miq94 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Witam wszystkich mam problem otóż mam kuchenkę indukcyjną i niestety postawienie na niej gara 30l nie wchodzi w grę. Planuje póki co robić piwa z ekstraktów słodowych które będę sam chmielił. Czy może ktoś polecić jakiś sprzęt który będzie w sam raz do mieszkania w bloku? Palnik gazowy odpada, może jakiś garnek elektryczny albo warnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) Poczytaj o kociołkach automatycznych. Najtańsze używki bez pompy zaczynają się ~700zł, z pompą ~1000-1500zł, nówki koło 2000-4500zł. Edit: nie doczytałem, że chodzi o esktrakty. Ekstrakt jesteś w stanie zrobić nawet na 7-12l garnku, jedynie chmielenie może być mniej wydajne. Zagotowujesz zawartość puchy w 10l wody, chmielisz, a później uzupełniasz wodą w fermentorze. Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez ciezkicoswybrac miq94 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 A czemu boisz sie posadzić gar na płycie? Ja mam płytę elektroluxa, modelu nie pamiętam, cztery pola i na dwóch kładę cały 40l gar wypchany po brzegi, więc jeśli boisz się o masę to moim zdaniem nie ma co aż tak bardzo, ale nie wiem jaką masz tą płytę. miq94 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miq94 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 2 minuty temu, lechu555 napisał(a): A czemu boisz sie posadzić gar na płycie? Ja mam płytę elektroluxa, modelu nie pamiętam, cztery pola i na dwóch kładę cały 40l gar wypchany po brzegi, więc jeśli boisz się o masę to moim zdaniem nie ma co aż tak bardzo, ale nie wiem jaką masz tą płytę. No właśnie nie mogę znaleźć instrukcji od niej a nie chce zniszczyć płyty. Godzinę temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Poczytaj o kociołkach automatycznych. Najtańsze używki bez pompy zaczynają się ~700zł, z pompą ~1000-1500zł, nówki koło 2000-4500zł. Edit: nie doczytałem, że chodzi o esktrakty. Ekstrakt jesteś w stanie zrobić nawet na 7-12l garnku, jedynie chmielenie może być mniej wydajne. Zagotowujesz zawartość puchy w 10l wody, chmielisz, a później uzupełniasz wodą w fermentorze. Możliwe, że kupię po prostu kociołek automatyczny już na przyszłość kilka modeli na Allegro oglądałem i ceny są przystępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Ja w instrukcji nie szukałem ile obciążenia to wytrsymuje, nie wiem nawet czy taka informacja tam jest. Ale jeżeli już to można napisać do producenta może powiedza. Warto by spróbować bo może niepotrzebny wydatek będę z tym kociołkiem. Ale to już Twoja wola jak coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 1. Bierzesz wiadro, myjesz i dezynfekujesz 2. Otwierasz puchę i wrzucasz do wiadra zawartość 3. Nalewasz z góry zimną wodę mineralną do fermentora jednocześnie opłukując zawartość puszki 4. W garnku (niewielkim) robisz herbatkę chmielową wrzucając chmiel w minutach, w których chciałeś chmielić 5. Napowietrzasz trzepaczką od blendera 6. Wlewasz uwodnione drożdże 7. Kładziesz pokrywę na wiadrze i czekasz aż Ci odfermentuje 8. Po zakończeniu fermentacji sypiesz chmiel na zimno (opcjonalnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 On 4/25/2023 at 8:59 PM, miq94 said: otóż mam kuchenkę indukcyjną i niestety postawienie na niej gara 30l nie wchodzi w grę A właściwie dlaczego? Warzyłem na płycie Hotpointa w garze 33l, teraz robię na Gorenje. Hotpoint miał trochę problem z dogrzaniem, ale Gorenje radzi sobie lepiej. Można zresztą wspomóc się grzałką. Rzadko wprawdzie zalewam cały gar, ale zdarzało się. Nie widzę większych problemów. Chyba że płyta jest za mocno zabudowana i będzie się przegrzewać. Ale to i rosołu nie zrobisz 😛 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 jeżeli ktoś ma łączone pola na płycie to i nawet grzałki nie ma co kupować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Pierwsze warki warzyłem na nowej indukcji whirpool mając stary 30 l gar emaliowany. Funkcja łączonych pól i nie było żadnego problemu z gotowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 (edytowane) Już prawie dziesięć lat warzę na indukcji. Płyta marki Teka Retro, największe pole ma 3200 W w funkcji power, w garze zawsze ok 32 litry brzeczki. Nic się nie dzieje z płytą. Dokupiłem grzałkę nurkową 2 kW aby przyspieszyć dogrzewanie do wrzenia. Edytowane 27 Kwietnia 2023 przez verbin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Menning Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Tak jak wyżej koledzy mówią. Do ekstraktów wystarczy Ci mniejszy garnek. Rozpuść wszystko w mniejszej objętości wody, po przelaniu do fermentora dopełnij zimną wodą z baniaków 5l. Swoją pierwszą warkę z ekstraktów zrobiłem w garze 5l. Alternatywnie możesz jeszcze pomyśleć o kupnie małej kuchenki indukcyjnej, z powodzeniem warzyłem na niej małe warki ~15l nawet z zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się