kasetinho Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Cześć, w niedzielę planuję rozlać piwo do butelek po tygodniu fermentacji cichej. Dodałem chmiel na zimno (50g granulat Mosaic) w woreczku do chmielenia, ale niestety się otworzył i widzę, że coś tam wypłynęło tych chmielin, dlatego chcę przefiltrować piwo za pomocą pończochy, ale może trochę głupie pytanie - jak się za to zabrać? Cichą przeprowadzam w fermentorze bez kranika i zamierzałem przelać to fermentora z kranikiem przed rozlewem. Wiadomo, wężyk igielitowy, ale jak to ma wyglądać z tą pończochą? Zawiązana na drugim końcu i ile miejsca tam powinno zostać? Czy normalnie położyć tę końcówkę na dnie (w celu jak najmniejszego napowietrzenia) - nic się nie stanie? I jak wtedy zaciągnąć piwo (do tej pory zaciągałem ustami, ale teraz będzie tam pończocha)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Pończochę oddaj swojej lubej Nawet przy większych ilościach chmielu stosowałem druciak kuchenny. Na koniec wężyka i wężyk do piwa. Tylko najsampierw wyparzyć druciak i wężyk :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasetinho Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Właśnie opinie widziałem różne, generalnie, że najlepiej albo właśnie druciak albo pończocha. Jak to wygląda w praktyce, jakie są plusy jednego i drugiego, a jakie minusy? Z druciakiem słyszałem, że lubi się zsunąć z wężyka. Bo pończochę akurat mam, a druciak musiałbym gdzieś kupić, a jutro poza domem cały dzień będę, więc jedynie pozostałoby mi wysłanie kogoś na misję :p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Druciaki najtansze w rossmanie po 10 sztuk wychodzi zlotowka za sztuke. Druciak gotujesz w wodzie i nabijasz na koniec weza. Ta koncowke wkladasz do piwa i zanurzasz i zasysasz powietrze na 2 koncu weza. Wiadro do ktorego zlewasz musi byc nizej niz wiadro z piwem. Tyle. Ja taki druciak po uzyciu wyrzucam, bo za zlotowke to nie szkoda, a jest ryzyko, ze jakies tam syfy zostana w nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Co do pończochy. Gotuję ją razem z kawałkiem sznurka do spożywki około 10 minut. Nakładam na końcówkę wężyka i mocuję sznurkiem. Luźnego końca zostaje jakieś 10 cm. Czasami używam jednocześnie z pończochą hopspidera. Zasysam przez pończochę, wrzucam to do hopspidera lub na dno wiadra do rozlewu i samo leci. Po dobrym cold crushu niewiele chmielin zostaje w pończosze. Piwa chmielone na zimno mogą być lekko mgliste, więc super klarownością bym się nie przejmował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Co do pończochy to główny zarzut mam do tego, że przygowaniu zawsze puszcza kolor, ile by nie wymieniać wody zawsze coś zabarwi. Najlepsza metoda to cold crush w jak najniższej temp. + druciak, który zbierze jakieś resztki co nie opadły na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasetinho Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Właśnie, co do cold crasha, to niestety nie mam możliwości jego przeprowadzenia, dlatego pozostaje druciak/pończocha, żeby odfiltrować to, co wypłynęło z worka (miejmy nadzieję, że nie za dużo). Hop spidera nie posiadam akurat też. A barwienie pończochy przy filtrowaniu na zimno też przeszkadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Może coś puszczać w obecności alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 (edytowane) Lepszym rozwiązaniem byłby mały woreczek z woalu, ma mniejsze oczka niż pończocha. A odkryciem sezonu jest dla mnie sitko Kolbiarz bardzo gęste. Jest na allegro. Trzeba by jedynie znaleź metode by przelewać przez nie piwo łagodnie bo jak zawiesimy sitko na fermentorze to będzie lało się z góry i pieniło niepotrzebnie. Można trzymać je na dnie i w miarę napływania piwa podnosić. Albo combo sitko i jeszcze worek na nie. Ale od razu rozwieje wątpliwości - odfiltruje Ci to wszystko z chmielu co nie jest chmielowym pyłem. Dodatkowo jak wrzucisz na to błoto pofermentacyje to jeszcze odzyskasz z 0.5l czystego piwa. Na pył chmielowy niestety ja nie znam dobrej domowej metody poza dekantacją tak by nie zaciągnąć tego. Druciak i pończocha tym bardziej tego nie zbiorą. Niby worek do filtracji moszczu mógłby być, ale to człowieka starość zastanie zanim cokolwiek przez niego przeleci. Edytowane 