Reters Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, humbleguy napisał(a): cześć, też robiłem pszeniczne z gozdawy - piwo wyszło mi też kwaskowe i wodniste... jełśi dobrze rozumiem to kwasokowość może być spowodowana infekcją? A wodnistość - za dużo wody? dałem wg przepisu nawet chyba mniej o 2l bo do 21l. - ile dajecie wody na taki brewkit? Tutaj nie chodzi tylko że dałeś akurat 21l wody. Wodnistość nie zależy tylko od ilości wody. Jak inne etapy zaniedbałeś jak dobre dodatki(słody, chmiele) sprawdzone drożdże, dobrej jakości brewkit, stabilna odpowiednia temp. fermentacji, odpowiednia temp. zaszczepienia drożdży a zamiast tego tylko daliśmy puchę i cukier, to zapomnij o dobrym piwie. Ja do brewkitów dodaje słody, chmiele, dodaje dobrej jakości ekstrakty niechmielone(płynne czy sypkie) itd. I tak dopiero się uczę. Jednak wiem po 2 uwarzonych w ten sposób warkach, że piwo Ci się odwdzięczy. Oczywiście jak do tego wszystkiego dodasz podstawową zasadę. Bardzo dobrze przeprowadzona fermentacja i dobre drożdże. Bez niej nawet super dodatki Ci nie pomogą😉 To taka moja rada dla "brewkitowców"🙂 Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez Reters humbleguy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobrex Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 17 godzin temu, Cobrex napisał(a): Szukalem erytrolu i ksylitolu w tabletkach i tylko w proszku, więc moje pytanie ile tego sypnąć na butelke A dzisiaj na innym temacie znalazłem słodzik z lidla colorgran i pytanie czy jak dodam 2 tabletki na butelkę 0,5 to muszę dodać jeszcze cukier do nagazowania czy wystarczy sam slodzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Słodzikiem nie nagazujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobrex Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 czyli oprócz słodzika normalnie dodać 2-3 gramy na butelkę 0,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Trzymaj: https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humbleguy Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 W dniu 24.04.2023 o 17:23, dzejkej napisał(a): Co dodałeś oprócz wody: cukier, ekstrakt niechmielony, suchy ekstrakt? dodałem ektrakt niechmielony, potem do butelkowania glukozę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobrex Opublikowano 1 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Witam dzisiaj zabutelkowałem dodając słodzik i cukier. Mam 2 pytania odnośnie nowej warki pszenicznej 1 drożdże daje Drożdże do piwa Lallemand Voss Kveik 11 g - Marxam do tego daje brewkit Gozdawa pszeniczny i teraz niewiem ktory ekstrakt dodac Pszeniczny ekstrakt słodowy do piwa 1,7kg Bruntal 7885520809 - Allegro.pl czy Ekstrakt słodowy do piwa PSZENICZNY 1,2kg BREWA 12325482129 - Allegro.pl A 2 pytanie czy jak bym kupił 2 puszki ekstraktu któregoś z powyższych i dodał chmiel tylko nie wiem jaki i w jakiej ilości oraz czy gotować z ekstraktem czy zrobić herbatkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 W jakim celu słodzik? Bo tego nie kumam. 1. Vossy w temp. niższych tak od 18 stopni dadzą Ci kwaskowość. Nie wiem czy to jest wskazane przy przenicznym, gdzie już jest kwaskowe ze swojego stylu. Polecam Ci te: https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-munich-classic-wheat-beer-11-g,c314,p230,pl.html Do 22 stopni w środku brzeczki. Na zewnątrz najlepiej z 20 stopni. 2. Kup 1.7 Bruntala są polecane. Jak będziesz bardzo długo gotował ekstrakt wywołasz reakcję Maillarda. Bądź tego świadomy. Mimo to jak już gotować to lepiej nie na chmielone ekstrakty niż brewkity. Których nie ma sensu w ogóle gotować. