LewySierpowy Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Cześć i czołem, warzyłem ostatnio bittera (ordinary) i przez spięcie w mózgu dodałem chmiel na 15' gotowania zamiast na 5-3'. Fermentacja burzliwa już za mną (nie przelewam na cichą) i zastanawiam się czy można poprawić aromat chmielowy? Zawsze robię FFT i odfermentowało do 3BLG i próbowałem tak z 50ml i armat chmielu jest wyczuwalny ale chciałbym trochę więcej. Pytanie czy ma sens chmielenie na zimno kontynentalnymi odmianami? Mam East Golding (SL) i Iuange (granulat). Wcześniej chmieliłem na gorycz 50' Challangerem, 30' EKG i 15' EG - IBU ~34. Warka 20l drożdże S-04. Warzone było 20go stycznia br. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Moim zdaniem nie zaszkodzi, z EG co prawda nie korzystałem, a z Iungi tylko na goryczkę, ale z tego co pamiętam to chmieliłem Marynką albo Fugglem na zimno w małych ilościach (rzędu 1-2 g na litr) i byłem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Kolega z pracy chmielił Marynka szyszką świeżą i mu skisło. EG mam otwarte a Iunge chermetycznie zapakowaną. W poście i lagerze wiedeńskim kotś mi polecał Iunge na zimno. Także chyba podzielę na 2x10l jedną połowę zabutelkuje, a do drugiej dorzucę 15g Iungi na tydzień. Ale dalej jestem otwarty na propozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Ej,.no jak masz bittera i dotychczas używałeś brytyjskich chmieli to daj tego EKG, żeby było spójne. Łachim i Bolt 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Iunga da ci bardziej anansaowo brzoskwiniowe aromaty niż sądzisz do bitera średni pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 18 godzin temu, Bolt napisał: Iunga da ci bardziej anansaowo brzoskwiniowe aromaty niż sądzisz do bitera średni pomysł. Mocne te aromaty? Bo Iungi na aromat nigdy nie używałem , a ludzie powiadają, że i na aromat się nadaje. Zamierzam zrobić kwasa z przecierem z brzoskwini właśnie i pomyślałem, że może jeszcze bym podbił trochę aromat taką Iungą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 (edytowane) Jeśli chcesz owocowe brzoskwinie to nie. Ona jest nieco bardziej szlachetno-ziołowy. Chociaż na zimno daje spoko owocki. jak chcesz brzoskwinie użyj odpowiednich drożdży np Gulo dają mnóstwo. waiti daje spoko, zula raje bardzo fajne połączone z pomarańcza. Edytowane 1 Lutego 2023 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Jak już masz dochmielać to tylko i wyłącznie EKG, ale ja bym sobie raczej darował. Jeśli jakaś chmielowość jest to do ordinary bittera wystarczy. Świeży aromat chmielu z chmielenia na zimno nie do końca pasuje do tego stylu, a jak Ci wyjdzie jakaś trawiastość to już w ogóle. No chyba, że bardziej zależy Ci na tym, żeby mieć mocno chmielowe piwo, a niekoniecznie super stylowego bittera, to wtedy śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się