16 Kwietnia 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 6 godzin temu, lechu555 napisał(a): Lepszym rozwiązaniem byłby mały woreczek z woalu, ma mniejsze oczka niż pończocha. A odkryciem sezonu jest dla mnie sitko Kolbiarz bardzo gęste. Jest na allegro. Trzeba by jedynie znaleź metode by przelewać przez nie piwo łagodnie bo jak zawiesimy sitko na fermentorze to będzie lało się z góry i pieniło niepotrzebnie. Można trzymać je na dnie i w miarę napływania piwa podnosić. Albo combo sitko i jeszcze worek na nie. Ale od razu rozwieje wątpliwości - odfiltruje Ci to wszystko z chmielu co nie jest chmielowym pyłem. Dodatkowo jak wrzucisz na to błoto pofermentacyje to jeszcze odzyskasz z 0.5l czystego piwa. Na pył chmielowy niestety ja nie znam dobrej domowej metody poza dekantacją tak by nie zaciągnąć tego. Druciak i pończocha tym bardziej tego nie zbiorą. Niby worek do filtracji moszczu mógłby być, ale to człowieka starość zastanie zanim cokolwiek przez niego przeleci. Możesz linka do sitka zapadać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 38 minut temu, Alien844 napisał(a): Możesz linka do sitka zapadać? oto Ci on: https://allegro.pl/oferta/sitko-plastikowe-super-geste-250-mm-12225999114 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Mam wątpliwość co do łatwości czyszczenia i dezynfekcji. Pończochę można przynajmniej łatwo wygotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 17 godzin temu, lechu555 napisał(a): Lepszym rozwiązaniem byłby mały woreczek z woalu, ma mniejsze oczka niż pończocha. A odkryciem sezonu jest dla mnie sitko Kolbiarz bardzo gęste. Jest na allegro. Trzeba by jedynie znaleź metode by przelewać przez nie piwo łagodnie bo jak zawiesimy sitko na fermentorze to będzie lało się z góry i pieniło niepotrzebnie. Można trzymać je na dnie i w miarę napływania piwa podnosić. Albo combo sitko i jeszcze worek na nie. Ale od razu rozwieje wątpliwości - odfiltruje Ci to wszystko z chmielu co nie jest chmielowym pyłem. Dodatkowo jak wrzucisz na to błoto pofermentacyje to jeszcze odzyskasz z 0.5l czystego piwa. Na pył chmielowy niestety ja nie znam dobrej domowej metody poza dekantacją tak by nie zaciągnąć tego. Druciak i pończocha tym bardziej tego nie zbiorą. Niby worek do filtracji moszczu mógłby być, ale to człowieka starość zastanie zanim cokolwiek przez niego przeleci. Zakupiłem i wczoraj pierwszy raz spuszczałem brzeczkę przez kranik z kociołka do fermentora przez to sitko po wcześniejszym whirpoolu. Faktycznie przy końcówce brzeczki przedostaje się chmielowy pył, pytanie czy warto się nim przejmować i może on negatywnie wpłynąć na piwo? @lechu555 Przelewasz całą brzeczkę przez sitko czy ostatnie 2-3l zostawiasz w garze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 (edytowane) W dniu 17.04.2023 o 09:18, draker napisał(a): Zakupiłem i wczoraj pierwszy raz spuszczałem brzeczkę przez kranik z kociołka do fermentora przez to sitko po wcześniejszym whirpoolu. Faktycznie przy końcówce brzeczki przedostaje się chmielowy pył, pytanie czy warto się nim przejmować i może on negatywnie wpłynąć na piwo? @lechu555 Przelewasz całą brzeczkę przez sitko czy ostatnie 2-3l zostawiasz w garze? Ogólnie to do fermentora u mnie idzie totalnie wszystko. Przez sitko idzie dopiero osad PO fermentacji z racji, że jest on bardziej zbity wtedy pod warstwą drożdży, zbitych przez nie białek itd. Możliwe, że pył udałoby się odfiltrować gdyby do sitka włożyć trochę młóta, o ile jeszcze je wtedy masz i przelać przez nie resztki z gara po gotowaniu. Edit: dzisiaj przelałem po gotowaniu i ostudzeniu wszystko przez to sitko i ogólnie wszystko leciało sprawnie dopóki osad z tych 3-4 ostatnich litrów nie doszedł do głosu. Poleciało chwilę, zszedł może litr czystej brzeczki i już od paru godzin stoi to i leci bardzo powoli, do wieczora może wszystko zejdzie, ale brzeczkę taką wole jednak przegotować zanim dodam do reszty. Trochę osadu się dostało, ale to i tak niebo a ziemia. Przeleję co się da ręcznie, resztę ściągnę strzykawką, chociaż to i tak będą ostatki. Tak więc: ogólnie to sitko potrafi zatrzymać osad z zacierania (zacieram w worku) oraz osad gorący. Chmielu dawałem symbolicznie. @draker Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się