Karolus Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Cześć Pierwszy raz robię IPA z pulpą z mango w dodatku z chmieleniem na zimno... do tej pory wszelkie piwa z chmieleniem na zimno trafiały do lodówki na 3-4dni na CC (temp ~5C), jednak co do mango IPA mam pewne obawy czy CC nie wyklaruje mi piwa. czy moje obawy mają podstawy? czy też boje się na zapas i śmiało mogę wstawiać na CC? z góry dzięki za wszelkie info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Cześć, Był już podobny temat... Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 14 godzin temu, Karolus napisał: Cześć Pierwszy raz robię IPA z pulpą z mango w dodatku z chmieleniem na zimno... do tej pory wszelkie piwa z chmieleniem na zimno trafiały do lodówki na 3-4dni na CC (temp ~5C), jednak co do mango IPA mam pewne obawy czy CC nie wyklaruje mi piwa. czy moje obawy mają podstawy? czy też boje się na zapas i śmiało mogę wstawiać na CC? z góry dzięki za wszelkie info Robiłem Pastry Sour z pulpą mango/marakuja i filtrowałem (za pomocą woreczka nylonowego) tylko ostatnie litry, kiedy wężyk był tuż nad osadem. Guschingu brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 29 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Ja zawszy przy dodatku pulpy mango robię CC i później zlewam wężykiem z załozoną chyba sie to nazywa rajstopka krótka nylonowa ( kilkukrotnie wygotowana) tak do wysokości 3/4 zawartości . Pozostałe juz jest bardziej metne i przelewan do butelek do pierwszego spożycia . Generalnie cc powinien nieźle wyklarowac piwo , trzeba uważać aby nie ruszać za bardzo wiadrem bo cała zabawa pójdzie na marne , osad sie podniesie z dna. Przy tej metodzie nigdy nie miałem wulkanów z butelki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 29 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 @Karolus nie wiem czy ja Cię dobrze rozumiem, ale chcesz żeby piwo nie było wyklarowane i żeby była w nim pulpa z mango widoczna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się