krzychoo Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Worek do BIAB kup u chińczyka. Wyjdzie troszkę taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 W dniu 14.02.2023 o 20:53, wluczykij napisał: 1) Czy mimo chłodnicy nie warto robić procesu chłodzenia w wannie? Myślałem aby puścić dość mocny strumień aby wypływająca woda nadal była zimna, i wypełniała wannę. Wtedy następuje chłodzenie wewnątrz jak i na zewnątrz a i woda nie będzie zmarnowana. (czy może woda po chłodnicy jest już ciepła i nie nadaje się?) Przerost formy nad treścią zdecydowanie. Po pierwsze na początku z chłodnicy wylatuje gorąca woda i tylko będziesz spowalniał chłodzenie, po drugie dobra chłodnica schłodzi Ci do temperatur górnej fermentacji pewnie w jakieś 30min albo szybciej. Zanim zaniesiesz garnek w tę i z powrotem i napełnisz wannę to będzie po robocie. Szkoda pleców na noszenie. Poza tym niosąc garnek z powrotem w wyższe miejsce, żeby przelać brzeczkę podnosisz sobie osad z dna, który elegancko się zbił po chłodzeniu. W dniu 14.02.2023 o 20:53, wluczykij napisał: I jak z myciem takiego ustrojstwa? brzeczka nie zastyga między okręgami? Płucz jak najszybciej po użyciu i jako tako się trzyma. Po jakimś czasie robią się zwykle jakieś lekkie odbarwienia, ale to nie ma znaczenia. Chłodnicę i tak wrzucasz do gara 15-20min przed końcem gotowania żeby się zdezynfekowała i nic tam nie przeżyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 7 godzin temu, krzychoo napisał: Worek do BIAB kup u chińczyka. Wyjdzie troszkę taniej. Taki woreczek niby miał być mocniejszy ale padł podczas pierwszej warki na nim. Jest gdzieś temat o workach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 W dniu 14.02.2023 o 20:53, wluczykij napisał: 1) Czy mimo chłodnicy nie warto robić procesu chłodzenia w wannie? Myślałem aby puścić dość mocny strumień aby wypływająca woda nadal była zimna, i wypełniała wannę. Wtedy następuje chłodzenie wewnątrz jak i na zewnątrz a i woda nie będzie zmarnowana. (czy może woda po chłodnicy jest już ciepła i nie nadaje się?) Poza tym chłodnica miała drucik łączący okręgi co się rozsypał, i teraz nie wiem czy okręgi chłodnicy powinny się stykać czy rozciągnąć ją na wysokość? I jak z myciem takiego ustrojstwa? brzeczka nie zastyga między okręgami? Taki drucik tu musi być z nierdzewki? To bez sensu, ponieważ wymiana ciepła przez chłodnicę jest dużo szybsza niż przez ścianki garnka. Nie powinieneś zauważyć żadnej różnicy. Jak chcesz, żeby było szybciej to ewentualnie można mieszać wygotowaną łygą. Brzeczka Ci nie zastygnie, bo nie jest taka lepka jak miód. W większości przypadków, chyba, że robisz mocarza jakiegoś 30 plato. Ten drucik to obstawiam, że był po to, żeby wzmocnić sztywność konstrukcji. Generalnie lepsze chłodzenie będziesz miał wtedy, gdy wszystkie zwoje chłodnicy będą miały jak największą powierzchnię kontaktu z brzeczką. Ale bez przesady, ja mam taką półśmieszną spiralę z klarsteina i też daje radę. Myjesz tak samo jak wszystko co jest z nierdzewki. Mi starcza płyn do mycia naczyń i czysta gąbka. P.S. Ciepłą wodę z chłodnicy można użyć do mycia sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 12 minut temu, Ununul napisał: P.S. Ciepłą wodę z chłodnicy można użyć do mycia sprzętu. Albo na herbatę pierwsze litry Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 W dniu 14.02.2023 o 20:53, wluczykij napisał: Czy mimo chłodnicy nie warto robić procesu chłodzenia w wannie? Myślałem aby puścić dość mocny strumień aby wypływająca woda nadal była zimna, i wypełniała wannę. Jak chcesz oszczędzić czas to lepiej zainwestować w chłodnice przeciwbieżną lub wymiennik ciepła. Za jednym razem chodzisz i przelewasz do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się