DavidKaszelmann Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Powitać Państwa, Mam takie odnośnie zacierania. Do tej pory zacieralem słód w temp. 68'C przez godzinkę następnie ponosiłem do 71'C na 10 min no i na koniec mashout 78'C 10min. Piwa są jak najbardziej oki. Powiedzcie mi korzystając ze swoich doświadczeń czy nie lepiej byłoby zacierać tą pierwszą godzine w 65-66'C. Ja wiem że toeretycznie dodam piwu "ciała" ale jakie są wsze opinie. Czy faktucznie jest lepiej (choć pewnie mniej alko😉) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 W garnku ciężko trafić temperaturę. Ja wiele piw robię przy 62C. Bo lubię. Ale wiem że nie ma tam równo tyle.Przy 65C powinien być balans. Ale czy jest lepiej nie wiem. Ja pewnie bym nie wyczuł tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 2 godziny temu, DavidKaszelmann napisał(a): pierwszą godzine w 65-66'C. Ja wiem że toeretycznie dodam piwu "ciała" ale jakie są wsze opinie. Na odwrót. Wyższa temperatura- więcej cukrów niefermentowalnych = więcej ciała. Niższa temperatura - więcej cukrów fermentowalnych = mnie ciała, bardziej wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DavidKaszelmann Opublikowano 20 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 30 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Na odwrót. Wyższa temperatura- więcej cukrów niefermentowalnych = więcej ciała. Niższa temperatura - więcej cukrów fermentowalnych = mnie ciała, bardziej wytrawnie. Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Zależy co chcesz osiągnąć. W soczkowych NEIPA jest to wskazane, w West Coastach już niekoniecznie. Rób tak jak lubisz, każdemu co innego smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Najlepiej zrobić sobie roztwór cukru np 3 blg i 5 blg. Zachmielić go i sprawdzić gdzie lepiej goryczka siedzi. 5blg moim zdaniem lepiej. Zresztą brzeczka zaeaz po gotowaniu i chnieleniu smakuje naprawde dobrze, ta goryczka pomimo iż nie ułożona siedzi w słodkiej brzeczce pięknie, potem w miarę fermentacji czasem okazuje się, że już tak fajnie nie zawsze bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gniewko Drewnicki Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Po co aż tak długi mashout? Dwie minuty wystarczą w zupełności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie?Ostatnio robiłem takie zacieranie. Zeszło z 15brix do 10brix. Coś około 4% alko wyszło. Stoi w fermentorze jeszcze. DavidKaszelmann 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DavidKaszelmann Opublikowano 21 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 57 minut temu, INTseed napisał(a): W dniu 20.05.2023 o 12:37, DavidKaszelmann napisał(a): Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie? Ostatnio robiłem takie zacieranie. Zeszło z 15brix do 10brix. Coś około 4% alko wyszło. Stoi w fermentorze jeszcze. Toż to ulepek wyszedł! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Toż to ulepek wyszedł! Dodaje ponad 2kg pulpy. Więc pomyślałem że to zniweluje kwasek z tego. Zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 9 godzin temu, INTseed napisał(a): Zeszło z 15brix do 10brix. Coś około 4% Coś te liczby nie pasują do siebie... Dodaj, że te 10 brix nieprzeliczone i będzie ok 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Coś te liczby nie pasują do siebie... Dodaj, że te 10 brix nieprzeliczone i będzie ok Po przeliczeniu masz około 4% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się