by przykryć aromatem i smakiem chmielu, a całość "dodatków" będzie stanowiła 1/4 całości warki. Tak jak wspomniałem tamte piwa nie są złe, nie mają WAD wynikających w utlenienia czy fermentacji, da się je pić bez grymaszenia, ale to nie jest poziom moich udanych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 Jak chcesz, ale może szkoda chmielu. Możesz spróbować zmieszać już w szklance. Nie wiem tylko, czy jest sens to ratować, jak można mieć okazję do szybszego warzenia i poprawienia receptury lub procesu. Ja mniej udane piwa traktuję jako marynatę do mięs, ale reanimować mi się ich nie chce, chyba że jeszcze w wiadrze bym zobaczył, że coś jest nie tak (tak zrobiłem z niedofermentowanym porterem bałtyckim). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 1 godzinę temu, Łachim napisał: Możesz spróbować zmieszać już w szklance. To jedyne sensowne rozwiązanie (o ile w ogóle). Mam takiego kega ze zbyt gorzką zulą którą utylizując dodaję do nijakich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 23 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 54 minuty temu, x1d napisał: To jedyne sensowne rozwiązanie (o ile w ogóle). Mam takiego kega ze zbyt gorzką zulą którą utylizując dodaję do nijakich piw. czemu jedyne ? co w pozostałych rozwiązaniach jest nie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 5 godzin temu, lechu555 napisał: czemu jedyne ? co w pozostałych rozwiązaniach jest nie tak ? To, że otrzymasz najprawdopodobniej więcej niedobrego piwa, zapewne gorszego niż masz. Dodając do szklanki natomiast jesteś w stanie ocenić bezkosztowo, czy ma to sens, i jeżeli tak, to w jakiej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 24 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2022 23 godziny temu, anteks napisał: no to patrz https://www.40procent.pl/podole-wielkie-alebrowar-okowity-crazy-mike-smoky-joe-hard-bride/ Z Homedistiller: WARNING!! WARNING!! WARNING !! WARNING!! It was a learning experience and the alcohol is drinkable. However; and this is a big however... there is nothing I can clean my rig with this morning that will get rid of that hop smell. Inny post: I hope you haven't tried it yet. Because it made a horrible smell in my reflux still(it was Budweiser left in the keg I used for a boiler). It takes the smell of beer and does something horrendous to it and it fills the still area with it. The distillate has a disgusting smell even at 92 percent. Czyli jednak dalej zostaje przy swoim. Może w komercyjnej gorzelni to nie będzie problem ale w domowych warunkach jest gorzej to wyczyścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 W dniu 23.11.2022 o 02:30, lechu555 napisał: No więc, narobiło się trochę nieudanych piw, głównie przez tragiczną jakość chmieli z różnorakich sklepów za co ich nie winię, ale ciężko ulec wrażeniu, że na jakimś etapie między zbiorami chmielu, a odbiorem zamówienia ze sklepu jesteśmy ostro robieni w wuja. Efekt taki, że połowę piw gdybym nie dodawał żadnego chmielu na zimno do nich była by naprawdę dobra, ale zachciało się i jest: brak aromatu, ale za to ściągająca goryczka, trawa, łodyga, popiół itd. do tego dochodzi weizen, z drugiego pokolenia drożdży, którego od pierwszego weizena dzieli przepaść. Nie są to złe piwa, da się pić, ale to nie jest coś czym chciałbym się pochwalić komuś. Wpadłem zatem na pomysł by pozwolić tym piwo zdziałać jeszcze coś dobrego w ich życiu i wymyśliłem, że może warto by je po trochu dodawać do gorącej brzeczki, w ilościach takich by zostały przykryte smakowo, a przysłużyły się jeszcze objętości i zawartością alkoholu. Powstają zatem dwie kwestie: zabić w nich drożdże i nie odparować alkoholu. Jakby tak wlać na ok 30l brzeczki 11stki BLG z 10l piw nieudacznych i potrzymać to wszystko chwilę w temperarurze tak by drożdże zdechły, ale i alkohol nie odparował, czyli załóżmy 40-60 stopni to czy ma to szansę powodzenia? Czy ktoś tak robił? Nie celuje w żaden styl, nie interesuje mnie też specjalnie ibu wypadkowe, chmielić będę symbolicznie na goryczkę. Potem i tak zamierzam to wszystko zasypać na zimno galaxy. Moje zdanie takie - zostaw te piwa na pół roku i zobaczysz że będą dobre. Tyle razy te co miały iść w kibel po kolejnych 3-4 miesiącach są genialne - teraz okazuje się że Kolsch wyciął mi taki numer, chyba jedno z najlepszych piw jakie tu było a już tak mało butelek zostało, szkoda go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 Już za późno. Dałem tego 6 litrów do 40l i nie czuć w takiej objętości nic z dolanych piw. Piwo już w butelkach, dojrzewa. Niestety z zostawieniem nieudacznych piw to one już przynajmniej z 5 miechów w butelkach, nie oczekiwałbym, że coś tutaj się zmieni. Jedno to hefeweizen, który wyszedł na gęstwie zupełnie nie taki jak za pierwszym razem, drugie to coś a'la american weizen na cascade i chinooku i teraz nie wiem, który z nich tak spierdzielił robotę. Warka podzielona na dwa, zawalona galaxy i citrą+nelsonem na zimno. Nie ma bata by cokolwiek się przebiło w smaku i aromacie . Polecam metode, kwestia tylko w jakich proporcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się