Kluner Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Cześć wszystkim! Mam zbiorczo kilka drobnych pytań. 1. Minęły 2 tygodnie od nastawienia American Witbiera - zestaw z ekstraktów. BLG na dzisiaj to ~3.5 (niestety nie zbadałem początkowego, ale według instrukcji, której mocno się trzymałem było 12Blg.). Nie chcę za często otwierać wiadra, więc pytanie czy redukcja blg do ~30% początkowego będzie w porządku do butelkowania? Warka nie "bulka" już od paru dni. 2. W smaku i zapachu jest wszystko super, ale jak na Witbiera spodziewałem się mocniejszych aromatów owoców. Będę chciał jeszcze jutro dorzucić 20g skórki Curacao na kilka dni i mooooże ciut jakiegoś owocowego chmielu na zimne zachmielenie? Kombinuje, żeby to piwo miało jednak jakiś kierunek.. 3. Nie robiłem zdjęcia w wiadrze ale nabrałem sporo "farfocli" jak na zdjęciu. W dotyku trochę jak miękka plastelina. Wydaje mi się że skoagulowane białka? Będzie Cold crush, więc liczę, że wszystko opadnie. Dzięki! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Ad.1 Jeśli Blg jest na akceptowalnie niskim poziomie i nie zmienia się przez 2-3 dni to najczęściej można myśleć o butelkowaniu Ad.2 Aromaty i posmaki owocowe raczej powinny być efektem pracy drożdży w tym piwie, a nie innych dodatków Ad.3 Wszystko co na dnie, i co pływa po wierzchu raczej nie ma znaczenia przy dekantacji Tak twierdze ja, stary, ale niekoniecznie ortodoksyjny piwowar bo ortodoks zapewne zwróciłby uwagę na brak mętności białkowej w Witbierze "D Inni może teraz uważają inaczej Kluner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluner Opublikowano 25 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 38 minut temu, Dr2 napisał: Ad.1 Jeśli Blg jest na akceptowalnie niskim poziomie i nie zmienia się przez 2-3 dni to najczęściej można myśleć o butelkowaniu Ad.2 Aromaty i posmaki owocowe raczej powinny być efektem pracy drożdży w tym piwie, a nie innych dodatków Ad.3 Wszystko co na dnie, i co pływa po wierzchu raczej nie ma znaczenia przy dekantacji Tak twierdze ja, stary, ale niekoniecznie ortodoksyjny piwowar bo ortodoks zapewne zwróciłby uwagę na brak mętności białkowej w Witbierze "D Inni może teraz uważają inaczej Z reguły butelkowałem jak Blg spadało o 70-80% (i oczywiście nie spadało dalej). Co do mętności to rzeczywiście Witbiery bywają mętne, ale nie mam pojęcia dlaczego mój jest względnie klarowny i też dlaczego taki ciemny skoro są tutaj 2 jasne, pszeniczne ekstrakty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Jakich drożdży użyłeś i jakie był y temperatury fermentacji? To od nich w sporej mierze zależy mętność i odfermentowanie. Jeśli dodawałbyś curacao na tym etapie - proponuję je wcześniej wymacerować w jakimś alkoholu, coby nie ryzykować zakażenia. Chmiel na zimno w tym stylu raczej bym odrzucił, ale to twoje piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluner Opublikowano 25 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 16 minut temu, punix napisał: Jakich drożdży użyłeś i jakie był y temperatury fermentacji? To od nich w sporej mierze zależy mętność i odfermentowanie. Jeśli dodawałbyś curacao na tym etapie - proponuję je wcześniej wymacerować w jakimś alkoholu, coby nie ryzykować zakażenia. Chmiel na zimno w tym stylu raczej bym odrzucił, ale to twoje piwo Temperatury dość niskie bo byłem zdany na piwnicę - jak wstawiłem było 17 stopni w dzień. Po tygodniu (jak przenosiłem do mieszkania do 20-21 stopni) okazało się, że spadło do 14 stopni, ale dalej "bulkało". W mieszkaniu ciut się ożywiło. Drożdże Mangrove Jack's Belgian Wit M21. Wiem, że chmiel na zimno w tym stylu to nietypowa rzecz. Zastanawiam się po prostu nad aromatem. Uważyłem wcześniej 2 Ipy i ich smak i aromat względem tych sklepowych był kosmiczny ? przy tym piwie jest po prostu zwykły i zastanawiam się jak wznieść to piwo trochę wyżej. Curacao chciałem wygotowac w małej ilości wody i wtedy "zadać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Tych drożdży nie znam, ale są opinie, że ciężko o dobre suchary do witbiera. Plus temperatura dość niska z tego, co piszesz, więc i profil czystszy. Nie mam doświadczenia z gotowaniem curacao, ale wysoka temperatura raczej nie służy żadnym aromatom, także może to nie być najlepszy pomysł. Co do koloru piwa - ekstrakty dają często ciemniejszą brzeczkę niż z zacierania - plus nie wiadomo do końca jak były przechowywane, mogły nie być też najświeższe. Kluner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 3 godziny temu, punix napisał: To od nich w sporej mierze zależy mętność pisałem, że w Witku mętność ma być białkowa nie z drożdży jak w weizenie no ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Witam poza tematem Wszelki Duch Romek Witaj Pozdrawiam i dzięki za ostatnią pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 3 godziny temu, Kluner napisał: Drożdże Mangrove Jack's Belgian Wit M21. Raz użyłem, dwie warki zrobiłem. Jedna klarowna, może lekka mgiełka, pusta w smaku. Druga mętna, wręcz matowa, w smaku w miarę, ale bez szału. Obie fermentacje z "przygodami" - niby kończyły, ruszały na nowo, przerwa i na cichej znów ruszały. Zdecydowanie nie polecam, nigdy do nich nie wrócę. Pozdrawiam, Paweł Kluner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 1 godzinę temu, Dr2 napisał: pisałem, że w Witku mętność ma być białkowa nie z drożdży jak w weizenie no ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Wydawało mi się, że w wicie to ma być kombinacja białek i mętności z drożdży. Ale też się nie znam, też lubię dobre piwo Także zdrowie przed tym dobrym weekendem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 W dniu 25.11.2022 o 23:19, Paweł76 napisał: Raz użyłem, dwie warki zrobiłem. Jedna klarowna, może lekka mgiełka, pusta w smaku. Druga mętna, wręcz matowa, w smaku w miarę, ale bez szału. Obie fermentacje z "przygodami" - niby kończyły, ruszały na nowo, przerwa i na cichej znów ruszały. Zdecydowanie nie polecam, nigdy do nich nie wrócę. Pozdrawiam, Paweł A ja skuszony dobrymi opiniami na YT zrobiłem na nich Witbiera gdzie było w finale na Warszawskim w poprzednim roku - ogolnie bylem z profilu bardzo zadowolony. Jedyne MJ jakie używam. Jedyny problem z nimi mialem taki ze lubily szybko przejeść 70% a reszte dojadały po czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się