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobrex Opublikowano 3 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Słodzik dodałem bo mi mocno dawało smak kwaskowy moje pierwsze piwo pszeniczne i tak jak wyżej mi polecano to żeby dodać aby smak był bardziej przyzwoity. Drożdże wyżej polecano mi voss kveik bo mam 22-25 stopni w pokoju. Też dlatego pytałem czy lepiej zrobić herbatkę chmielowa aby nie gotować ekstraktu tylko niewiem ile dodać oraz jakiego na 20 litrów brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 15 godzin temu, Cobrex napisał(a): Słodzik dodałem bo mi mocno dawało smak kwaskowy moje pierwsze piwo pszeniczne i tak jak wyżej mi polecano to żeby dodać aby smak był bardziej przyzwoity. Drożdże wyżej polecano mi voss kveik bo mam 22-25 stopni w pokoju. Też dlatego pytałem czy lepiej zrobić herbatkę chmielowa aby nie gotować ekstraktu tylko niewiem ile dodać oraz jakiego na 20 litrów brzeczki Wiesz mi jednak słodzik kojarzy się z chemią i tyle;) A nie po to warzymy piwo w domu, żeby jakiekolwiek chemiczne składniki stosować;) Aczkolwiek spoko, jak to ma wywołać taki efekt to jasne. To nie sądziłem że już w domu masz taką trochę wyższą temperaturę. Więc Voss Kveik lub Lutra. Ja bym zrobił herbatkę chmielową. Tylko ją dodaje do piw z brewkitu. Nie wiem jak wyjdzie to z ekstraktami nie nachmielonymi. Tutaj się nie wypowiem za bardzo. Trzymaj ten artykuł: https://www.blog.homebrewing.pl/produkty-reakcji-maillarda-w-piwie/ Na końcu masz tam o ekstraktach słodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humbleguy Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 W dniu 24.04.2023 o 20:04, Reters napisał(a): Tutaj nie chodzi tylko że dałeś akurat 21l wody. Wodnistość nie zależy tylko od ilości wody. Jak inne etapy zaniedbałeś jak dobre dodatki(słody, chmiele) sprawdzone drożdże, dobrej jakości brewkit, stabilna odpowiednia temp. fermentacji, odpowiednia temp. zaszczepienia drożdży a zamiast tego tylko daliśmy puchę i cukier, to zapomnij o dobrym piwie. Ja do brewkitów dodaje słody, chmiele, dodaje dobrej jakości ekstrakty niechmielone(płynne czy sypkie) itd. I tak dopiero się uczę. Jednak wiem po 2 uwarzonych w ten sposób warkach, że piwo Ci się odwdzięczy. Oczywiście jak do tego wszystkiego dodasz podstawową zasadę. Bardzo dobrze przeprowadzona fermentacja i dobre drożdże. Bez niej nawet super dodatki Ci nie pomogą😉 To taka moja rada dla "brewkitowców"🙂 Rozumiem, a czy moglbys poleciec jakies dobre brewkity i drozdze? Drozdze ktorych uzylem tez byly od gozdawy ale nie od brewkitu - tutaj wiem zeby ich nie uzywac... temperatur zadania drozdzy staralem sie pilnowac, fermentacja tez przebiegala w stabilnej temp... cukru nie uzywałem, dodałem płynny słód. Trzeba robić i w końcu wyjdzie dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 (edytowane) 35 minut temu, humbleguy napisał(a): Rozumiem, a czy moglbys poleciec jakies dobre brewkity i drozdze? Drozdze ktorych uzylem tez byly od gozdawy ale nie od brewkitu - tutaj wiem zeby ich nie uzywac... temperatur zadania drozdzy staralem sie pilnowac, fermentacja tez przebiegala w stabilnej temp... cukru nie uzywałem, dodałem płynny słód. Trzeba robić i w końcu wyjdzie dzięki za odp. Znaczy wiesz, ostatnio zrobiłem w piwka z brewkitów Muntons. Wczoraj dopiero przelałem pierwsze piwo do butelek, jednak one są bardzo polecane na forum zagranicznym. Kupowałem je z Browamatora bo u nas dość trudno dostępne. Coopers są też spoko oraz Mangrove Jack są w porządku. Oczywiście zależy od danej serii i stylu piwa. Czasami są serie limitowane itd. Drożdże z suchych też zależnie od stylu. Ja lubię najbardziej różne od Fermentisa i Lallemanda. Do przenicy są polecane S-33 oraz Lallemand Munich Classic Wheat Beer Najlepsze piwko jak do tej pory wyszło mi z tego brewkitu: https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/brewkity/helles-mangrove-jacks Dodałem 1.2 ekstrakt słodowy w płynie jasny light Mangrove oraz 200gr Maltodekstryna oraz 200Gr glukoza. Tylko brewkit był przeterminowany około 8 miesięcy;) Byłem tego świadomy. Już tam zaszły reakcje maillarda itd. Byłem w szoku jak piwo mi wyszło bursztynowe takie ala czerwony lager;) Jednak w smaku ekstra. Słodowe, nie płaskie(też od malto) akurat z alkoholem(to też plus glukozy) i ogólnie piwo smak jak Helles tylko czerwony😆 Drożdże S-O4 z tego co pamiętam. Sorka drożdże W 34/70 Trzymaj ode mnie dwa przykładowe super zrobione przepisy na modyfikacje brewkitów. Zobacz sobie etapy i szczegóły co i jak. Oczywiście je też można ciutkę po swojemu zmodyfikować. Brekky Owsiany Krem IPA.pdf Ostra blondynka.pdf Edytowane 5 Maja 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Wejdź na fb kveik polska i poproś o kveiki. Nie zrobią ci wszystkich piw, ale temperaturą się nie musisz przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się