Skocz do zawartości

Lager pszeniczny


Eselchen

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy wziąć jakaś standardową recepturę na weizena i podmienić drożdże. Tutaj przeważnie nie ma wielkiej filozofii. Pół na pół słód przeniczny i pilzneński, lekkie chmielenie na goryczkę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W książce W. Szczerepy "Zarys dziejów piwowarstwa w Kotlinie Jeleniogórskiej" jest wzmianka o warzeniu w browarze przypałacowym Schaffgotschów piwa słodowego, dubletowego i pszenicznego lagera, z których ten ostatni cieszył się ponadprzeciętną popularnością. Wydaje się, że lager pszeniczny jako styl istniał sam w sobie, natomiast został zapomniany jak wiele innych styli, które są wskrzeszane.

Sam od dawna przymierzałem się żeby popełnić to piwo, i skoro temperatury sprzyjają, więc czemu nie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.