Krzych132 Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Jak sobie radzicie z gazowaniem piwa w pet kegu? W systemie cornelius jest prosto - dobijam ciśnienie z butli, odpinam złączkę, turlam kegiem, i tak jeszcze 2-3 razy , czasem gdy piwo jest przegazowane upuszczam zaworkiem bezpieczeństwa lub naciskając pin na kroćcu gazowym. Gotowe. Ale teraz muszę zalać i nagazować kilka pet-kegów, w jednym już mam piwo. Moje pierwsze podejście - zakładam głowicę, krociec piwny zaślepiony, dobijam ciśnienie do 2,5 bara. Odpinam głowicę, zdejmuję i ... mam wszystko zapaćkane piwem. Więc już wiem że trzeba to zrobić jednorazowo, bez ściągania głowicy. No właśnie tylko jak, ten pet-keg jest tak delikatny że boję się nim ruszać bez kartonu a co dopiero turlać, a może niepotrzebnie się boję? Mogę podpiąć oczywiście butlę z reduktorem i czekać aż samo się nagazuje ale to będzie trwało wieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 30l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 tak 30l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 12 minut temu, Krzych132 napisał(a): tak 30l To będzie problem , w czym fermentujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Cześć, Ja turlałem Petainerem i nagazował się. Może to pomoże Tobie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 W zwykłym fermentorze 40l, myślałem o fermentacji ciśnieniowej, ale tylko myślałem. Na razie jedno piwo już mam gotowe, drugie już prawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 (edytowane) Pan Janek poszedł troche na skróty oraz bawi sie petem o mniejszej pojemności niż 30l ps Mozna położyć karimatę i delikatnie turlać Edytowane 15 Maja 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 21 minut temu, Paweł76 napisał(a): Cześć, Ja turlałem Petainerem i nagazował się. Może to pomoże Tobie: Turlaleś 30 litrowym? Na filmie jest mniejszy, a poza tym moje w porównaniu do tego z filmu wyglądają jak dmuchane baloniki. Chyba napełnię jednego wodą i zrobię próbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Ja turlalem 10tki bez problemu, z podpieta glowica na dosc dlugim wezu. Mozesz tylko potrząsać opierając kega pod kątem. Jak masz stres zacznij w wannie Jeszcze kwestia stanu tych kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 20 minut temu, x1d napisał(a): Jak masz stres zacznij w wannie Jeszcze kwestia stanu tych kegów. Obawiam się że wanna może nie wystarczyć ;). Kegi są w stanie idealnym, tylko jakieś takie bardzo cienkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Przy tych 10 też miałem stres na początku. I przy przechowywaniu latem. Ale nigdy nic się nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Petów nie gazowałem. W corneliusach wysycam tak, że piwo schładzam do około 2°C i tak schłodzone traktuję ciśnieniem 2,5 bar przez 24h, następnie ustawiam ciśnienie 0,5 bar i trzymam kolejną dobę cały czas w 2°C. Po tym zabiegu piwo jest wysycone. W Twoim przypadku musiałbyś chyba wydłużyć czas podpięcia na 2,5 bar ze względu na większą pojemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 16 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 15 godzin temu, Krzych132 napisał(a): Turlaleś 30 litrowym? Na filmie jest mniejszy, a poza tym moje w porównaniu do tego z filmu wyglądają jak dmuchane baloniki. Chyba napełnię jednego wodą i zrobię próbę. Tak, z tym że ja używam Polly Keg (https://www.polykeg.com/en/polykeg-pro-without-bag ). One mają zaworek bezpieczeństwa. W 30 nalewałem 24-25 litrów, w 24 nalewałem 20 litrów. Turlałem na karimacie. Piwo maksymalnie schłodzone (u mnie ok. 6-7 st. C). Dwa strzały Co2 po 2,5 Bar. Odstawiałem później w chłodne miejsce. Jak był jeszcze za mało nagazowane to dobijałem raz 2 Barami. Dodatkowo sprawdzam jeszcze nagazowanie manometrem (podobnym jak do fermentacji ciśnieniowej). Nigdy nie stwierdziłem, żeby ciśnienie jakoś podniosło się (gdyby coś dofermentowało). Jeszcze taki przydatny poradnik - nie wiem, czy czytałeś? Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 16 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 10 godzin temu, Paweł76 napisał(a): Tak, z tym że ja używam Polly Keg (https://www.polykeg.com/en/polykeg-pro-without-bag ). One mają zaworek bezpieczeństwa. W 30 nalewałem 24-25 litrów, w 24 nalewałem 20 litrów. Turlałem na karimacie. Piwo maksymalnie schłodzone (u mnie ok. 6-7 st. C). Dwa strzały Co2 po 2,5 Bar. Odstawiałem później w chłodne miejsce. Jak był jeszcze za mało nagazowane to dobijałem raz 2 Barami. Dodatkowo sprawdzam jeszcze nagazowanie manometrem (podobnym jak do fermentacji ciśnieniowej). Nigdy nie stwierdziłem, żeby ciśnienie jakoś podniosło się (gdyby coś dofermentowało). Jeszcze taki przydatny poradnik - nie wiem, czy czytałeś? Pozdrawiam, Paweł. Dzięki wszystkim, jakoś sobie radzę, nie turlam petami bo się boję ale na stojąco w kartonach starałem się mieszać przy podpiętej butli i ciśnieniu 2 bary kilkanaście razy po kilka minut, po dobie zmniejszyłem ciśnienie na 1 bar (stout przy 16 stopniach) i nie widzę dalszego spadku ciśnienia przy mieszaniu. W kegu około 29l piwa. Potrzymam jeszcze ze dwie doby i powinno być OK. Martwi mnie tylko konieczność ponownego odpięcia głowicy wyciek piwa po kegu. Nigdy w długiej karierze warzenia nie miałem zepsutego piwa a teraz mam obawy. Jeśli ktoś to czyta i zastanawia się co wybrać drogie corneliusy czy tańsze pet-kegi to polecam tylko corneliusy, zwróci się w postaci spokoju o piwo i czystości pomieszczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się