Milkandfish Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Witam. Zgłaszam się z pytaniem, czy to normalne, że przy brewkicie Coopers EUROPEAN LAGER po 5 dniach burzliwej fermentacji mam blg na poziomie około 5,5? Dosypać drożdży czy spokojnie poczekać i nie siać zamętu? Niestety nie sprawdzałem startowego blg - pierwsze piwo, pierwsze błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Nie syp drożdży, czekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, Milkandfish napisał(a): Witam. Zgłaszam się z pytaniem, czy to normalne, że przy brewkicie Coopers EUROPEAN LAGER po 5 dniach burzliwej fermentacji mam blg na poziomie około 5,5? Dosypać drożdży czy spokojnie poczekać i nie siać zamętu? Niestety nie sprawdzałem startowego blg - pierwsze piwo, pierwsze błędy. A ile byś chciał po 5 dniach? ps ile ekstraktu i ile wody, może uda sie wyliczyć początkowy ekstrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milkandfish Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 (edytowane) Na puszke brewkitu dałem cały ekstrakt 1.7l i 22l wody. Dałem 0.5 opakowania drożdży z brewkitu i całą paczkę żółtych 33. Ten brewkit ma niby przewidziany czas burzliwej fermentacji na 7 dni. Lezy aktualnie w temp. 20 stopni. Planuję dać jeszcze 7 dni na cichą. Edytowane 9 Kwietnia 2023 przez Milkandfish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 10 minut temu, Milkandfish napisał(a): Na puszke brewkitu dałem cały ekstrakt 1.7l i 22l wody. Dałem 0.5 opakowania drożdży z brewkitu i całą paczkę żółtych 33. Ten brewkit ma niby przewidziany czas burzliwej fermentacji na 7 dni. Lezy aktualnie w temp. 20 stopni. Planuję dać jeszcze 7 dni na cichą. Jak to mawia klasyk LUDZIE KOCHANI!!!!! Trochę poczytaj zanim zabierzesz sie za robienie piwa. Tylko 1,7kg na 23l? W jalim celu mieszałes drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 56 minut temu, anteks napisał(a): Tylko 1,7kg No nie, pisze kolega puszka brewkitu i 1,7 ekstraktu Czyli standardowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milkandfish Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Tak. To wszędzie podawana standardowa wartość. Pamiętajmy, że to brewkit. Jedna puszka brewkitu 1.7kg, jedna puszka ekstraktu (1.7l) będąca odpowiednikiem 1kg cukru. Kilka osób (czyli pewnie jedna lub dwie) na jutubach rzuciło hasłem, że te drozdze które dodawane są do brewkitu to najczęściej niskiej jakości produkt i lubią nie wystartowac. Tym samym dałem safale s-33 i połowę torebki drożdży dołączonych do brewkitu. Sumarycznie w beczce pływa 23l piwa. Oby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 25 minut temu, Milkandfish napisał(a): standardowa wartość Inna sprawa, ze siajowy to standard i tam gdzie można poczytać o pierwszych piwach z brewkitu znajdziesz sugestie zmniejszenia litrażu do 19 czy 20 l. W każdym razie trzymaj plyn w wiadrze łącznie 2 tygodnie potem zmierz blg. Potrzymaj jeszcze tydzień i zmierz ponownie. Nie przelewaj. Ununul i Milkandfish 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 (edytowane) Tak. Nie przelewaj i czekaj. Warzę piwa tylko z brewkitu i już co nie co wiem o tym. Po 5 dniach i tak dobrze spadło jak koledzy piszą. Cierpliwość podstawa. Około 21 dni to zazwyczaj minimum do rozlewu. Ja trzymam dla świętego spokoju do miesiąca i rozlew. Podstawa. Zabutelkować piwo z zakończoną fermentacją. Inaczej granaty jak nic. Dodatek 1.7 kg ekstraktu płynnego niechmielonego super. Do tego w przyszłości możesz dodawać zaparzane słody np. Carapils, chmielić różnorako w trakcie nastawiania brzeczki. Tuningowanie puch to już po woli moja specjalność😁 Edytowane 10 Kwietnia 2023 przez Reters Milkandfish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się